Amfipoli News: Ρεβύθια από τα Σέρρας

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019

Ρεβύθια από τα Σέρρας


Περιγραφή

Ένα καλοκαιρινό φαγητό με όσπρια που γίνεται στο φούρνο. Μπορεί να σερβιριστεί και ως μεζές και ως κυρίως πιάτο. Η συνταγή είναι σερραϊκή, αποτελούσε για χρόνια εμβληματικό πιάτο στο καλύτερο ουζερί της πόλης, εδώ σας δίνω τη δική μου εκδοχή που είναι κάπως ελαφρύτερη λόγω της ψητής και όχι τηγανιτής μελιτζάνας.

Τι χρειαζόμαστε:

500 γρ. ρεβύθια 
6-7 μέτριες μελιτζάνες τσακώνικες ή μακρύκαρπες
1 μεγάλο κρεμμύδι
6-7 μεγάλες φρέσκιες ώριμες τομάτες τριμμένες
1 κ.γ. πελτέ τομάτας
1 ποτήριο κρασιού κόκκινο κρασί
1-2 μέτριες τομάτες σε λεπτές φέτες
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
μπαχάρι, ρίγανη
καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)
φέτα (προαιρετικά)

Πώς το κάνουμε:

Μουλιάζουμε από την προηγουμένη ημέρα τα ρεβύθια μαζί με μαγειρική σόδα, τα ξεπλένουμε καλά (εάν είναι αναποφλοίωτα, αφαιρούμε τις φλούδες τρίβοντας με μία καθαρή πετσέτα) και τα βράζουμε, χωρίς να αλατίσουμε, μέχρι να μαλακώσουν. Στη χύτρα περίπου 30-40 λεπτά, στην κατσαρόλα τουλάχιστον 1 ώρα. Τα κρατάμε στην άκρη μαζί με το ζουμί τους. Πλένουμε και κόβουμε κατά μήκος τις μελιτζάνες σε φέτες 1 εκ. Τις λαδώνουμε με τα χέρια μας και τις ψήνουμε στο φούρνο, στους 220 βαθμούς, σε λαδόκολλα, για μισή ώρα. Ετοιμάζουμε μία απλή σάλτσα τομάτας. Σωτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι τριμμένο, προσθέτουμε τις τριμμένες τομάτες, τον πελτέ, το κρασί, αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι σε κόκκους (6-7 είναι αρκετοί) και, εφόσον το επιθυμούμε, καυτερή πιπεριά κομμένη σε μικρά καρέ. Βράζουμε τη σάλτσα για περίπου μισή ώρα, να πιει η τομάτα τα υγρά της. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, κρατάμε ένα φλυτζάνι από τη σάλτσα και προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα ρεβύθια με το ζουμί τους. Συναρμολογούμε το φαγητό στο ταψί μας. Θα χρειαστούμε ένα μέτριο βαθύ ταψί ή ένα μεγάλο πυρέξ. Βάζουμε τα μισά ρεβύθια με τη σάλτσα, προσθέτουμε μία στρώση με τις μισές μελιτζάνες, τις αλατίζουμε ελαφριά και προσθέτουμε λίγη ρίγανη. Αδειάζουμε τα υπόλοιπα ρεβύθια, στρώνουμε με τις υπόλοιπες μελιτζάνες, τις αλατίζουμε ξανά και προσθέτουμε λίγη ρίγανη, απλώνουμε τη σάλτσα που κρατήσαμε και, εφόσον βάλουμε φέτα, την προσθέτουμε σε τρίμματα. Τελειώνουμε με λεπτές φέτες τομάτας, στις οποίες προσθέτουμε αλάτι -πάντα με προσοχή- και λίγη ρίγανη. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε δυνατό προθερμασμένο φούρνο (στους 220 βαθμούς) μέχρι να σωθούν τα πολλά υγρά. Αναλόγως το φούρνο 45' - 60'.
Λίγα μυστικά ακόμα

Το μυστικό και σε αυτήν, όπως και στις περισσότερες παραδοσιακές ελληνικές συνταγές, είναι το "μάτι". Οι χρόνοι ψησίματος είναι άκρως ενδεικτικοί, αρκεί να θυμάστε ότι η σάλτσα τομάτας πριν μπει στο φούρνο είναι έτοιμη και όχι μισοβρασμένη, οπότε πρέπει να έχει την εικόνα της σάλτσας πριν την απλώσουμε π.χ. σε μακαρόνια. Ομοίως, το φαγητό είναι έτοιμο, όταν δεν βλέπουμε υγρά στην επιφάνεια και έχει μείνει "με το λάδι του". Ως προς την ποσότητα, τέλος, του λαδιού, μπορούμε να είμαστε μετρημένοι, θέλει όμως το φαγητό το λαδάκι του, υπολογίστε για όλες τις παρασκευές (σάλτσα τομάτας, άλειμμα στις μελιτζάντες, τελείωμα) περίπου 3/4 από ένα φλυτζάνι του τσαγιού που όμως αντιστοιχεί σε 6-8 μερίδες φαγητού.

Πηγή: sintagespareas.gr 
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου