Όλοι μας βιώνουμε αρνητικά αισθήματα καμιά φορά, αλλά αυτά τελικά φαίνεται πως έχουν μεγαλύτερη επίδραση στη ζωή μας από ό,τι νομίζουμε. Το σώμα μας υποφέρει κάθε φορά που το μυαλό μας γεμίζει με αρνητισμό κι έτσι μπορούμε να το οδηγήσουμε σε ολέθριες ασθένειες. Η λύση είναι μία: συγχώρεση.
Η συγχώρεση βέβαια πολύ συχνά παρερμηνεύεται σαν σημάδι αδυναμίας ή υποχώρησης κι είναι ακόμα δυσκολότερο να προβούμε σε αυτήν όταν πρόκειται για ανθρώπους που μας έχουν πληγώσει.
Γιατί αξίζει να διώξετε την αρνητική ενέργεια
Οι ψυχολόγοι ορίζουν την συγχώρεση σαν μια ενσυνείδητη, απελευθερωτική απόφαση να απελευθερώσουμε αισθήματα πικρίας ή εκδίκησης προς τα άτομα που μας έχουν βλάψει, ασχέτως αν αξίζουν τη συγχώρεσή μας. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η συγχώρεση είναι μια διαδικασία και όχι ένα γεγονός. Εξ’ου και η διαφορά ανάμεσα στην αποφασιστική συγχώρεση και τη συναισθηματική συγχώρεση. Η αποφασιστική συγχώρεση είναι μια συμπεριφοριστική πρόθεση να αντισταθούμε σε μια ασυγχώρητη συμπεριφορά και να απαντήσουμε διαφορετικά σε αυτόν που μας έβλαψε. Ενώ η συναισθηματική συγχώρεση είναι η αντικατάσταση των αρνητικών συναισθημάτων με θετικά. Η τελευταία περιλαμβάνει ψυχικές και σωματικές αλλαγές κι έχει καλύτερη επίδραση στην υγεία και τη ζωή μας.
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η συγχώρεση σχετίζεται με βελτιωμένη σωματική κατάσταση και υγεία, λιγότερα φάρμακα, καλύτερη ποιότητα ύπνου, λιγότερη κούραση και παράπονα για πόνους. Απαλλάσσει επίσης από καρδιοτοξικά προβλήματα, αφού με τη συγχώρεση αποβάλλεται ο θυμός που είναι τοξικός για την υγεία της καρδιάς.
Η συγχώρεση βελτιώνει τη ζωή μας
Σε μια ψυχολογική έρευνα στο Hope College’s Psychology Department, εξετάστηκαν 35 γυναίκες και 36 άντρες με ψυχολογικά προβλήματα λόγω άσχημων αναμνήσεων. Τα πειράματα εστίασαν στην πίεση του αίματος, τον σφυγμό, την ένταση των μυών του προσώπου και την έκκριση ιδρώτα.
Όταν ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να φανταστούν τον εαυτό τους να συγχωρεί τα αποτελέσματα ήταν μεγαλύτερος αυτοέλεγχος και λιγότερες ψυχοσωματικές αντιδράσεις λόγω στρες, όπως χαμηλότερη πίεση και χαλάρωση στους μυς του προσώπου.
Κι ο καρκίνος;
Η άρνηση για συγχώρεση σύμφωνα με τους επιστήμονες γιγαντώνει τα αρνητικά αισθήματα μέσα μας με αποτέλεσμα να μας φθείρει.
“Πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις συναισθηματικές πληγές σαν διαταραχές γιατί εμποδίζουν την ανταπόκριση του ασθενούς στην θεραπεία, ακόμα και στην θέλησή του για αυτήν,” τονίζει ο γιατρός Standiford, ειδήμων στον τομέα.
Ο γιατρός Michael Barry, συγγραφέας του βιβλίου The Forgiveness Project υπολογίζει ότι ένα ποσοστό 61% των ασθενών του είχαν θέματα διαχείρισης συγχώρεσης.
“Ο αρνητισμός ενισχύει την ροπή στο χρόνιο άγχος, το οποίο με τη σειρά του οδηγεί στην υπερέκκριση αδρεναλίνης και κορτιζόλης που σκοτώνουν τα κύτταρα και την αναπαραγωγή τους. Από εκεί ξεκινάει να χάνεται η μάχη του οργανισμού ενάντια στον καρκίνο.”
Θέστε το σε εφαρμογή
Αφήστε το παρελθόν εκεί που βρίσκεται. Θυμηθείτε ότι το άτομο που πρέπει να συγχωρέσετε είναι ένα ανθρώπινο πλάσμα. Συγχωρέστε το κι ας μην σας το έχει ζητήσει. Κι έπειτα συγχωρέστε τον εαυτό σας. Μόνο καλό θα κάνετε στη ζωή σας!
Πηγή: diaforetiko.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου