Η άνοια θεωρείται από πολλούς αναπόφευκτο επακόλουθο της γήρανσης, όμως αυτή η άποψη είναι εσφαλμένη.
Εκτός του ότι υπάρχουν ορισμένοι –λιγοστοί ομολογουμένως– άνθρωποι, οι λεγόμενοι Super Agers, που καταφέρνουν να διατηρήσουν τον εγκέφαλό τους νέο μεγαλώνοντας, υπάρχουν και μέτρα που μπορούμε να λάβουμε όλοι εμείς για να θωρακίσουμε τη μνήμη και τις λοιπές πνευματικές μας δεξιότητες όσο περνούν τα χρόνια.
Ο Δρ Sharad P. Paul, οικογενειακός γιατρός και χειρουργός δερματολόγος, δίνει 6 συμβουλές-κλειδιά που όλοι μπορούμε να ακολουθήσουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο άνοιας.
1. Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ
«Ιδανικά, δεν πρέπει να καταναλώνουμε πάνω από 1-2 ποτήρια αλκοόλ την ημέρα, καθώς από τα 3 ποτήρια και πάνω αυξάνεται ο κίνδυνος υπέρτασης [η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την άνοια]» αναφέρει ο Δρ Paul.
2. Σωστή διατροφή
Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή συμβάλλει σε κάθε πτυχή της υγείας μας και η υγεία του εγκεφάλου δεν αποτελεί εξαίρεση. Η μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, ελαιόλαδο, όσπρια και προϊόντα ολικής άλεσης, αποδεδειγμένα βοηθά στη διατήρηση του όγκου και της καλής λειτουργίας του εγκεφάλου με την πάροδο των ετών.
3. Σωματική δραστηριότητα
Κάθε μορφή σωματικής άσκησης είναι ευεργετική για την υγεία του εγκεφάλου, ωστόσο ο Δρ Paul συνιστά κυρίως όσες συνδυάζουν ισορροπία, κίνηση και άσκηση δύναμης, όπως το τανγκό ή η ποδηλασία. Επίσης, σημαντικά είναι τα οφέλη και από τη γιόγκα, καθώς μειώνει το στρες και την αρτηριακή πίεση, ενώ το τάι τσι βελτιώνει την ισορροπία.
4. Επαρκής και ποιοτικός ύπνος
Έχει παρατηρηθεί ότι τα άτομα που κοιμούνται λιγότερο τείνουν να παρουσιάζουν στον εγκέφαλό τους μεγαλύτερη συσσώρευση βήτα αμυλοειδούς, μιας πρωτεΐνης που παίζει καταλυτικό ρόλο στην εκδήλωση του Αλτσχάιμερ, της πιο κοινής αιτίας εμφάνισης άνοιας. Βέβαια δεν είναι πάντα επιλογή μας το αν θα απολαύσουμε επαρκή και ποιοτικό ύπνο. «Ιδιαίτερα βοηθητικές είναι μορφές άσκησης που στοχεύουν στο στρες, όπως η γιόγκα» αναφέρει ο Δρ Paul, συμπληρώνοντας πως «τεχνικές όπως η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία βοηθούν επίσης στη βελτίωση του μοτίβου του ύπνου». Φυσικά ρόλο στον ύπνο παίζουν και οι διατροφικές συνήθειες, επομένως ο γιατρός συνιστά να αποφεύγεται η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης, επεξεργασμένων τροφίμων και προϊόντων με πολλή ζάχαρη τις βραδινές ώρες.
5. Διακοπή καπνίσματος
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του οργανισμού Alzheimer’s Disease International, οι καπνιστές είναι κατά 45% πιο πιθανό να εκδηλώσουν άνοια σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.
6. Εκμάθηση ξένης γλώσσας
Η εκμάθηση ξένων γλωσσών είναι μία από τις καλύτερες μορφές «γυμναστικής» για τον εγκέφαλο κι αυτό επειδή, σύμφωνα με τον Δρ Paul, η διαδικασία εξερεύνησης μιας άλλης γλώσσας ενεργοποιεί νέες γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των νεύρων στον εγκέφαλο. Περίπου την ίδια επίδραση έχουν και άλλες πνευματικές δραστηριότητες, όπως τα σταυρόλεξα και το σουντόκου.
Πηγή: Medical Daily, onmed.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου