Στην πιο ουσιαστική φάση μπήκε πλέον η προσπάθεια για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων συνολικά από την κυβέρνηση του Καναδά.
Στις 7 Φεβρουαρίου η ελληνικής καταγωγής γερουσιαστής Πάνα Μέρτσαντ άνοιξε τη συζήτηση ενώπιον των συναδέλφων της, εισάγοντας ουσιαστικά το θέμα στη Γερουσία.
Η πρόταση την οποία καλούνται να εγκρίνουν οι γερουσιαστές είναι προς την κυβέρνηση του Καναδά, από την οποία ζητείται να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, αλλά και να καταδικαστεί κάθε προσπάθεια άρνησής της, ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Επίσης ζητείται να οριστεί σε όλη τη χώρα η 19η Μαΐου ως ημέρα ιστορικής μνήμης.
Στην εισήγησή της η Πάνα Μέρτσαντ (η πρώτη από τους δύο γερουσιαστές που εισάγει το θέμα προς συζήτηση, την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει και τοποθέτηση από τον επίσης ελληνικής καταγωγής Λέο Χουσάκος), αναφέρθηκε αναλυτικά στο ιστορικό πλαίσιο. Ακόμα τόνισε τα όσα προβλέπει η Σύμβαση του ΟΗΕ για τη Γενοκτονία, επισημαίνοντας ότι η περίπτωση των Ποντίων πληροί όλα τα κριτήρια. Επιπλέον απαρίθμησε τις χώρες και τις πόλεις που ήδη έχουν προχωρήσει στην αναγνώριση.
Ζητώντας ακόμα πέντε λεπτά από το Σώμα, η 73χρονη σήμερα Πάνα Μέρτσαντ είχε κάτι να πει και για την προσωπική της ιστορία: «Ο πατέρας μου όταν ήταν έξι ετών ζούσε στη Σμύρνη. Είδε την οικογένειά του να ξεριζώνεται βίαια και να χωρίζεται. Αυτός μαζί με τη μητέρα του και τις δύο μικρότερες αδερφές του κατάφεραν να επιβιβαστούν σε ένα πλοίο. Η τρίτη κόρη της οικογένειας χάθηκε μέσα στον πανικό, και κανείς ποτέ δεν έμαθε τι απέγινε. Κατάφερε να ξεφύγει; Πνίγηκε; Έμεινε πίσω;».
Κλείνοντας την εισήγησή της είπε στους υπόλοιπους γερουσιαστές ότι η αναγνώριση και η θύμηση έχουν σημασία. Γι’ αυτό ζήτησε την υποστήριξή τους ώστε ο Καναδάς να μπει στην ομάδα των χωρών που έχουν αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
Πηγή: eleysis-ellinwn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου