Σε ένα χαμένο βασίλειο ψηλά στα βουνά των Ιμαλαΐων, σε ένα από τα βορειότερα σημεία της Ινδίας, στα σύνορα με το Κασμίρ, την Κίνα και το Αφγανιστάν ζει ένας λαός που κρατά το μυστικό της μακροζωίας, η φυλή Χούνζα.
Της Christina Sarich
Η θρυλική αυτή κοινωνία ζει στο οροπέδιο των Ιμαλαϊων, που συχνά αποκαλείται «στέγη του κόσμου» και υπάρχουν αναφορές από τους ίδιους πως ζουν μέχρι έως τα 145 χρόνια. Η μικρή και φιλειρηνική αυτή κοινωνία, αποτελείται από μόλις 30.000 ανθρώπους, που ζουν σε μια δυσπρόσιτη κοιλάδα περίπου 3000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Μπορείτε να βρείτε γυναίκες που γεννούν στα 60 τους και άνδρες 80χρονοι που μοιάζουν σαν να είναι στην ηλικία των 40. Λέγεται ότι εκτός από την μακροζωία που απολαμβάνουν είναι επίσης οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο.
Αυτό που κάνει την φυλή Χούνζα ξεχωριστή είναι πως η καλή υγεία τους δεν προσδιορίζεται μόνο από την έλλειψη ασθενειών, αλλά και από τη συνολική ποιότητα της ζωής τους, και την χαρά που βιώνουν στην καθημερινότητά τους. Φαίνεται πως έχουν απεριόριστη ενέργεια και ενθουσιασμό στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Αν συγκρίνουμε τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής της φυλής Χούνζα με τον δυτικό τρόπο ζωής (την παχυσαρκία, την υπερκατανάλωση των φαρμακευτικών σκευασμάτων, την δυστυχία και την κατάθλιψη που επικρατεί, λόγω των κοινωνικών δομών), ίσως μπορούμε να συμπεράνουμε πως έχουμε πολλά να μάθουμε από αυτούς.
Συγκρίνοντας τον τρόπο ζωής των Χουνζα με αυτόν της Δύσης
Ο μέσος όρος ζωής των Χούνζα είναι σχεδόν ο διπλάσιος από τον μέσο όρο ζωής των Αμερικανών και αυτό χωρίς τη λήψη φαρμάκων, χωρίς να οδηγούν ακριβά αυτοκίνητα, και χωρίς να έχουν fast foods σε κάθε γωνιά των προαστίων. Δεν έχουν καν προάστια, απλά κατοικούν σε μια κοιλάδα στο βουνό, σε ένα μέρος καθαρό και αμόλυντο από τα σύγχρονα βιομηχανικά χημικά προϊόντα, από τα μεταλλαγμένα τρόφιμα ή μολυσμένα από ρύπους νερά.
Ο τρόπος ζωής τους μας κάνει να αμφισβητούμε όσα θεωρούμε ιερά στην σύγχρονη κοινωνία μας. Ακόμα και σε ηλικία 100 ετών ένας Χούνζα δε θεωρείται ηλικιωμένος. Οι άνδρες 90 ετών συχνά είναι σε θέση να τεκνοποιούν, και οι 80χρονες γυναίκες κάνουν την Naomi Campbell να μοιάζει με γιαγιά. Ποιο είναι το μεγάλο μυστικό τους; Πώς θα μπορέσουμε να ζήσουμε και εμείς περισσότερα χρόνια σαν τους Χούνζα, ενώ είμαστε τόσο μακριά από αυτό το απομακρυσμένο χωριό των Ιμαλαΐων;
Τα μυστικά της μακροζωίας των Χούνζα
1. Χρησιμοποιούν την τροφή σαν Ιατρικό φάρμακο και τρώνε με φειδώ.
Το κλίμα των Χούνζα είναι σκληρό, λόγω της γεωγραφικής του θέσης, έτσι έχουν εγκλιματιστεί ώστε να τρώνε με φειδώ. Τυπικά, τρώνε λίγο κρέας και γευματίζουν με μόνο δύο μικρά γεύματα την ημέρα. Δεν τρώνε το πρώτο τους γεύμα μέχρι το μεσημέρι, παρόλο που συχνά επιδίδονται σε σκληρές, σωματικές εργασίες ξεκινώντας από τις 5:30 το πρωί. Το πρωινό τους είναι ένας συνδυασμός μικρών γευμάτων, ως επί το πλείστον με λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως που κρατά το πεπτικό τους σύστημα υγιές.
Ο εξελικτικός βιολόγος Δρ Margo Adler, ο οποίος ηγήθηκε πρόσφατα μιας έρευνα για να μελετήσει πώς ο περιορισμός της πρόσληψης τροφής μας βοηθά στο να ζούμε περισσότερο, δήλωσε ότι η ελάττωση της πρόσληψης τροφής οδηγεί σε αυξημένα ποσοστά «κυτταρικής ανακύκλωσης» και ενεργοποιεί τους μηχανισμούς επιδιόρθωσης του σώματος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μια πιο αργή γήρανση, επειδή τα κύτταρά μας ανανεώνονται.
Συγκριτικά με τον δυτικό τρόπο ζωής, λόγω των ραφιναρισμένων υδατανθράκων και των σακχάρων που συνηθίζουμε να καταναλώνουμε, παίρνουμε πολύ περισσότερες θερμίδες σε κάθε γεύμα από όσες πραγματικά χρειαζόμαστε και δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ότι δεν ανανεώνονται καθόλου τα κύτταρά μας από τη διατροφή που κάνουμε.
Σε αντίθεση με τους περισσότερες δυτικές κοινωνίες, οι Χούνζα τρώνε κυρίως για τη χτίσουν και να διατηρήσουν την καλή υγεία τους και όχι για την ευχαρίστηση.
2. Αγνά τρόφιμα, καθαρό νερό, ανόθευτο έδαφος και καθαρός αέρας
Το φαγητό των Χούνζα είναι απολύτως φυσικό και δεν περιέχει χημικά πρόσθετα. Αντιθέτως, η δυτική διατροφή είναι γεμάτη από φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα, μυκητοκτόνα, γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, επεξεργασμένες τροφές, σάκχαρα, ψεύτο-σάκχαρα, γλουταμινικό μονονάτριο (MSG), τεχνητές «γεύσεις» και μερικές φορές ακόμη και φορμαλδεΰδη ως συντηριτικό, μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται για την διατήρηση των νεκρών στο νεκροτομείο!
Ο μόνος τρόπος που χρησιμοποιούν οι Χούνζα για να επεξεργάζονται τα φρούτα είναι να τα αφήνουν το να λιάζονται στον ήλιο και να ξηραίνονται. Επίσης παρασκευάζουν γάλα και τυρί, αλλά χωρίς πρόσθετες χημικές ουσίες ή ορμόνες. Ποτέ δεν θα ακούσετε να ψεκάζουν τους κήπους τους με φυτοφάρμακα.
Η Renee Taylor, στο βιβλίο της «Τα μυστικά των Χούνζα για υγεία, μακροζωία και ευτυχία«, (Prentice-Hall 1964) αναφέρει ότι προτάθηκε στον Mir, τον τότε αρχηγό της φυλής, από τις πακιστανικές αρχές να ψεκάσει τα περιβόλια με φυτοφάρμακο, αλλά αυτός αρνήθηκε. Αντ ‘αυτού, ψεκάζουν τα δέντρα τους με ένα μείγμα νερού και τέφρας, το οποίο τα προστατεύει χωρίς να δηλητηριάζει τα φρούτα. Ο τρόπος ζωής των Χούνζα στο σύνολό του είναι βιολογικός.
3. Τρώνε λιγότερο κρέας
Αν και οι Χούνζα τρώνε κρέας περίπου μία φορά την εβδομάδα, κατά κύριο λόγο καταναλώνουν κοτόπουλο ή ψάρι και η ποιότητα του κρέατος με το οποίο τρέφονται δεν μοιάζει καθόλου με ό, τι τρώμε από τις φάρμες στη Δύση. Αυτοί, αντιθέτως επικεντρώνονται σε οργανικά φρούτα και λαχανικά και σε δημητριακά όπως το κριθάρι, το κεχρί και το φαγόπυρο με τα περισσότερα από αυτά που τρώνε να είναι ωμά και φρέσκα. Η ωμοφαγία κάνει αυτές τις τροφές να εξακολουθούν να περιέχουν τη δύναμη της ζωής.
4. Μια γνωστή θεραπεία κατά του Καρκίνου
Οι Χούνζα έχουν επίσης μια ιδιαίτερη αδυναμία στο κουκούτσι του βερίκοκου. Μία από τις μεγαλύτερες αιτίες θανάτου στη Δύση είναι ο καρκίνος, αλλά μια μυστική μέθοδος αντιμετώπισής του είναι η κατανάλωση του σπέρματος από το κουκούτσι του βερίκοκου. Αυτά τα σπέρματα περιέχουν αμυγδαλίνη ή αλλιώς βιταμίνη Β17, η οποία είναι γνωστό ότι σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα. Ίσως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο καρκίνος είναι σχεδόν άγνωστος στο χωριό των Χούνζα.
5. Προστατεύουν την Υγεία του εντέρου τους
Έχουν συνηθίσει να καταναλώνουν γιαούρτι, που αναπληρώνει την υγιή χλωρίδα του εντέρου τους. Μια άλλη χώρα που καταναλώνει πολύ γιαούρτι είναι η Βουλγαρία, που έχει 1.666 αιωνόβιους ανά εκατομμύριο ανθρώπους στον πληθυσμό τους. Στις δυτικές χώρες πρέπει να αισθανόμαστε τυχεροί, αν έχουμε 9 ανά ένα εκατομμύριο. Η μικροχλωρίδα του εντέρου μας είναι το κλειδί για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος και κατ’ επέκταση για την υγεία και τη μακροζωία.
6. Η καθημερινή άσκηση σε εξωτερικούς χώρους
Οι Χούνζα περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους στη φύση, στην ύπαιθρο και στον καθαρό αέρα. Υπάρχουν δεκάδες επιστημονικές μελέτες που επισημαίνουν τα οφέλη στην υγεία και την ενίσχυσή της από τέτοιες πρακτικές. Επίσης, συνήθως περπατούν μέχρι και 20 χιλιόμετρα ημερησίως, εκτός από τα κοπιαστικά καθήκοντα που έχουν στα χωράφια. Σίγουρα, στις δικές μας κοινωνίες πάμε στο γυμναστήριο, αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με την πεζοπορία σε ανώμαλο έδαφος για ώρες κάθε μέρα σε ένα παρθένο, φυσικό περιβάλλον.
7. Τρώνε ανεπεξέργαστο ψωμί που περιέχει όλα τα απαραίτητα ένζυμα
Οι Χούνζα, γενικά, τρώνε πολλούς ξηρούς καρπούς και σπόρους, αλλά το αγαπημένο συνοδευτικό τους σε κάθε γεύμα είναι το «chapatti» ένα ψωμί που φτιάχνεται από αλεύρι σίτου, κεχριού, φαγόπυρου ή κριθαριού, είναι αλεύρι ολικής που σημαίνει ότι οι σπόροι αλέθονται με το φλοιό τους. Τα περισσότερα επεξεργασμένα άλευρα στη Δύση, ειδικά τα άλευρα σιταριού, είναι αποφλοιωμένα.
Αφήνοντας τους σπόρους με το φλοιό τους ανέπαφο κάνει την αποθήκευση των προϊόντων που παρασκευάζονται από άλευρα ολικής πιο δύσκολη για τη βιομηχανία τροφίμων. Οι Χούνζα, όμως δεν έχουν πρόβλημα, με τις γυναίκες να είναι σε θέση να τεκνοποιούν μέχρι τα 60 καταναλώνοντας ψωμί ολικής παρασκευασμένο από τις ίδιες. Αυτό συμβαίνει επειδή οι αναποφλοίωτοι σπόροι είναι πλούσιοι σεβιταμίνη Ε και σε άλλα φυτοθρεπτικά συστατικά και ένζυμα που παίζουν σημαντικό ρόλο στη μακροζωία μας, αλλά και τη σεξουαλική μας υγεία. Ολόκληρο το ορμονικό μας σύστημα βασίζεται στη βιταμίνη Ε και στα άλλα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στον φλοιό των δημητριακών για την αύξηση της λίμπιντο και τη ζωτικότητα.
8. Το τελευταίο μυστικό των Χούνζα; Ο Διαλογισμός και τα συχνά διαλείμματα
Στη Δύση δουλεύουμε ασταμάτητα και με άγχος. Σπάνια κάνουμε διαλείμματα για να επικεντρωθούμε στην αναπνοή μας ή να αισθανθούμε ευγνωμοσύνη που είμαστε ζωντανοί. Οι Χούνζα επιδίδονται στονδιαλογισμό και εμπιστεύονται το ένστικτό τους για να ξέρουν πότε είναι ώρα να ξεκουραστούν. Αφιερώνουν τις στιγμές αυτές για να κοιτάξουν μέσα τους, και να επικοινωνήσουν με την ψυχή τους, πράγμα που είναι υψίστης σημασίας για να βιώνουν την ευτυχία.
Μπορεί να μην είμαστε σε θέση να πάρουμε το πρώτο αεροπλάνο και να βρεθούμε δίπλα στους Χούνζα, αλλά σίγουρα μπορούμε να υιοθετήσουμε μερικά από τα μυστικά τους με τον τρόπο μας.
Μετάφραση και Επιμέλεια share24.gr via wakingtimes.com
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου