Amfipoli News
















Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Βρέθηκε αρχαίος τάφος με μούμιες, παπύρους με ελληνικά μαγικά κείμενα, χαρώνειο γλωσσόσχημο φυλακτό και ειδώλιο της θεάς Αφροδίτης


Του Γιώργου Λεκάκη

Στην αρχαία ελληνική πόλη Οξύρρυγχο, δυτικά του ποταμού Νείλου, στον 28ο παράλληλο [28.531°N 30.647°E] μια ομάδα με επί κεφαλής τους αρχαιολόγους E. Pons (του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Ισπανίας) και M. Mascort (του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης) ανακάλυψε έναν υπόγειο τάφο. Χρονολογείται μεταξύ 332 και 30 π.Χ. ή στις αρχές της μετέπειτα γνωστής ως ρωμαϊκή περίοδος (η οποία συνεχίσθηκε μέχρι τον 7ο αιώνα μ.Χ.).

Στον θάλαμο, ανακάλυψαν δύο πέτρινες σαρκοφάγους, που περιείχαν τις μούμιες ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Τα σώματά τους ήταν σε πολύχρωμα χαρτοκιβώτια (φέρετρα) από γύψο και λινό, συμπεριλαμβανομένου ενός λαιμού διακοσμημένου με το κεφάλι του θεού Ώρου, για την προστασία του νεκρού. Πολλαπλά αγαλματίδια από τερακότα που βρέθηκαν στο πάτωμα του τάφου, απεικονίζουν μια Αφροδίτη-Ίσιδα, μια μορφή της θεάς  των Ελλήνων, που στην περιοχή έλαβε και στοιχεία από την αιγυπτιακή παράδοση, πάντα σχετική με την γονιμότητα. «Αυτά τα ειδώλια είναι πολύ σημαντικά, γιατί είναι η πρώτη φορά που εμφανίζονται, όχι μόνον στην Οξύρρυγχο, αλλά και σε αυτό το μέρος της Αιγύπτου», είπε η κ. Πονς.

Σε μια νεκρόπολη ακριβώς στα νότια, οι ερευνητές ανακάλυψαν περισσότερες από 20 μούμιες ενταφιασμένες σε τάφους της ρωμαϊκής εποχής, μαζί με σφραγίδες, μια χρυσή μάσκα και πάπυρους με ελληνικά μαγικά κείμενα. Δύο από τα άτομα είχαν χρυσά φυλακτά σε σχήμα γλώσσας στο στόμα τους. Οι Αιγύπτιοι επίστευαν ότι αυτά τα ταφικά αντικείμενα θα μετατρέπονταν σε γλώσσες που θα επέτρεπε στον νεκρό να μιλήσει, στην μετά θάνατον ζωή.

ΠΗΓΗ: «Speaking in Golden Tongues», AJA, Μάιος/Ιούν. 2024. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

Διαβάστε Περισσότερα...

Πολυσύμπαν: Μια ιδέα τόσο παλιά όσο και η αρχαία Ελλάδα

 


Το Πολυσύμπαν είναι μια ιδέα τόσο 'παλιά' όσο αυτή των ίδιων των Αρχαίων Ελλήνων. Αυτό που στη μακροζωία του έχει γίνει πρόσφατα η κινηματογραφική φαντασία της σύγχρονης εποχής. Ίσως επειδή οι άνθρωποι πάντα πίστευαν ότι το δικό μας δεν ήταν το μόνο σύμπαν. Μια ιδέα, προφανώς, που χρονολογείται περίπου 2.500 χρόνια πίσω.

Οι αρχαίοι Έλληνες αστρονόμοι ήταν από τους πρώτους που ανέλαβαν μελέτες για τα αστέρια και τον ουρανό. Η περισυλλογή τους οδήγησε σε θεωρίες οι οποίες, αν και τόσο περίεργες ίσως τώρα όσο ήταν τότε, δεν έχουν αφήσει ποτέ την έλξη που εξακολουθούν να έχουν. Επιπλέον, αν και ποτέ δεν καταγράφηκαν ως ρητή θεωρία, ήταν σιωπηρά στην επιστημονική προσέγγιση του ανθρώπου για την κατανόηση του γαλαξία που κατοικείται από τον κόσμο μας.

Η αρχαία Ελληνική έννοια του πολυσύμπαντος

Η ενασχόληση της Αρχαίας Ελλάδας με το σύμπαν και τον ουρανό μπορεί να προήλθε από τη μυθολογία και την αγάπη τους για τους θεούς. Ωστόσο, βασίστηκε επίσης σε πραγματική, σκληρή επιστήμη. Η πρώτη προσπάθεια χαρτογράφησης του ουρανού, για παράδειγμα ήταν από τον Ίππαρχο.

Η ίδια η έννοια του Πολυσύμπαντος μπορεί να εντοπιστεί σε δύο σχολές της αρχαίας Ελληνικής σκέψης. Η πρώτη ανήκε στον Ατομισμό και η δεύτερη στους Στωικούς.

Η πρώτη, με επικεφαλής τον Λεύκιππο και τον Δημόκριτο, τον μαθητή του, διατύπωσε τη θεωρία τον 5ο αιώνα π.Χ. ότι όλο το σύμπαν και όλη η ύλη σχηματίστηκε από θεμελιώδη αδιαίρετα σωματίδια που ονομάζονται «άτομα». Αν και πολύ μικρά για να τα δεις, υπήρχαν πολλά που επέπλεαν αόρατα σε ένα κενό. Ο Δημόκριτος ξεκαθάριζε ότι το κενό δεν ταυτίζεται με το τίποτα (μη ον), είναι δηλαδή κάτι το υπαρκτό. Έτσι, τα καθημερινά αντικείμενα που βλέπουμε καθορίζονται από τον αριθμό και τη σύνθεση των ατόμων που ενώνονται μέσω της σύγκρουσης.

Για τους τελευταίους, ωστόσο, δεν υπήρχε τίποτα τυχαίο στη σύνθεση της ανθρωπότητας όπως και στη σύνθεση του σύμπαντος. Αντίθετα, ο κόσμος της ανθρωπότητας αποτελούνταν από μια ενιαία, αδάμαστη και αθάνατη ψυχή. Από αυτή την άποψη, η αλλαγή που περνά το σύμπαν δεν ήταν παρά μια ανανέωση του αιώνιου. Ήταν για την αναγέννηση μετά τον εκφυλισμό.


Πολυσύμπαν, ένα γλυπτό του Leo Villareal με 41.000 προγραμματισμένους από υπολογιστή κόμβους LED, που βρίσκεται μεταξύ της Εθνικής Πινακοθήκης των Κτιρίων Ανατολής και Δύσης, στο National Mall στην Ουάσιγκτον, Εικόνα: Leo Villareal, CC-BY-SA-3.0 / Wikimedia

Πολυσύμπαν και σύγχρονη επιστήμη

Πώς λοιπόν η έννοια του πολυσύμπαντος μπαίνει στο παιχνίδι στη σημερινή επιστήμη και στον σύγχρονο κόσμο; Γιατί, όπως τα αόρατα άτομα, το γυμνό μάτι δεν μπορεί να δει άλλα σύμπαντα. Παρομοίως, ο Λεύκιππος και ο Δημόκριτος πίστευαν ότι η ατομική τους θεωρία απαιτούσε έναν αμέτρητο αριθμό κόσμων, η ίδια η λέξη «κόσμος» είναι συνώνυμη με τον όρο «σύμπαν» και οι Έλληνες, πρέπει να θυμόμαστε, είχαν ήδη δημιουργήσει και θα συνέχιζαν να κάνουν πολλές καταπληκτικές αστρονομικές ανακαλύψεις.

Ωστόσο, οι αρχαίοι αστρονόμοι όπως ο Αριστοτέλης και ο Κοπέρνικος, καθώς και οι μεταγενέστεροι, όπως ο Ερνστ Μακ και ο Κέπλερ, δεν μπορούσαν να ερμηνεύσουν την ιδέα περισσότερων του ενός συμπάντων. Για χρόνια, λοιπόν, το πολυσύμπαν έγινε ένα βουβό θέμα. Αυτό μέχρι τη δεκαετία του 1980, όταν μια νέα θεωρία που ονομάζεται «πληθωριστική κοσμολογία» αναζωογόνησε το ζήτημα του πολυσύμπαντος.

Σύμφωνα με αυτή τη νέα θεωρία, τι θα γινόταν αν μια σειρά από εξαιρετικά γρήγορες διαστολές ή διογκώσεις σε άλλα μέρη του διαστήματος ακολουθούσαν την αρχική μεγάλη έκρηξη που εκσφενδόνισε το σύμπαν μας; Αν ναι, τότε η φούσκα ή ο κόσμος μας δεν θα ήταν μόνο από άπειρα πολλά σύμπαντα;

Sheldon Cooper και θεωρία χορδών

Η θεωρία χορδών, ή η θεωρία των πάντων, υποστηρίζει επίσης την έννοια. Ουσιαστικά, με το να ξανασκεφτούμε τι αποτελείται από την πραγματικότητα, προσπαθεί να κάνει τα όνειρα πραγματικότητα. Πολλοί από εσάς, για παράδειγμα, μπορεί να θυμάστε τον Sheldon Cooper από την εκπομπή «The Bing Bang Theory». Αν το κάνετε, τότε ξέρετε ότι αυτό ήταν ένα από τα θέματα που σπούδασε.

Όπως είπε κάποτε ο χαρακτήρας περιβόητα «Ας είμαι ειλικρινής, δεν ξέχασα ποτέ τη θεωρία χορδών. Θέλω να πω, είναι αξιοσημείωτο. Είναι το πιο κοντινό που έχουμε φτάσει σε μια θεωρία των πάντων, κάτι που ούτε ο Αϊνστάιν δεν μπορούσε να καταλάβει».

Ωστόσο, δεν πρόκειται για το είδος των παράλληλων διαστάσεων που βλέπουμε στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Αντίθετα, οι θεωρητικοί των χορδών υποστηρίζουν ότι υπάρχουν οι λεγόμενες επιπλέον διαστάσεις κουλουριασμένες μέσα στις τρεις παραδοσιακές διαστάσεις του χώρου. Ακούγεται παρόμοια με τη θεωρία που προτάθηκε από τον ατομισμό του Λεύκιππου και Δημόκριτου; Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι, κατά κάποιο τρόπο, είναι.

Το Χόλιγουντ φαίνεται σίγουρα να πιστεύει στην πιθανότητα. Ως εκ τούτου, ο αριθμός των ταινιών που παράγονται πρόσφατα και έχουν δώσει νέο φως, καθώς και νέες ανατροπές, στη θεωρία του πολυσύμπαντος.

Το Πολυσύμπαν είναι η κινηματογραφική φαντασία της σύγχρονης εποχής

Marvel Comics

Στον κόσμο του κινηματογράφου, η ιδέα ενός πολυσύμπαντος έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα εδώ και αρκετό καιρό, αν και το 2022 το θέμα έγινε κάπως κυρίαρχο. Τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, για παράδειγμα, τα Marvel Comic Studios ανακοίνωσαν το σχέδιό τους για ένα 5ετές πολυσύμπαν έπος που αποτελείται από τουλάχιστον 16 ταινίες και πολλές παραστάσεις.

Η βραβευμένη με Όσκαρ ταινία κινουμένων σχεδίων, "Spider-Man: Into the Spider-Verse " είχε επίσης το δικό της πολυσύμπαν. Προφανώς ο Phil Lord, ένας από τους παραγωγούς και τους σεναριογράφους της ταινίας, αρχικά πίστευε ότι η ιδέα του πολυσύμπαντος ήταν «πολύ ασαφής ιδέα», αλλά τελικά έγινε αποδεκτή από τα στελέχη του στούντιο.

«Πιστεύω ότι ζούμε πολλές ζωές σε παράλληλες διαστάσεις κάπως όλη την ώρα», είπε ο σκηνοθέτης του Χόλιγουντ. «Ζούμε μια διαδικτυακή ζωή — ή ζωές. Έπειτα, ζούμε μια επαγγελματική ζωή που εμφανίζεται στην οθόνη… Μετά είναι η ζωή στο σπίτι και μετά μια με τους φίλους σας. Η προσπάθεια επίλυσης αυτών των πραγμάτων θα είναι κάτι που όλοι σκεφτόμαστε συνεχώς».

Πρόσθεσε επίσης ότι: «Όσον αφορά την αφήγηση, έχει να κάνει με το να φανταζόμαστε πιθανά αποτελέσματα της ζωής μας. Ο λόγος που έχουμε αφηγηματικούς εγκεφάλους είναι για να φανταστούμε τα μελλοντικά αποτελέσματα των πράξεών μας».

Ίσως αυτός είναι ο λόγος που οι συγγραφείς των Marvel Comics ανέκαθεν ιντριγκάρονταν από τη θεωρία του πολυσύμπαντος. Όπως ήδη γνωρίζουν οι θαυμαστές τους, τα περισσότερα συμβαίνουν στο φανταστικό σύμπαν της Marvel, το οποίο είναι μέρος ενός πολυσύμπαντος. Στα κόμικς, το πολυσύμπαν αποτελείται από πολλά εναλλακτικά σύμπαντα που μοιράζονται την ίδια ιεραρχία. Ωστόσο, το «Earth-616» είναι το κύριο σύμπαν.

Το ταξίδι στο χρόνο στο Κινηματογραφικό Σύμπαν της Marvel γεννά ταινίες. Ωστόσο, στους συγγραφείς της Marvel Comics αρέσει επίσης να τα μεταρρυθμίζουν και να τα αναδιαμορφώνουν. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά με το "The Avengers" το 1971. Αργότερα, γράφτηκε σε ταινίες όπως το "X-Men" και το "Ultimate Fantastic Four".

Dr Strange και Multiverse of Madness

Άλλες ταινίες, όπως η romcom "Sliding Doors" του 1998 και "Everything Everywhere At Once" έχουν επίσης αποτίσει φόρο τιμής στη θεωρία των αρχαίων Ελλήνων για τα εναλλακτικά σύμπαντα. Η εξαιρετικά επιτυχημένη ταινία του 2022 «Dr. Το Strange in the Multiverse of Madness " με πρωταγωνιστή τον Benedict Cumberbatch ήταν άλλη μία.

Ο Michael Waldron ήταν ο συγγραφέας και σύμφωνα με τα λόγια του, η θεωρία έχει γίνει πλέον τόσο δημοφιλής για έναν απλό λόγο. «Τι γίνεται με την παρούσα στιγμή δεν σε κάνει να λαχταράς για μια εναλλακτική πραγματικότητα; Η εξερεύνηση του πολυσύμπαντος επιτρέπει στους χαρακτήρες να συνειδητοποιήσουν σωματικά και να αντιμετωπίσουν αυτές τις φαντασιώσεις… καλώς ή κακώς». Σήμερα, αρκετά στούντιο του Χόλιγουντ δημιουργούν ταινίες βασισμένες στην αρχαία Ελληνική θεωρία του πολυσύμπαντος ακριβώς επειδή προσφέρει άπειρες δυνατότητες στη δημιουργία ταινιών.

Υπάρχουν μειονεκτήματα, ωστόσο, σύμφωνα με τον Christopher Miller, έναν άλλο παραγωγό στο "Spider-Man: Into the Spider-Verse". Πρώτον, είπε, καθώς «το να παίζεις στην παιδική χαρά του άπειρου δεν είναι τόσο ικανοποιητικό όσο να ακολουθείς μια ιστορία που έχει αρχή, μέση και τέλος». Δεύτερον, η ίδια ιδέα που ιντριγκάρει και ενθουσιάζει τον εγκέφαλο μπορεί επίσης να τον σπάσει.

Ένα τέλειο παράδειγμα αυτού του γεγονότος είναι τα φαινόμενα που συνέβησαν μετά την κυκλοφορία της ταινίας του Τζέιμς Κάμερον «Avatar». Οι θαυμαστές του ανέφεραν αισθήματα σοβαρής κατάθλιψης και ακόμη και σκέψεις αυτοκτονίας που ονομάστηκαν «Avatar Blues». Γιατί; Γιατί πολλοί, όπως φαίνεται, δεν μπορούσαν να δεχτούν την απώλεια της ομορφιάς του εναλλακτικού σύμπαντος που δημιουργήθηκε στον εξωγήινο κόσμο της Πανδώρας που προσφέρεται. Υπήρχε ακόμη και ένα φόρουμ για να βοηθήσει τους θεατές της ταινίας να αντεπεξέλθουν.

Οι Αρχαίοι Έλληνες Στωικοί μπορεί να είχαν την καλύτερη λύση, ωστόσο, για τα υπαρξιακά προβλήματα που θέτει η ιδέα ενός πολυσύμπαντος. Δηλαδή, αυτό που χάνεται δεν είναι μόνιμο. Μάλλον, είναι μια ατελείωτη ανανέωση και αναγέννηση. Τουλάχιστον, δηλαδή, κατά την άποψή τους για το πολυσύμπαν.

Πηγή: greekreporter

Διαβάστε Περισσότερα...

Τα Πέντε ποτάμια της Ελληνικής μυθολογίας για τον Κάτω Κόσμο



Κυβερνούμενος από τον Άδη, τον Θεό των νεκρών και βασιλιά του κάτω κόσμου, τα κολασμένα ποτάμια της Ελληνικής μυθολογίας αναφέρονται συχνά στην αρχαία γραμματεία.

Ο Ρωμαίος ποιητής Βιργίλιος δίνει μια πλήρη περιγραφή των πέντε ποταμών του Άδη στην Αινειάδα του, αν και ορισμένες από τις πληροφορίες του διαφέρουν από παλαιότερες πηγές, όπως αυτή του Ομήρου και του Πλάτωνα.

Οι πέντε ποταμοί —Αχέροντας, Στύγας, Φλεγέθων, Κόκυτος και Λήθη— είχαν ο καθένας τη δική του ξεχωριστή λειτουργία στη θρησκεία και τη μυθολογία του Ελληνικού κάτω κόσμου μαζί με έναν μοναδικό χαρακτήρα που συμβολίζει το αντίστοιχο συναίσθημα ή Θεό που σχετίζεται με τον θάνατο.

Ποταμός Αχέροντας

Ο Αχέροντας, ένας μεγάλος ποταμός που βρίσκεται στην περιοχή της Ηπείρου της βορειοδυτικής Ελλάδας, εμφανίζεται κυρίως στην Ελληνική μυθολογία ως ο μεγαλύτερος μεταξύ των πέντε ποταμών του Άδη.

Στην αρχαία Ελληνική γραμματεία, ο Αχέροντας απεικονιζόταν ως η είσοδος στον κάτω κόσμο και αναφέρεται τόσο ως ποτάμι όσο και ως λίμνη.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο ακτοπλοϊκός και ψυχοπόμπος του Άδη, ο σκοτεινός και τρομακτικός Χάροντας, μετέφερε τους νεκρούς από τις όχθες του Αχέροντα στην «άλλη πλευρά» με αντάλλαγμα ένα νόμισμα χαμηλής αξίας με το οποίο θα έπρεπε να είχαν ταφεί οι νεκροί.

Πράγματι, τα αρχαιολογικά ευρήματα επιβεβαιώνουν το έθιμο ότι οι αρχαίοι Έλληνες έθαβαν τους νεκρούς τους με ένα νόμισμα κάτω από τη γλώσσα τους ή δίπλα στο δοχείο που περιείχε τις στάχτες τους.

Αρχαίες πηγές τόσο παλιές όσο ο Όμηρος (8ος αιώνας π.Χ.) περιγράφουν το Νεκρομαντείο στις όχθες του Αχέροντα, έναν ναό νεκρομαντείας αφιερωμένο στον Άδη και την Περσεφόνη, όπου οι συμμετέχοντες περνούσαν από τελετές καθαρισμού καθώς προσπαθούσαν να μιλήσουν στους νεκρούς.

Ένας αρχαιολογικός χώρος που ανακαλύφθηκε στην Ήπειρο το 1958 αναγνωρίστηκε ως το Νεκρομαντείο, αλλά αυτό αμφισβητήθηκε αργότερα από μελετητές, καθώς τα ευρήματα της γεωγραφίας, της χρονολόγησης και των ανασκαφών δεν φαίνεται να ταιριάζουν με την υπόθεση.

Περιέργως, η λίμνη Αχέροντα στην Ανταρκτική πήρε το όνομά της από αυτήν την Ελληνική μυθική τοπογραφία του κάτω κόσμου.

Ποταμός Αχέροντας. Εικόνα: Χαρυγούβας/ wikimedia commons CC BY-SA 3.0

Ο θανατηφόρος ποταμός Στύγας

Ο ποταμός Στύγας ήταν ο πιο φοβερός ανάμεσα στους ποταμούς του Άδη, καθώς οι εξαιρετικές ιδιότητες των νερών του ήταν που φόβιζαν ακόμη και τους θεούς.

Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο ποταμός ξεκινούσε κοντά στην Κόρινθο, ενώ κι ο Ησίοδος αναφέρεται στην Αρκαδική Στύγα στην Πελοπόννησο.

Οι θεότητες του Ελληνικού Δωδεκάθεου ορκίστηκαν στον ποταμό Στύγα επειδή, σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία, κατά τη διάρκεια της Τιτανομαχίας, η Στύγα, η Θεά του ποταμού, τάχθηκε με το μέρος του Δία.

Ο καταρράκτης της Στύγας στα Αροάνια Όρη

Τα νερά του ποταμού θα κατέστρεφαν οποιονδήποτε και οτιδήποτε έπεφτε μέσα τους, αλλά ήταν στα ίδια αυτά νερά που η νύμφη Θέτις βύθισε τον γιο της Αχιλλέα για να τον κάνει άτρωτο.

Στη Θεογονία του, ο Ησίοδος λέει ότι όταν δύο Θεοί διαφωνούσαν, έδιναν όρκο μπροστά σε έναν χρυσό αμφορέα γεμάτο με νερό από τη Στύγα, παρουσία του Δία. Αυτός που έκανε λάθος θα παρέλυε αμέσως, θα γινόταν θνητός για ένα χρόνο και θα αποκλείονταν από τα συμβούλια των θεών για άλλα εννέα χρόνια.

Σύμφωνα με τον Ρωμαίο ποιητή Βιργίλιο, ο ποταμός Στύγας ξεπήδησε από τον Αχέροντα, που ήταν ο κύριος ποταμός του Τάρταρου, η σκοτεινή άβυσσος. Στη δική του αφήγηση για τον Ελληνικό κάτω κόσμο, την οποία ακολούθησαν πολλοί μεταγενέστεροι συγγραφείς, η διασταύρωση στην «άλλη πλευρά» περιγράφεται ότι γίνεται στον ποταμό Στύγα αντί στον Αχέροντα.

Οι νεκροί που δεν μπορούσαν να πληρώσουν το τέλος διασταύρωσης στον Χάροντα, και όσοι δεν είχαν λάβει τελετουργίες κηδείας, έπρεπε να περιπλανηθούν κοντά στις ακτές της Στύγας για εκατό χρόνια προτού τους επιτραπεί να διασχίσουν το ποτάμι και να εισέλθουν στον κάτω κόσμο κατά τον Βιργίλιο.

Τοιχογραφία από τάφο που απεικονίζει τη διέλευση των νεκρών. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Paetum, Σαλέρνο, Νότια Ιταλία. Εικόνα: Velvet, CC BY-SA 3.0, μέσω Wikimedia Commons.

Τιμωρία για δολοφόνους σε Φλεγέθωνα και Κόκυτο

Ο Φλεγέθων, ο Ποταμός της Φωτιάς, έτρεχε παράλληλα με τον Κόκυτο, τον ποταμό του θρήνου. Τα δύο ποτάμια ενώθηκαν σε έναν δυνατό καταρράκτη που έπεσε στον Αχέροντα, σύμφωνα με Ομηρικά ποιήματα.

Ο Πλάτων περιγράφει τον Φλεγέθωνα ως «ένα ρεύμα φωτιάς, που τυλίγεται γύρω από τη Γη και ρέει στα βάθη του Τάρταρου», ενώ το έδαφος στις όχθες του μετατρέπεται σε φλεγόμενο πηλό όπου συναντά τα νερά.

Οποιοσδήποτε νεκρός είχε διαπράξει μητροκτονία ή πατροκτονία όταν ζούσε, ρίχτηκε στον Φλεγέθωνα, ενώ όποιος είχε διαπράξει οποιοδήποτε άλλο είδος ανθρωποκτονίας εν θερμώ και μετάνιωσε για τις πράξεις του αργότερα, ρίχτηκε στον Κόκυτο.

Όλοι συνέχιζαν να κινούνται μεταξύ Τάρταρου και Λίμνης Αχέροντα μέσω των δύο ποταμών μέχρι να τους δοθεί συγχώρεση από τα θύματά τους, τα οποία παρακαλούσαν με δυνατές κραυγές.

Ωστόσο, ήταν πιο τυχεροί από τους ψυχρόαιμους και αμετανόητους δολοφόνους, που θα κατέληγαν αμέσως στα Τάρταρα.

Ο μύθος του Φλεγέθωνα ενέπνευσε τόσο τον Δάντη στην «Κόλαση» του όσο και τον Έντγκαρ Άλαν Πόε στο Descent into the Maelstrom.

Το ποτάμι της λήθης

Ο ποταμός Λήθη πήρε το όνομά του από την αρχαία Ελληνική λέξη για τη λήθη.

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι οι ψυχές έπιναν από αυτό το ποτάμι για να σβήσουν οι αναμνήσεις τους πριν μετενσαρκωθούν, ώστε να μην θυμούνται τις προηγούμενες ζωές τους.

Ωστόσο, μια Ορφική επιγραφή σε ένα αρχαίο μενταγιόν που ανασκάφηκε στη Νότια Ιταλία και εκτέθηκε στο Βρετανικό Μουσείο, συμβουλεύει τον χρήστη να μην πιει από τον ποταμό Λήθη, αλλά να αναζητήσει τα νερά της Μνημοσύνης, του νερού της Μνήμης.

Ρωμαϊκό ψηφιδωτό τοίχου που απεικονίζει τη Μνημοσύνη, τη θεά της μνήμης και μητέρα των εννέα Μουσών. Ρωμαϊκή βίλα Els Munts, Καταλονία, Ισπανία. Εικόνα: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ταραγόνα, CC0, μέσω Wikimedia Commons

Ο ποταμός Λήθη δεν ταυτίζεται με ένα συγκεκριμένο ποτάμι στη σύγχρονη Ελλάδα.

Ωστόσο, ο Παυσανίας και ο Πλούταρχος αναφέρουν δύο πηγές με το όνομα Λήθη και Μνημοσύνη στο μαντείο του τοπικού ήρωα και θεού Τροφωνίου στη Βοιωτία της Στερεάς Ελλάδας. Οι πιστοί έπιναν από αυτά τα νερά πριν συμβουλευτούν τους Θεούς.

Το μαντείο του Τροφωνίου, που χαρακτηρίστηκε ως υπόγειο ιερό, δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί.

Θα μπορούσε, ίσως, ο ποταμός Λήθη να νίκησε τη Μνημοσύνη και να παρασύρθηκαν και οι δύο στη λήθη.

Διαβάστε Περισσότερα...

Λύθηκε το μυστήριο του αρχαίου Έλληνα κολυμβητή Paestum, σύμφωνα με Γερμανό αρχαιολόγο

 


Το Paestum περιέχει τρεις από τους πιο καλοδιατηρημένους αρχαίους Ελληνικούς ναούς στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των δύο Ναών της Ήρας.

Γερμανός αρχαιολόγος φέρεται να έλυσε το μυστήριο του αρχαίου Έλληνα κολυμβητή Paestum. Η συζήτηση κράτησε χρόνια για τις πιθανές ερμηνείες της τοιχογραφίας. Ωστόσο, ο Tonio Höschler, ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ruprecht Karl της Χαϊδελβέργης, έχει ίσως βρει την πιο απλή και πιθανή από όλες τις έννοιες.

«Οι νέοι θεωρούνταν η ελπίδα της κοινωνίας…στο σύμπαν της Αρχαίας Ελλάδας, η ομορφιά δεν ήταν μόνο φυσικό χαρακτηριστικό, αλλά και πνευματικό και ηθικό», εξήγησε ο Höschler σε σχέση με το έργο του. «Το υγιές και δυνατό σώμα είναι όμορφο και όργανο ανθρώπινης υπεροχής».

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν ερμήνευσε το έργο ο ειδικός στα Ελληνικά και Ρωμαϊκά μνημεία και μελετητής της Ελληνικής μυθολογικής εικόνας και πολεοδομίας.

Προηγούμενοι μελετητές, για παράδειγμα, έχουν επικεντρωθεί σε μεταφορικές ερμηνείες που συνέδεαν το αρχαίο tuffatore –ένα άτομο που καταδύεται– με την πυθαγόρεια παράδοση, τα Ορφικά για το Πέραν, τις σωτηριστικές ιδέες και τη μετεμψύχωση. Άλλοι το βλέπουν ως υπαρξιακό σύμβολο του άλματος από τη ζωή στο θάνατο ή της αρχαίας Ελληνικής δοκιμασίας αυτοτιμωρίας μέσω της αυτοκτονίας. Υπήρξαν ακόμη και επιχειρήματα ότι το αγόρι ήταν Ετρούσκος και όχι Έλληνας.

Ωστόσο, η αβεβαιότητα αφαιρέθηκε από τη μαγεία του τάφου. Ο σκηνοθέτης Claude Lanzmann έγραψε ένα παθιασμένο δοκίμιο για αυτό μετά από επίσκεψη με τη Simone de Beauvoir και τον Satre. Το «έμβολο κατάδυσης» τον αποκάλεσε, δηλώνοντας «δεν θα φανταζόμουν ποτέ να με αγγίζουν στη μέση της καρδιάς, αναστατωμένος στα βάθη του εαυτού μου, όπως ήμουν τη μέρα που μου φάνηκε, τέλειο τόξο, σαν να ήταν ατελείωτο βυθίζοντας στο διάστημα μεταξύ ζωής και θανάτου».


Ο αρχαίος Έλληνας κολυμβητής. Εικόνα: Δημόσιος τομέας

Ιστορικές ερμηνείες της τοιχογραφίας

Ο Ιταλός αρχαιολόγος Marco Napoli ανακάλυψε τον τάφο του κολυμβητή του Paestum το 1968 στο Σαλέρνο στη νότια επαρχία της Ιταλίας. Δεν υπήρχε ένδειξη ποιανού ήταν ο τάφος καθώς δεν υπήρχαν επιγραφές. Επιπλέον, βρέθηκαν μόνο ασήμαντα αντικείμενα όπως ένα απομεινάρι λύρας και ένα μικρό κέλυφος χελώνας. Τα οστά είχαν προφανώς αποσυντεθεί πολύ πριν, καθιστώντας αδύνατη την ανάλυση τυχόν υπολειμμάτων.

Ωστόσο, η ομορφιά του τάφου ήταν αδιαμφισβήτητη. Πέντε μεγάλες πέτρινες πλάκες στέγαζαν τον σχεδόν άγονο χώρο. Πάνω τους, υπήρχαν αισθησιακές σκηνές συμποσίου, ανδρών ζευγαριών και συμποσίου. Ωστόσο, αυτό στο ταβάνι ήταν το πιο εκπληκτικό από όλα. Μια μεγάλη, εκπληκτική τοιχογραφία ενός γυμνού νεαρού άνδρα που πετά στα ύψη από έναν γκρεμό σε έναν κενό χώρο.

«Η κοινή γνώμη –μέχρι τώρα– ήταν ότι ο νεαρός δεν πήδηξε απλώς στη θάλασσα, αλλά έκανε μια μετάβαση από τη ζωή στον θάνατο. Η θάλασσα ήταν αιωνιότητα» αναφέρει ο Γερμανός μελετητής. «Υπήρχε μια γενική συναίνεση γύρω από την ερμηνεία».

Ωστόσο, ο Höschler είναι σίγουρος για τη δική του κατανόηση της φιγούρας. Δηλαδή, ότι «αυτή η εικόνα απεικόνιζε απλώς ένα άλμα χρειάστηκε χρόνος για να κερδίσει έδαφος, αλλά σιγά-σιγά έπεισε περισσότερους μελετητές».

Ο λόγος, φαίνεται, είναι επειδή πολλοί ακαδημαϊκοί φαίνεται να πιστεύουν ότι οι Αρχαίοι Έλληνες φοβόντουσαν τη θάλασσα. Ωστόσο, αυτή είναι μια ιδέα που αρνείται και ο καθηγητής της Κλασικής Αρχαιολογίας. Κατά τη γνώμη του, η κολύμβηση ήταν επίσης μέρος της αρχαίας Ελληνικής ζωής.

«Ήταν μια πολύ έντονη σχέση, υπήρχε φόβος και γοητεία… αλλά στους Έλληνες που κολυμπούσαν τους άρεσε να το κάνουν. Στην πραγματικότητα, υπάρχει μια Ελληνική παροιμία που εξισώνει το να μην ξέρεις κολύμπι με το να μην ξέρεις ανάγνωση».

Μια ιεροτελεστία

Ένας άλλος ισχυρισμός που κάνει ο Tonio Höschler είναι ότι η σκηνή απεικονίζει μια αρχαία ιεροτελεστία μετάβασης. Σύμφωνα με τα λόγια του: «Το άλμα απεικονίζει έναν νεαρό άνδρα – σε μετάβαση στην ενηλικίωση – που επιδεικνύει τις αθλητικές του ικανότητες και το θάρρος του, χαζεύοντας τον εαυτό του στο νερό».

«Η κατάδυση», ισχυρίζεται περαιτέρω, «είναι επομένως μέρος μιας ιεροτελεστίας… αλλά δεν είναι μεταφορά». Ο Επίτιμος Καθηγητής τονίζει το μαύρισμα του δύτη και την τεχνική του ως απόδειξη. Περιγράφει επίσης τον αισθησιασμό και την ομορφιά της σκηνής και την προβολή της θεμελιώδους αρμονίας.

Το εάν άλλοι ακαδημαϊκοί θα συμφωνήσουν με τον μελετητή δεν έχει ακόμη φανεί. Ωστόσο, προσφέρει μια νέα προοπτική για το ποιος ήταν ο νεαρός άνδρας και γιατί τον βρίσκουμε ακόμα τόσο ενδιαφέρον. Γι' αυτό και είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αρχαίας Ελλάδας.

Διαβάστε Περισσότερα...

Θαμμένος βυζαντινός «θησαυρός» με νομίσματα και κοσμήματα, με τον θεό Απόλλωνα-Ήλιο > Sol Invictus > Χριστό ανακαλύφθηκε στην Ολλανδία

 


Του Γιώργου Λεκάκη

Αυτά τα χρυσά σκουλαρίκια που χρονολογούνται από τον 11ο αιώνα ανακαλύφθηκαν στην Ολλανδία.

Ομοιάζουν με το σχήμα μισοφέγγαρου, δημοφιλέστατο και χαρακτηριστικό τότε στα εργαστήρια της Κωνσταντινούπολης. Αυτά τα κοσμήματα αποδεικνύουν το εμπόριο μεγάλων αποστάσεων ακόμη και σε εκείνες τις ταραγμένες εποχές.

Στα ενώτια / σκουλαρίκια εντοπίζουμε χαραγμένες εικόνες, ίσως τον Απόλλωνα-Ήλιο > Sol Invictus > Χριστό.

Βρέθηκαν στο χωριό Hoogwoud, ανάμεσα σε 39 ασημένια κομμάτια. Τα δύο ζευγάρια κοσμημάτων (φορεμένα σε κορδέλλες) χρονολογούνται μεταξύ 1000 και 1050 μΧ.

Συνήθως, το σχήμα μισοφέγγαρου είναι φτιαγμένο στο Βυζάντιο και η χρήση αυτού του τύπου φιλιγκράν, παρατηρείται στην Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Τα χαρακτικά είναι χαρακτηριστικά της Φρισλάνδης και της Σκανδιναβίας.

Το μεγάλης αποστάσεως εμπόριο πολύτιμων κοσμημάτων ήταν ήδη βέβαια γνωστό, αλλά οι ταραγμένοι καιροί δεν το ευνοούσαν.

Αν και δεν γνωρίζουμε γιατί θάφτηκαν, αυτή η διαδικασία κατέστησε δυνατή την διατήρησή τους, μέχρι εμάς, χίλια χρόνια αργότερα.

Το 2021, ένας ερευνητής με ανιχνευτή[1] στο Hoogwoud του Δήμου Opmeer, της Ολλανδίας, ευρήκε αυτόν τον χρυσό θησαυρό: 4 διακοσμημένα χρυσά μενταγιόν σε σχήμα μισοφέγγαρου. Βρήκε δύο λωρίδες από φύλλα χρυσού που ταιριάζουν μεταξύ τους και 39 μικρά ασημένια νομίσματα. Η χρονολόγηση των νομισμάτων στην περίοδο 1200 - 1250 δείχνει ότι τα πολύτιμα αντικείμενα ήταν κρυμμένα στο έδαφος γύρω στα μέσα του 13ου αιώνα. Το κόσμημα ήταν ήδη δύο αιώνων.

Έκτοτε λέγεται ο «χρυσός Θησαυρός Hoogwoud».

Τα χρυσά κοσμήματα από αυτήν την περίοδο είναι εξαιρετικά σπάνια στην Ολλανδία. Η περίοδος κατά την οποία θάφτηκε αυτό το εύρημα είναι ένα από τα πιο σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Είναι η ταραχώδης εποχή των πολέμων μεταξύ της Δυτικής Φρισλάνδης και της κομητείας της Ολλανδίας, και των θανάτων του Ολλανδού κόμη και του βασιλιά Γουλιέλμου Β', στην περιοχή γύρω από το Hoogwoud. Αυτό καθιστά αυτά τα κοσμήματα και τα νομίσματα μεγάλης σημασίας για την αρχαιολογία και την ιστορία της Βόρειας Ολλανδίας και της Δυτικής Φρισλανδίας, ακόμη και διεθνούς σημασίας.

Την Πέμπτη, 9 Μαρτίου 2024, ο M. Bartels από το Archaeology West Friesland είπε περισσότερα για το εύρημα: Ποιες στρατιωτικές μάχες έγιναν στο Hoogwoud, ποια ήταν η σχέση μεταξύ των Ολλανδών και των Δυτικών Φρυζών (< Φρυγών) και, τέλος, τι ρόλο έπαιξε ο κατασκευαστής της γέφυρας Floris V. να κρατήσει υπό έλεγχο τους Δυτικούς Φρυζίους.

Μετά την ανακάλυψή του, ο ιστορικός L. Ruijter, ανέφερε επίσημα τα ευρήματα του Hoogwoud στην Archaeology West Friesland. Στην συνέχεια τα κοσμήματα και τα νομίσματα καθαρίστηκαν και συντηρήθηκαν στο Εθνικό Μουσείο Αρχαιοτήτων και εξετάσθηκαν εκτενώς. Επειδή πρόκειται για μια αρχαιολογική ανακάλυψη εθνικής σημασίας, αποφασίσθηκε να δανειστεί προσωρινά το εύρημα στο Εθνικό Μουσείο Αρχαιοτήτων στο Λέιντεν, όπου γίνεται η διαχείριση και η παρουσίαση της εθνικής αρχαιολογικής συλλογής της Ολλανδίας. Τα κοσμήματα και τα νομίσματα παραμένουν στην ιδιοκτησία του ευρέτη. Τον θησαυρό μπορείτε να τον δείτε στην κεντρική αίθουσα του μουσείου, μέχρι τα μέσα Ιουνίου στην νέα έκθεση «The Year 1000» (13.10.2023 - 17.3.2024).

Στην Γερμανία, παρόμοια ενώτια-σκουλαρίκια ανακτήθηκαν κοντά στο Mainz και στην Κολωνία!

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:

[1] Η ανίχνευση μεταλλικών ευρημάτων με ανιχνευτή είναι μια δημοφιλής ασχολία / χόμπι των κυνηγών θησαυρών. Για να αποτραπεί η αναζήτηση ανίχνευσης σε ιδιωτική και δημοτική γη, ισχύει πλήρης απαγόρευση των αναζητήσεων ανίχνευσης χωρίς πιστοποιητικό στον Δήμο Opmeer. Απαγορεύεται η ειδική ανίχνευση και σκάψιμο μετάλλων στο έδαφος με ανιχνευτή μετάλλων.  Αυτή η απόφαση ελήφθη επίσης για την προστασία του εδάφους.

ΠΗΓΗ: Rijksmuseum. Archeologie West Friesland, 9.3.2024. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.


Διαβάστε Περισσότερα...

Η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας - Η Χαμένη Γνώση του Αρχαίου Κόσμου


Η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας δημιουργήθηκε από τον πρώτο βασιλιά της Αιγύπτου, Πτολεμαίο Α΄ Σωτήρα (304-283π.Χ.). Όντας σύντροφος και στρατηγός του Μ. Αλεξάνδρου, γνώριζε την επιδίωξη του Στρατηλάτη για τη δημιουργία βιβλιοθηκών, καθώς και ότι χρηματοδότησε γεναιόδωρα το δάσκαλό του, Αριστοτέλη για να δημιουργήσει την ονομαστή στην αρχαιότητα βιβλιοθήκη του. Όντας πια βασιλιάς της Αιγύπτου, κάλεσε στην αυλή του τον Δημήτριο Φαληρέα, φιλόσοφο και μαθητή του Αριστοτέλη ως σύμβουλό του.

Ο Δημήτριος Φαληρέας, φιλομακεδόνας και πολύ φιλόδοξος, είχε τοποθετηθεί από τον Κάσσανδρο της Μακεδονίας τύραννος των Αθηνών την περίοδο 317-307π.Χ. Όταν όμως ο Κάσσανδρος έχασε την εξουσία από το Δημήτριο Πολιορκητή, ο Φαληρέας κατέφυγε στην αιγυπτιακή αυλή. Εκεί μεταλαμπάδευσε το αριστοτελικό πρότυπο της περιπατητικής διδασκαλίας. Έχοντας ως πρότυπο τη βιβλιοθήκη του Αριστοτέλη, βοήθησε τον Πτολεμαίο να δημιουργήσει μια συλλογή βιβλίων με θέμα τη βασιλεία και εν γένει τη διακυβέρνηση.

Στην αλεξανδρινή συνοικία Βρουχίον, ανάμεσα στη θάλασσα και τη λίμνη Μαρεώτιδα, χτίστηκαν τα ανάκτορα και μέρος των ανακτόρων ήταν το Μουσείον, δηλ. το τέμενος των Μουσών, όπου ζούσαν και μελετούσαν οι σοφότεροι Έλληνες διανοητές. Σ’ αυτόν το χώρο δημιουργήθηκε η Βιβλιοθήκη. Στις αψιδωτές στοές του Μουσείου δημιουργήθηκαν κόγχες, δηλ. θήκες, όπου τοποθετούσαν παπύρινους κυλίνδρους, οι οποίοι στην αρχαιότητα ονομάζονταν βίβλοι ή βιβλία. Έτσι, η Βιβλιοθήκη ήταν στην πραγματικότητα ο χώρος εναπόθεσης των βιβλίων, όχι ένα ξεχωριστό κτίριο.

Ο Πτολεμαίος ήθελε να συγκεντρώσει στην Αλεξάνδρεια τα βιβλία όλων των λαών του κόσμου. Προς το σκοπό αυτό έγραψε μια επιστολή προς όλους τους βασιλιάδες και κυβερνήτες με την παράκληση να μη διστάσουν να του στείλουν τα έργα κάθε είδους συγγραφέα. Έδωσε διαταγή να ελέγχεται κάθε πλοίο που έδενε στην Αλεξάνδρεια όχι μόνο για λαθραία, αλλά κυρίως για βιβλία, να αντιγράφονται τα βιβλία και να παραδίδονται τα αντίγραφα στους πλοιάρχους, ενώ τα πρωτότυπα να παραδίδονται στη Βιβλιοθήκη. Πίστευε ότι θα χρειάζονταν γύρω στους 500.000 παπύρους για να μαζέψει όλα τα βιβλία της οικουμένης και έδωσε χρήματα και ελευθερία κινήσεων στο Φαληρέα να προμηθεύεται όλο και περισσότερα βιβλία.

Εκτός απ’ την απόκτηση βιβλίων, ο Πτολεμαίος κι οι διάδοχοί του ενδιαφέρονταν και για τη μετάφραση κάθε ξένου κειμένου στα ελληνικά. Ο λόγος ήταν ότι, μετά τις κατακτήσεις του Μ. Αλεξάνδρου, οι Έλληνες συνειδητοποίησαν ότι για να μπορούν να εξουσιάζουν τους υπόδουλους λαούς, θα έπρεπε να τους καταλάβουν• για να τους καταλάβουν, θα έπρεπε να μπορούν να διαβάσουν τα βιβλία τους. Αφού δεν ενδιαφέρονταν να μάθουν τις γλώσσες των λαών αυτών, οι βασιλιάδες της ελληνιστικής εποχής (με πρώτο τον Πτολεμαίο), δημιούργησαν ογκώδεις βιβλιοθήκες όχι μόνο ως στοιχεία κύρους, αλλά και ως στοιχεία κυριαρχίας.

Έτσι, μεταφράστηκαν στα ελληνικά τα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης από μια ομάδα 72 εβραίων λογίων, η μετάφραση δε αυτή αποτελεί ως σήμερα το πρωτότυπο της Παλαίας Διαθήκης των χριστιανών (είναι γνωστή ως «μετάφραση των Εβδομήκοντα»). Χάρη στις σχέσεις των Πτολεμαίων και του Ινδού ηγεμόνα Ασόκα, μεταφράστηκαν τα ινδικά ιερά κείμενα, καθώς και βουδιστικά, αραβικά κ.α.

Οι Πτολεμαίοι προσέλκυσαν στην αυλή τους τους εκλεκτότερους Έλληνες σοφούς. Ο Φαληρέας κάλεσε το μαθηματικό Ευκλείδη, του οποίου το εργο «Στοιχεία» αποτελεί ως σήμερα τη βάση της Γεωμετρίας. Στο Μουσείο εργάσθηκαν ανά τους αιώνες ο Ερατοσθένης ο Κυρηναίος, που μέτρησε με ακρίβεια τη διάμετρο της Γης, οι γεωμέτρες Ίππαρχος και Ποσειδώνιος από τη Ρόδο, οι μηχανικοί Ήρωνας και Κτησίβιος, ο τρανός Αρχιμήδης, ο Αρίσταρχος ο Σάμιος που ανέπτυξε τη θεωρία του ηλιοκεντρικού συστήματος αιώνες πριν τον Κοπέρνικο, οι γιατροί Ηρόφιλος και Ερασίστρατος, κ.α.

Οι σοφοί διαβιούσαν μέσα στο Μουσείο και τους προσφερόταν κάθε άνεση, αρκεί να μελετούν προς όφελος του βασιλιά (η Βιβλιοθήκη ανήκε στον Πτολεμαίο), χωρίς να μπορούν να βγούν από τα ανάκτορα. Η στενή σχέση με τον ηγεμόνα δεν ήταν χωρίς κινδύνους: ο Φαληρέας έκανε το λάθος να αναμειχθεί στις διαμάχες των διαδόχων του Πτολεμαίου Α΄ υποστηρίζοντας το λάθος γιό του. Όταν ο Πτολεμαίος Β΄ Φιλάδελφος ανέβηκε στο θρόνο το 283π.Χ., ο Φαληρέας εξορίσθηκε σ’ ένα χωριό στην ενδοχώρα, όπου λίγο αργότερα πέθανε από δάγκωμα φιδιού• ο νέος Πτολεμαίος είχε βάλει το χεράκι του...

Έπειτα, με τόσα μυαλά μαζεμένα στο Μουσείο, δεν έλειψαν τα παρατράγουδα: όταν ανήλθε στο θρόνο ο Πτολεμαίος Β΄, ενώ Διευθυντής του Μουσείου έγινε ο ευνοούμενός του, Απολλώνιος, γνωστός για το πελώριο έπος «Αργοναυτικά», ιθύνων νους του Μουσείου και υπεύθυνος της ταξινόμησης των κάπου 400.000 παπύρων της Βιβλιοθήκης ήταν ο λυρικός ποιητής Καλλίμαχος ο Κυρηναίος, που δεν χώνευε καθόλου τον προϊστάμενό του και δεν έχανε ευκαιρία να κριτικάρει με δηλητηριώδη σχόλια τα έργα του. Με το θάνατο του βασιλιά ανέβηκαν στο θρόνο ο γιος του, που είχε σύζυγο τη Βερενίκη, πριγκίπισσα απ’ την Κυρήνη. Εν μία νυκτί, ο συντοπίτης της ο Καλλίμαχος έγινε ο νέος βασιλικός ευνοούμενος και ο Απολλώνιος εξορίσθηκε στη Ρόδο.

Εκτός από τα «επιστημονικά» κείμενα, η Βιβλιοθήκη περιείχε και τα περισσότερα έργα των ποιητών της αρχαιότητας. Τα ομηρικά έπη, τα κείμενα των επικών κύκλων, τα ποιήματα των λυρικών, τα άπαντα της «τραγικής τριάδας» (Αισχύλος – Σοφοκλής – Ευρυπίδης) είναι μόνο μερικά από τα έργα που βρήκαν στέγη στο Μουσείο. Για πρώτη φορά αναπτύχθηκε η φιλολογία, με προεξάρχοντα τον Ζηνόδοτο τον Εφέσιο, που διόρθωνε και επιμελείτο τα κείμενα, όπως ένας σύγχρονος εκδότης.

Σε κάποιο σημείο οι πάπυροι ήταν τόσοι πολλοί, ώστε φτιάχτηκε κοντά στο Μουσείο μια «θυγατρική» βιβλιοθήκη μέσα στο ναό του Σέραπι, το «Σεραπείον». Ο Πτολεμαίος είχε ενταφιάσει το σώμα του Μ. Αλεξάνδρου κοντά στο Μουσείο σε ένα σημείο, που ονομαζόταν «Σώμα», όπου αργότερα θάβονταν και όλοι οι Πτολεμαίοι.

Τον 3ο αιώνα π.Χ. η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας απέκτησε ανταγωνισμό∙ ο νέος ηγεμόνας της Περγάμου, Ευμένης, βιβλιόφιλος και προστάτης των γραμμάτων, αποφάσισε να δημιουργήσει το «αντίπαλο δέος» για την Αλεξάνδρεια. Σταδιακά, η βιβλιοθήκη της Περγάμου τα πήγε τόσο καλά, ώστε οι Πτολεμαίοι απαγόρευσαν την εξαγωγή παπύρου για να τη χτυπήσουν. Η Πέργαμος, όμως, δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια: τελειοποίησε μια ανατολίτικη τεχνική κατεργασίας δέρματος κι έτσι το υλικό που προέκυψε έμεινε στην ιστορία ως περγαμηνή.

Καθώς, όμως, η ιστορία της Βιβλιοθήκης συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία των Πτολεμαίων, μοιραία η παρακμή της δυναστείας προξένησε και στη Βιβλιοθήκη ζημιές και κρίσεις. Το 48π.Χ., ένας Πτολεμαίος ανδρείκελλο των Ρωμαίων δέχθηκε στο παλάτι τον Ιούλιο Καίσαρα. Ο Αιγύπτιος στρατηγός Αχιλλάς συνωμότησε για να δολοφονήσει τον Καίσαρα, αλλά ανακαλύφθηκε. Ο Καίσαρας οχυρώθηκε στο παλάτι και, στην προσπάθειά να προκαλέσει αντιπερισπασμό, έκαψε τα αιγυπτιακά πλοία στο λιμάνι. Η φωτιά εξαπλώθηκε γοργά στην προβλήτα καίγοντας αποθήκες σταριού και παπύρων, ενόσω ο Καίσαρας ξέφυγε στο νησάκι Φάρο. Παρά τα όσα λένε κάποιοι αρχαίοι συγγραφείς, η φωτιά δεν έφτασε στο παλάτι, άρα ούτε στο Μουσείο. Οι πολύτιμοι πάπυροι δεν κάηκαν, η παρακμή όμως είχε ξεκινήσει. Είκοσι δύο χρόνια αργότερα, ένας νεαρός μαθητής της στωϊκής φιλοσοφίας κατέφτασε στην Αίγυπτο∙ ήθελε να ξεκινήσει από την Αλεξάνδρεια την γεωγραφία του τότε γνωστού κόσμού. Ήταν ο Στράβων, ο οποίος επισκέφτηκε τη Βιβλιοθήκη και αργότερα θα δημοσίευε τα «Γεωγραφικά» του, κερδίζοντας τον τίτλο του πατέρα της γεωγραφίας. Στο έργο του – ευτυχώς – περιέλαβε και μια περιγραφή της Βιβλιοθήκης.

Οι δυναστικές διαμάχες στη Ρώμη δεν επηρέασαν δραστικά τη Βιβλιοθήκη, ώσπου η βασίλισσα της Παλμύρας Ζηνοβία στράφηκε κατά της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας το 272 και κατέλαβε την Αλεξάνδρεια. Ο αυτοκράτορας Αυρηλιανός ανακατέλαβε την πόλη και κατανίκησε τη Ζηνοβία, η συνοικία, όμως, του Βρουχίου και ό,τι αυτή περιείχε, είχε υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά. Λίγα χρόνια αργότερα, ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός, που άφησε όνομα κυνηγώντας τους χριστιανούς, θα καταστρέψει εκ νέου την πόλη. Το Μουσείο ή ό,τι είχε απομείνει από αυτό, ήταν πια σκιά του παλιού εαυτού του.

Με την άνοδο του χριστιανισμού, στη Βιβλιοθήκη άρχισαν να υπερισχύουν τα «πατερικά» κείμενα, ενώ τα «εθνικά» άρχισαν να εξαφανίζονται. Τελευταίος μεγάλος διευθυντής του Μουσείου ήταν ο μαθηματικός Θέων, του οποίου το έργο δε σώζεται. Ο Θέων έζησε το 391 την επέλαση φανατικών χριστιανών με επικεφαλής τον επίσκοπο Αλεξανδρείας Θεόφιλο στο Σεραπείο∙ ο όχλος όρμησε και κατέστρεψε τελείως το ναό, ίσως και μέρος των βιβλίων στο Μουσείο. Λίγα χρόνια αργότερα, το 415 η κόρη του Θέωνα, Υπατία, ένα από τα κορυφαία μαθηματικά μυαλά της ύστερης αρχαιότητας, θα δολοφονηθεί από φανατικούς χριστιανούς (πιθανότατα) υπό τις οδηγίες του νέου επισκόπου Αλεξάνδρειας Κυρίλλου. Ο όχλος την έσφαξε, την κομμάτιασε και την παρέδωσε στις φλόγες. Τίποτε από το έργο της δε σώθηκε.

Η ιστορία, όμως, της Βιβλιοθήκης συνεχίσθηκε, έστω και κουτσή. Στις 22 Δεκεμβρίου 640 η πόλη κατελήφθη από τους Άραβες. Ο εμίρης Άμρ ιμπν αλ Ας, που την κατέλαβε στο όνομα του χαλίφη Ομάρ, ρώτησε τον αυθέντη του τι να κάνει με τα πολλά βιβλία που βρήκε. Η απάντηση του Χαλίφη ήταν «όσοι διαφωνούν με το Λόγο του Θεού είναι βλάσφημοι, όσοι συμφωνούν περιττοί» κι έτσι διέταξε να καούν. Λέγεται ότι τα βιβλία του Μουσείου καίγονταν επί 6 μήνες κι ότι εξαιρέθηκαν μόνο τα βιβλία του Αριστοτέλη. Κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς συνέβη∙ πάντως, αυτό ήταν το τέλος της Βιβλιοθήκης.

Γιατί ν’ ασχολούμαστε με τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας; Για να θρηνούμε που, λόγω της καταστροφής του 391, κάθε ίχνος της θέσης του Μουσείου και του τάφου του Μ. Αλεξάνδρου χάθηκε και έκτοτε οι αρχαιολόγοι βασανίζονται, έχοντας ανακαλύψει μόνο κάτι ερείπια του Σεραπείου; Όχι. Ασχολούμαστε, γιατί κάθε βιβλίο είναι ένα παράθυρο στον κόσμο κι όλη αυτή η ομορφιά των βιβλίων της αρχαίας βιβλιοθήκης μας λείπει. Μας τη χρωστάνε, γιατί θα μας έκανε καλύτερους.

Οι πάπυροι της Βιβλιοθήκης χάθηκαν στην πλειονότητά τους, αν και πολλοί απ’ αυτούς αντιγράφηκαν και μετακόμισαν στο Βυζάντιο και τη Δύση. Νέες συμφορές έπληξαν το Βυζάντιο και μαζί μ’ αυτό και τα βιβλία του. Η αρχαία γνώση που αντιπροσώπευε η συλλογή – όνειρο του Πτολεμαίου δεν υπάρχει πια στη βιβλιοθήκη, αλλά σε μικρές, ατομικές βιβλιοθήκες πλουσίων, που αντέγραφαν τα αγαπημένα τους βιβλία ή σε φωτισμένους μοναχούς.

Πηγή: pentapostagma

Διαβάστε Περισσότερα...

Βρέθηκε μέρος του «χαμένου» πρώτου στον κόσμο «χάρτη» του ουρανού από τον Έλληνα αστρονόμο Ίππαρχο

 


«Κρυβόταν» κάτω από το χριστιανικό κείμενο μεσαιωνικής περγαμηνής της Μονής Αγίας Αικατερίνης του Σινά

Μια μεσαιωνική περγαμηνή στην Ελληνορθόδοξη Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά στην Αίγυπτο έκρυβε μια μεγάλη έκπληξη: κάτω από το χριστιανικό κείμενο ανακαλύφθηκε ένα μέρος από τον θεωρούμενο χαμένο κατάλογο άστρων του αρχαίου Έλληνα αστρονόμου Ίππαρχου, την πρώτη στον κόσμο προσπάθεια για μια πλήρη «χαρτογράφηση» του νυχτερινού ουρανού.

Οι επιστήμονες αναζητούν το έργο του Ίππαρχου εδώ και αιώνες, γι' αυτό οι ιστορικοί της αστρονομίας χαρακτήρισαν την ανακάλυψη σπάνια και σημαντική. Η σχετική επιστημονική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό ιστορίας της αστρονομίας «Journal for the History of Astronomy», σύμφωνα με το «Nature». Το εύρημα αποδεικνύει ότι ο Ίππαρχος, θεωρούμενος ο σημαντικότερος αστρονόμος της αρχαίας Ελλάδας, πράγματι είχε φτιάξει έναν «χάρτη» των ουρανών αρκετούς αιώνες προτού επιχειρηθεί κάτι παρόμοιο.

Η περγαμηνή ανήκε στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης, αλλά το μεγαλύτερο μέρος από τα 146 φύλλα της σήμερα έχει περάσει στην κατοχή του Μουσείου της Βίβλου στην Ουάσινγκτον. Η περγαμηνή περιέχει τον Κώδικα Climaci Rescriptus, μια συλλογή συριακών κειμένων του 10ου ή 11ου αιώνα. Ο κώδικας είναι παλίμψηστο, δηλαδή από κάτω ήταν γραμμένο ένα αρχαιότερο κείμενο.

Αρχικά θεωρείτο ότι το αρχαιότερο αυτό κείμενο ήταν επίσης χριστιανικό. Όταν όμως το 2012 ο ειδικός σε βιβλικά κείμενα Πίτερ Ουίλιαμς του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ ζήτησε από τους φοιτητές του να μελετήσουν τον Κώδικα, απρόσμενα εντοπίστηκε μια παράγραφος στα ελληνικά που αποδιδόταν σε έναν άλλο σημαντικό Έλληνα αστρονόμο, τον Ερατοσθένη. Το 2017 έγινε νέα ανάλυση με πιο σύγχρονη τεχνολογία πολυφασματικής απεικόνισης από Αμερικανούς ερευνητές, οι οποίοι φωτογράφησαν τις σελίδες της περγαμηνής σε διαφορετικά μήκη κύματος του φωτός και στη συνέχεια χρησιμοποίησαν υπολογιστικούς αλγόριθμους για να διαβάσουν το κρυμμένο από κάτω κείμενο.

Με αυτόν τον τρόπο, σε εννέα σελίδες αποκαλύφθηκε αστρονομικό υλικό, το οποίο χρονολογήθηκε -με τη μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα και την ανάλυση του στιλ γραφής- από τον 5ο ή 6ο αιώνα. Το κείμενο περιείχε, μεταξύ άλλων, μύθους για τη γέννηση των άστρων από τον Ερατοσθένη, καθώς και τμήματα ενός διάσημου ποιήματος του 3ου αιώνα, τα «Φαινόμενα», όπου περιγράφονται οι αστερισμοί.

Η συνέχεια ήταν ακόμη πιο ενδιαφέρουσα, καθώς ο Ουίλιαμς εντόπισε συντεταγμένες άστρων στο κείμενο και προχώρησε σε περαιτέρω ανάλυση, σε συνεργασία με τον ιστορικό της επιστήμης Βικτόρ Γκιζεμπέργκ του Γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) και τον Εμανουέλ Ζινγκ του Πανεπιστημίου της Σορβόνης στο Παρίσι. Αποκαλύφθηκε έτσι ότι σε μια τουλάχιστον σελίδα της περγαμηνής δίνονταν ακριβείς συντεταγμένες για τα άστρα στα τέσσερα άκρα του αστερισμού Corona Borealis (Βόρειου Στέφανου). Βρέθηκαν επίσης βάσιμες ενδείξεις ότι η πηγή αυτών των μετρήσεων ήταν ο Ίππαρχος και ότι οι υπολογισμοί του είχαν γίνει περίπου το 129 π.Χ.

Μέχρι σήμερα ο μοναδικός κατάλογος άστρων που είχε διασωθεί από την αρχαιότητα, ήταν εκείνος του αστρονόμου Πτολεμαίου στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου κατά τον 2ο αιώνα μ.Χ. Η «Αλμαγέστη» του (ή «Μαθηματική σύνταξις») υπήρξε ένα από τα πιο επιδραστικά επιστημονικά κείμενα στην ιστορία, προβάλλοντας, ένα γεωκεντρικό μαθηματικό μοντέλο για τον Κόσμο, το οποίο είχε γίνει αποδεκτό ευρέως για πάνω από 1.200 χρόνια. Ο Πτολεμαίος είχε, μεταξύ άλλων, δώσει τις συντεταγμένες άνω των 1.000 άστρων.

Όμως στα αρχαία κείμενα υπάρχουν πολλές αναφορές ότι ο πρώτος που είχε κάνει τέτοιες αστρικές μετρήσεις, ήταν ο Ίππαρχος ο Ρόδιος (190-120 π.Χ.) τρεις αιώνες πριν. Νωρίτερα οι Βαβυλώνιοι αστρονόμοι είχαν μετρήσει τις θέσεις μερικών άστρων αλλά μόνο γύρω από τον Ζωδιακό, ενώ ο Ίππαρχος ήταν ο πρώτος που προσδιόρισε τις θέσεις των άστρων με χρήση δύο συντεταγμένων και επιχείρησε να δημιουργήσει έναν «χάρτη» όλου του νυχτερινού ουρανού.

«Αυτός ο κατάλογος άστρων που έως τώρα αιωρείτο στα κείμενα ως σχεδόν κάτι υποθετικό, έγινε πλέον κάτι πολύ συγκεκριμένο», δήλωσε ο ιστορικός της αστρονομίας Ματιέ Οσεντράιβερ του Ελευθέρου Πανεπιστημίου του Βερολίνου.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο αρχικός κατάλογος του Ίππαρχου, όπως και του Πτολεμαίου, θα περιλάμβανε παρατηρήσεις σχεδόν κάθε ορατού άστρου στον ουρανό. Λόγω της έλλειψης τηλεσκοπίου, πιθανώς ο Ίππαρχος είχε χρησιμοποιήσει κάποιο άλλο όργανο παρατήρησης όπως τη διόπτρα και ασφαλώς «θα είχε αφιερώσει ατελείωτες ώρες δουλειάς», σύμφωνα με τον Γκιζεμπέργκ.

Η σχέση Ίππαρχου-Πτολεμαίου ήταν πάντα ένα νεφελώδες ζήτημα. Μερικοί ειδικοί είχαν φτάσει στο σημείο να ισχυριστούν ότι δεν υπήρξε ποτέ ο κατάλογος άστρων του Ίππαρχου, ενώ άλλοι -με πρώτο τον αστρονόμο του 16ου αιώνα Τίχο Μπράχε- είχαν αντίστροφα υποστηρίξει ότι ο Πτολεμαίος απλώς έκλεψε τις προϋπάρχουσες μετρήσεις του Ίππαρχου και τις παρουσίασε για δικές του. Η έως τώρα ανάλυση του αποκαλυφθέντος κειμένου στην περγαμηνή οδήγησε τους ερευνητές στο αρχικό συμπέρασμα ότι ο Πτολεμαίος δεν έκανε απλή αντιγραφή των στοιχείων του Ίππαρχου. Από την άλλη, όπως επεσήμαναν, οι αριθμοί του Ίππαρχου για τις θέσεις των άστρων (με απόκλιση το πολύ μιας μοίρας από τις πραγματικές) είναι πολύ πιο ακριβείς από εκείνες του διαδόχού του Πτολεμαίου.

Σύμφωνα με τον ιστορικό της αστρονομίας Τζέημς Έβανς του αμερικανικού Πανεπιστημίου Puget Sound, η ανακάλυψη «εμπλουτίζει την εικόνα μας για τον Ίππαρχο και μας δίνει μια γοητευτική ιδέα για το τι έκανε πραγματικά». Όπως είπε, το έργο του υπήρξε καθοριστικό, επειδή αποτέλεσε ορόσημο για την «μαθηματικοποίηση της Φύσης», δηλαδή την μετατόπιση από την απλή περιγραφή των φυσικών φαινομένων στη μέτρηση, τον υπολογισμό και την πρόβλεψη τους.

Ο Ίππαρχος είχε επικρίνει τους προδρόμους του στην αστρονομία ότι δεν νοιάζονταν για την αριθμητική ακρίβεια. Κατά τον Έβανς, ο Ίππαρχος αξιοποίησε τη βαβυλωνιακή παράδοση των ακριβών αστρονομικών μαθηματικών παρατηρήσεων και χάρη σε αυτόν έγινε το «πάντρεμα» με την ελληνική γεωμετρική παράδοση, με αποτέλεσμα «να ξεκινήσει έτσι πραγματικά η σύγχρονη αστρονομία».

Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι καθώς βελτιώνονται οι απεικονιστικές τεχνικές, θα ανακαλύψουν και άλλες συντεταγμένες άστρων στον εν λόγω Κώδικα, αρκετά τμήματα του οποίου δεν έχουν ακόμη διαβαστεί. Θεωρούν επίσης πιθανό ότι στη βιβλιοθήκη της Αγίας Αικατερίνης του Σινά, η οποία περιέχει περισσότερα από 160 παλίμψηστα, διασώζονται επιπρόσθετες σελίδες του καταλόγου άστρων του Ίππαρχου. Σχετικές έρευνες έχουν ήδη φέρει στο φως άγνωστα αρχαιοελληνικά ιατρικά κείμενα κάτω από τα χριστιανικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, protothema

Διαβάστε Περισσότερα...

Επτά μυστήρια της Αρχαίας Ελλάδας που δεν έχουν βρει λύση μέχρι σήμερα

 


Από τα Ελευσίνια Μυστήρια, τον λαβύρινθο από τον μύθο του Μινώταυρου, την καταστροφή του αγάλματος του Δία, μέχρι το συγγραφικό έργο του Ομήρου.. αυτοί είναι μερικοί από τους μεγαλύτερους γρίφους του αρχαίου Ελληνικού κόσμου.

Η αρχαία Ελλάδα θεωρείται από πολλούς η γενέτειρα του δυτικού πολιτισμού και της δημοκρατίας. Οι πληροφορίες που έχουμε σχετικά με τη ζωή των αρχαίων Ελλήνων, τις γιορτές και τα θρησκευτικά-πολιτικά τους πιστεύω έχουν καταγραφεί σε μια σειρά από αρχαία κείμενα, τα οποία ευτυχώς διασώθηκαν και σήμερα αποτελούν κτήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Παρά την εκτεταμένη γνώση που έχουμε για τη ζωή στην Aρχαία Ελλάδα, υπάρχουν μερικά μυστήρια στα οποία δεν έχει δοθεί ολοκληρωμένη απάντηση από την επιστήμη και την αρχαιολογία, παρά μόνο θεωρίες.

Ποια είναι αυτά και γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει η επιστημονική κοινότητα να ρίξει φως σε αυτές τις αθέατες πλευρές του Ελληνικού αρχαίου κόσμου;

Τα Ελευσίνια Μυστήρια

Πρόκειται για ένα από τα πιο συναρπαστικά μυστήρια της αρχαίας Ελλάδας, για το οποίο, όμως, δεν έχουμε πολλές πληροφορίες σχετικά με τα τελετουργικά που πραγματοποιούνταν σε αυτό. Αυτό συνέβη καθώς οι άνθρωποι που συμμετείχαν στα Ελευσίνια Μυστήρια δεν μπορούσαν να αποκαλύψουν τι συνέβαινε σε αυτά. Αρκετοί επιστήμονες υποστηρίζουν, μάλιστα, πως όποιος μιλούσε για τα τελετουργικά, κινδύνευε να χάσει τη ζωή του.

Ο πρώτος (;) ηθοποιός

Υποστηρίζεται από πολλούς πως πρόκειται για τον πρώτο ηθοποιό στην ιστορία της ανθρωπότητας. Συγκεκριμένα, πιστεύεται ότι ο Θέσπις ήταν ο πρώτος που συνδύασε το χορωδιακό τραγούδι με τις απαγγελίες ενός ηθοποιού, ο οποίος αντάλλαξε για πρώτη φορά λόγια με τον αρχηγό του χορού.

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί που υποστηρίζουν πως το συγκεκριμένο πρόσωπο ήταν ένας μύθος ή καλύτερα ένα σύμβολο της αρχής της υποκριτικής στην ελληνική θεατρική παράδοση.

Η αρχιτεκτονική του Παρθενώνα

© Unsplash

Ο Παρθενώνας θεωρείται ένας από τους πιο εμβληματικούς ναούς του αρχαίου κόσμου. Και μπορεί να έχουν γραφτεί βιβλίων επί βιβλίων σχετικά με την κατασκευή του, υπάρχουν όμως μερικά κομμάτια του που βρίσκονται ακόμα στο σκοτάδι. Υπάρχουν μέχρι σήμερα ερωτήματα σχετικά με τις «φιγούρες» που αναπαριστώνται στη ζωφόρο, καθώς και τους δύο εσωτερικούς θαλάμους που υπήρχαν εντός του ναού, μιας και κανείς δεν έχει προσδιορίσει με απόλυτη σιγουριά το τι συνέβαινε σε αυτούς.

Το έργο του Πυθαγόρα

© Rafael Yaghobzadeh / AP

Όλοι τον γνωρίζουμε για το ξακουστό Πυθαγόρειο Θεώρημα. Ωστόσο, η ζωή και το έργο του μαθηματικού που το δημιούργησε είναι ασαφής. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η φιλοσοφική σχολή στην οποία εργάστηκε, λειτουργούσε υπό άκρα μυστικότητα. Επίσης, αρκετοί επισημαίνουν πως η διάσημη μαθητική θεωρία του είχε εκφραστεί πρώτα στην αρχαία Βαβυλώνα.

Η καταστροφή του αγάλματος του Δία

Πρόκειται για ένα από τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου. Από αυτά μόνο η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας στην Αίγυπτο σώζεται σήμερα. Το άγαλμα του Δία δημιουργήθηκε από τον Φειδία, η καταστροφή του όμως παραμένει ένα μεγάλο μυστήριο.

Σύμφωνα με τις διηγήσεις, διαλύθηκε εξαιτίας πυρκαγιάς, με το άγαλμα να γίνεται στάχτη. Έχει υποστηριχθεί όμως πως το τεράστιο άγαλμα αφαιρέθηκε από το ναό και μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου και αργότερα καταστράφηκε.

Ο λαβύρινθος από τον μύθο του Μινώταυρου

© Egor Myznik / Unsplash

Ο Μινώταυρος ήταν ένα μυθικό ον με σώμα ανθρώπου και κεφάλι ταύρου, το οποίο κρατούσε φυλακισμένο σε ένα λαβύρινθο ο βασιλιάς της Κρήτης, Μίνωας. Η τοποθεσία στην οποία πιστεύεται πως υπήρχε ο λαβύρινθος είναι το παλάτι στην αρχαία πόλη της Κνωσού. Οι ανασκαφές που έχουν γίνει στην περιοχή, όμως, δεν έχουν αποκαλύψει κάποια κτιριακή δομή που να ταιριάζει με αυτόν. Η συζήτηση, λοιπόν, γύρω από τον περίφημο λαβύρινθο συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Το συγγραφικό έργο του Ομήρου

© Πέτρος Γιαννακούρης / AP

Ο Όμηρος θεωρείται ως μεγαλύτερος ποιητής όλων των εποχών. Ωστόσο, παραμένει μια μυστηριώδης από πολλές απόψεις φιγούρα της Αρχαίας Ελλάδας, αφού αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν πως δεν ήταν ο πραγματικός -ή έστω δεν ήταν ο μοναδικός- δημιουργός της Ιλιάδας και της Οδύσσειας. Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες που έχουμε για αυτόν είναι πολύ λιγότερες από όσες θα θέλαμε. Όσο για τα δύο επικά ποιήματα;

Ο Όμηρος είναι πιο σωστό να θεωρείται ως η κορύφωση μίας παράδοσης, η κορυφή δηλαδή μίας ποιητικής πυραμίδας πολλών αιώνων – και όχι ο μοναδικός ποιητής πίσω από τα δύο αυτά έργα.

Πηγή: oneman.gr

Διαβάστε Περισσότερα...

Η ανθρωποφάγος της κατοχής. Η ηλικιωμένη που έσφαξε και μαγείρεψε μία άλλη γυναίκα που είχε πάει να κόψει χόρτα. Το μακάβριο εύρημα και η εξαφάνιση της δολοφόνου ...

 


Στην καρδιά της Κατοχής, οι κάτοικοι της Αθήνας είχαν να αντιμετωπίσουν, εκτός από τους Ναζί, τα μπλόκα και τις εκτελέσεις, τις τρομακτικές ελλείψεις σε τρόφιμα. 

Η Ελλάδα βίωνε την εξαθλίωση, τον αφανισμό και χιλιάδες άνθρωποι πέθαιναν από ασιτία. Οι αποθήκες άδειαζαν, η τροφοδοσία τροφίμων από το εξωτερικό σταμάτησε και οι κάτοικοι έψαχναν στα σκουπίδια και τα αποφάγια των κατακτητών για λίγο φαγητό. Χιλιάδες δεν τα κατάφεραν και μόνο κατά τον μαρτυρικό χειμώνα του 1941 – 1942 στην Αθήνα έσβησαν από ασιτία 40 χιλιάδες ψυχές. 

Παραμόνευε, την έσφαξε και τη μαγείρεψε 

Ένα από τα φρικτά εγκλήματα που συνέβησαν εκείνη την περίοδο ήταν μια υπόθεση κανιβαλισμού, με δράστη μια ηλικιωμένη γυναίκα. Η Βασιλική Τουρκαντώνη ζούσε μόνη της σε έναν λόφο στο Καπανδρίτι Αττικής και δεν είχε κανέναν να τη συντηρεί. 


Στο δημοσίευμα της εφημερίδας Ακρόπολις αναφέρεται ότι η δολοφόνος αναζητείται από τις Αρχές…

Αρκετοί Αθηναίοι κατέφευγαν στις αγροτικές περιοχές της Αττικής για να βρουν τρόφιμα. Τον Μάιο του 1942 η ηλικιωμένη γυναίκα παραμόνευε σε ένα χωράφι με χόρτα δίπλα από το σπίτι της. Μια Αθηναία είχε πάει να μαζέψει χόρτα για την οικογένεια της. Τότε η ηλικιωμένη της όρμηξε και της επιτέθηκε. 

Η άτυχη Αθηναία δεν γύρισε ποτέ πίσω. Η γριά από το Καπανδρίτι την έσφαξε και στη συνέχεια τη μαγείρεψε! 

Το θύμα έγινε για αρκετές μέρες το φαγητό της ηλικιωμένης γυναίκας… Το θύμα είχε εξαφανιστεί και σε πρώτη φάση, κανείς δεν το είχε αναζητήσει. Αρκετές μέρες μετά, όμως, οι συγγενείς της γυναίκας ανησύχησαν και άρχισαν να την ψάχνουν. Τότε το έγκλημα αποκαλύφθηκε. Ήρθαν αντιμέτωποι με μακάβρια ευρήματα. Μετά από έρευνες ανακάλυψαν τα κόκαλα του θύματος στην καλύβα της γιαγιάς. Ωστόσο, η ανθρωποφάγος είχε εγκαταλείψει το σπίτι…


Πως αποκαλύφθηκε το έγκλημα

Το έγκλημα έγινε γνωστό μετά την Κατοχή. Η δράση της ανθρωποφάγου γιαγιάς δημοσιοποιήθηκε στον Τύπο τον Απρίλιο του 1945, αλλά εκείνη ήταν ακόμη εξαφανισμένη. Τα ίχνη της είχαν χαθεί εντελώς από το Καπανδρίτι. Παλιοί κάτοικοι της περιοχής έχουν αναφέρει πως αρκετά χρόνια μετά ξαναγύρισε στην καλύβα της. Η επανεμφάνισή της δεν πέρασε απαρατήρητη από τους χωρικούς. Όταν αντιλήφθηκαν την παρουσία της, κινητοποιήθηκαν, άρπαξαν τα όπλα και έτρεξαν να την πιάσουν. Εκείνη όμως εξαφανίστηκε και πάλι χωρίς να δώσει ξανά σημεία ζωής. 

Κατά την περίοδο της κατοχής, η πείνα μάστιζε τον πληθυσμό ειδικά στα αστικά κέντρα. Αυτή ήταν και η βασική αιτία που υπήρχε έξαρση σε αρπαγές, μικροκλοπές και μικροληστείες με σκοπό την εξασφάλιση τροφίμων από τους δράστες. Το συγκεκριμένο περιστατικό κανιβαλισμού, όμως, είναι μία εξαιρετική περίπτωση ή τουλάχιστον, από τις λίγες που έγιναν γνωστές και κινούνται στα όρια του αστικού μύθου που έγινε πρωτοσέλιδο. Πληροφορίες αντλήθηκαν από το βιβλίο: Ήρωες και προδότες στην κατοχική Ελλάδα, του Τάσου Κοντογιαννίδη, εκδόσεις Πελασγός…


ΠΗΓΗ

 

Διαβάστε Περισσότερα...

Πώς ανακαλύφθηκε ο τάφος του Τουταγχαμών- Η ιστορία του άγνωστου καλλιτέχνη που άνοιξε τον δρόμο

 


Οι Κάρτερ και Λόρδος Κάρναρβον έμειναν στην ιστορία όχι όμως και ο Έρνεστ Χάρολντ Τζόουνς

Για περισσότερα από 3.200 χρόνια, ο τάφος του Τουταγχαμών βρισκόταν ανέγγιχτος κάτω από την άμμο της Αιγύπτου.

Εν αναμονή των εγκαινίων του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου, και της έκθεσης « Tut' 22: The life of Tutankhamun στο Experience Barnsley» στην Βρετανία, μία διάσημη Αιγυπτιολόγος αποκαλύπτει πώς έγινε η σπουδαία ανακάλυψη του τάφου του.

Τα ονόματα των δύο ανδρών που ανακάλυψαν τον τάφο του Τουταγχαμών είναι σχεδόν τόσο διάσημα όσο και ο ίδιος ο νεαρός Φαραώ.

Μετά από εξαετή έρευνα, στις 4 Νοεμβρίου 1922, ο Βρετανός αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ, με την οικονομική υποστήριξη του Τζορτζ Χέρμπερτ, του Λόρδου Κάρναρβον, ανακάλυψε την τελευταία θέση που βρισκόταν ο Αιγύπτιος βασιλιάς.

Μέσα υπήρχαν περισσότερα από 5.000 όμορφα διατηρημένα αντικείμενα. αγάλματα, χρυσά κοσμήματα, βάζα και μια σειρά από φέρετρα μέσα στα οποία, κάτω από μια αστραφτερή, χρυσή σαρκοφάγο, κείτονταν τα μουμιοποιημένα λείψανα του Τουταγχαμών.

Όμως, σύμφωνα με την καθηγήτρια Τζόαν Φλέτσερ, Επίτιμη Ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Γιορκ, η ανακάλυψη μπορεί να μην είχε γίνει ποτέ, αν δεν υπήρχε ο Έρνεστ Χάρολντ Τζόουνς.

Ένας καλλιτέχνης που γεννήθηκε στο Μπάρνσλεϊ και έγινε στη συνέχεια αρχαιολόγος.

Φωτ.: Ο Βρετανός αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ/National Geographic Ο Τζόουνς, που περιγράφεται από την Φλέτσερ ως «συνεργάτης και καλός φίλος» του Κάρτερ, στάλθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Αίγυπτο το 1904 για να βοηθήσει στη θεραπεία της φυματίωσης του.

Ήταν ένας καταξιωμένος καλλιτέχνης που ξεκίνησε ζωγραφίζοντας αντικείμενα, τα οποία ανακαλύφθηκαν στην Κοιλάδα των Βασιλέων, τη βασιλική περιοχή ταφής στα δυτικά της αρχαίας αιγυπτιακής πόλης της Θήβας.

Μέχρι το 1905 είχε πετάξει τις μπογιές του. Τώρα είχε στα χέρια του ένα μυστρί και άρχισε ο ίδιος να κάνει ανασκαφές στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια των ημερών του εκεί είχε ανακαλύψει δαχτυλίδια και μικροαντικείμενα που έφεραν ένα παράξενο, νέο όνομα.

«Βρήκε το όνομα Τουταγχαμών στην Κοιλάδα των Βασιλέων σε διάφορα σημεία», είπε η Φλέτσερ.

«Άρχισε να αναρωτιέται αν υπήρχε τάφος κάποιου που ονομαζόταν Τουταγχαμών, γιατί σε εκείνο το στάδιο κανείς δεν ήξερε αυτό το όνομα».

Ο Τζόουνς όμως, δεν έμαθε ποτέ την απάντηση στην ερώτησή του για το ποιος κείτονταν σε αυτόν τον τάφο. Πέθανε το 1911 σε ηλικία μόλις 34 ετών.

Ήταν οι καλοί του φίλοι Κάρτερ και Κάρναρβον, που οργάνωσαν την κηδεία του.

«Στη συνέχεια έχτισαν πάνω στην κληρονομιά του για να ανακαλύψουν τελικά τον τάφο του Τουταγχαμών το 1922», είπε η Φλέτσερ.

«Αλλά, όπως λέω πάντα, ήταν το παλικάρι μας, ο Χάρολντ, γεννημένος στον Μπάρνσλεϊ, που άναψε πρώτος τη φλόγα στο μονοπάτι προς τον Τουταγχαμών».

Όμως, ενώ ο οι δυο τους εδραίωσαν τη θέση τους, ο Τζόουνς παρέμεινε ξεχασμένος από την ιστορία.

Ως νεαρή κοπέλα, η καθηγήτρια Φλέτσερ ήδη θαύμαζε τις πολύχρωμες εικόνες και τις ιστορίες των Αιγυπτίων στα βιβλία των γονιών της, αλλά θυμάται ότι «συνδέθηκε» με τον Τουταγχαμών κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής της στο Βρετανικό Μουσείο το 1972.

«Από την ηλικία των 6 ήξερα τι ήθελα να γίνω», είπε.

Φωτ.: National Geographic

Αργότερα, όταν ανακάλυψε τους δεσμούς μεταξύ της γενέτειράς της και της Αιγύπτου. Η προοπτική να χαθεί η συμβολή του Τζόουνς στην ιστορία δεν ήταν επιλογή.

«Γεννήθηκα και ανατράφηκα στον Μπάρνσλεϊ, επομένως είμαι προκατειλημμένη, αλλά, μου αρέσει να πιστεύω ότι αν ο Τζόουνς ζούσε λίγο περισσότερο, ήταν σε καλό δρόμο για να κάνει τη μεγαλύτερη αρχαιολογική ανακάλυψη όλων των εποχών», είπε.

Ενώ τα ονόματα των Κάρτερ και Κάρναρβον παραμένουν γραμμένα με χρυσά γράμματα στην ανακάλυψη των θησαυρών που βρήκαν στην Αίγυπτο, η καθηγήτρια Φλέτσερ είπε ότι είναι σημαντικό π κόσμος να θυμάται τους ανθρώπους που έθεσαν τα θεμέλια για την επιτυχία τους.

Και ως επιμελήτρια του Tut' 22: The life of Tutankhamun στο Experience Barnsley, ελπίζει να συμβεί αυτό.

Η έκθεση, που στεγάζεται σε ένα κτίριο σε απόσταση αναπνοής από το σημείο που γεννήθηκε ο Τζόουνς το 1877, εξερευνά τη ζωή του Τουταγχαμών, ενώ παράλληλα τονίζει τους δεσμούς του Νοτίου Γιορκσάιρ με την αιγυπτιακή αρχαιολογία.

Στις 4 Νοεμβρίου, ένα μέλος της ομάδας του Κάρτερ, ο Τζόουνς έπεσε πάνω σε μια λαξευμένη πέτρα, την κορυφή μιας θαμμένης σκάλας. Στο ημερολόγιό του, ο Κάρτερ έγραψε μόνο αυτές τις λέξεις: «Βρέθηκαν τα πρώτα βήματα για τον τάφο».

Την επόμενη μέρα, η ομάδα αποκάλυψε 12 σκαλοπάτια και κατέβηκε σε μια πόρτα που είχε σοβατιστεί και σφραγιστεί με φαραωνικές σφραγίδες.

Οι σφραγίδες ήταν πολύ δυσδιάκριτες για να διαβαστούν, και σαφώς αδιαπέραστες. Πεπεισμένος ότι είχε ανακαλύψει έναν άθικτο βασιλικό τάφο, ο Κάρτερ τηλεφώνησε στον Λόρδο Κάρναρβον στην Αγγλία: «Επιτέλους έκανα θαυμάσια ανακάλυψη στην κοιλάδα. Έναν υπέροχο τάφο με σφραγίδες ανέπαφες».

Τα νέα της ανακάλυψης διαδόθηκαν γρήγορα και οι δημοσιογράφοι έτρεξαν στην περιοχή για να παρακολουθήσουν το άνοιγμα του τάφου.

Ο Λόρδος Κάρναρβον έφτασε στις 23 Νοεμβρίου και στις 24 του ίδιου μήνα, ο Κάρτερ και η ομάδα του είχαν αποκαλύψει ολόκληρη την πόρτα και βρήκαν σφραγίδες που διαβάζονταν πιο εύκολα. Σε αρκετά υπήρχε το όνομα: «Nebkheperure», ο τίτλος του θρόνου του Τουταγχαμών.

Ο Κάρτερ και οι σύντροφοί του ήταν ενθουσιασμένοι, αλλά μια δεύτερη ανακάλυψη έκανε τα πράγματα ακόμα πιο συναρπαστικά: Η πόρτα έφερε στοιχεία για αναγκαστική είσοδο. Κάποιος ήταν εκεί πριν από αυτούς.

Η πόρτα έσπασε, αποκαλύπτοντας όχι έναν τάφο γεμάτο θησαυρό αλλά ένα επικλινές πέρασμα γεμάτο μπάζα. Δύο ακόμη μέρες σκάψιμο τους έφεραν μπροστά στον τάφο, περισσότερα από 6 μέτρα κάτω από τη γη. Μια άλλη σοβατισμένη πόρτα έφερε περισσότερες σφραγίδες με το όνομα Τουταγχαμών.

Ο Κάρτερ έκανε μια μικρή τρύπα στον τοίχο, σήκωσε ένα κερί και κοίταξε μέσα. Σε αυτό που θα γινόταν μια από τις πιο διάσημες στιγμές στα χρονικά της αρχαιολογίας, ο ανυπόμονος Λόρδος Κάρναρβον ρώτησε: «Μπορείς να δεις τίποτα;» «Ναι. Είναι υπέροχο.» απάντησε ο Κάρτερ.

Φωτ.: National Geographic

Τα αντικείμενα που είδε ήταν πράγματι θαυμαστά: χρυσά κρεβάτια, ομοιώματα φύλακα σε φυσικό μέγεθος, αποσυναρμολογημένα άρματα, ένας πλούσια διακοσμημένος θρόνος.

Ο Κάρτερ έγραψε αργότερα, «Στην αρχή δεν μπορούσα να δω τίποτα, ο ζεστός αέρας ξέφευγε από τον θάλαμο κάνοντας τη φλόγα του κεριού να τρεμοπαίζει, αλλά προς στιγμήν, καθώς τα μάτια μου είχαν συνηθίσει στο φως, αναδύθηκαν αργά μέσα από από την ομίχλη, λεπτομέρειες του δωματίου, παράξενα ζώα, αγάλματα και χρυσός – παντού η λάμψη του χρυσού».

Ο τάφος του Τουταγχαμών, όπως έμαθε σύντομα ο Κάρτερ, περιελάμβανε τέσσερα δωμάτια, γνωστά τώρα ως προθάλαμος, παράρτημα, θησαυροφυλάκιο και ταφικός θάλαμος.

Ο τάφος ήταν ασυνήθιστα μικρός για έναν Φαραώ, αλλά τα δωμάτια ήταν γεμάτα με όλα όσα θα χρειαζόταν για να ζήσει σαν βασιλιάς σε όλη την αιωνιότητα—περίπου 5.400 αντικείμενα συνολικά.

Αυτά τα αντικείμενα από τον τάφο του Τουταγχαμών οδήγησαν τους μελετητές σε αντιφατικά συμπεράσματα σχετικά με τη σύντομη ζωή του.

Σημειώνοντας τα πολυάριθμα ραβδιά μεταξύ άλλων, ορισμένοι ειδικοί ισχυρίστηκαν ότι ο νεαρός φαραώ είχε μια σωματικά ενεργή ζωή στο κυνήγι και τον πόλεμο. Άλλοι παρατηρητές, επισήμαναν τον μεγάλο αριθμό από μπαστούνια που χρησιμοποιούσαν οι ανάπηροι, γεγονός που έθεσε υπό αμφισβήτηση την ικανότητά του να περπατάει.

Μεταξύ των αιτιών για τον θάνατό του που έχουν ακουστεί όλα αυτά τα χρόνια, είναι ένα ατύχημα με άρμα, επίθεση από ιπποπόταμο, θανατηφόρα κρίση ελονοσίας και φόνος.

Ένα πράγμα όμως είναι ξεκάθαρο: Ο θάνατος του νεαρού ηγεμόνα ήταν ξαφνικός και απροσδόκητος.

«Το μυστήριο της ζωής του εξακολουθεί να μας διαφεύγει», έγραψε ο Κάρτερ. «Οι σκιές κινούνται, αλλά το σκοτάδι δεν ανασηκώνεται ποτέ».

Ο τάφος του ανακαλύφθηκε στις 4 Νοεμβρίου του 1922 και η σαρκοφάγος ανοίχτηκε στις 16 Φεβρουαρίου του 1923.

Ήταν ο μοναδικός ασύλητος βασιλικός τάφος στην κοιλάδα των βασιλέων.

Φωτ.: Έρνεστ Χάρολντ Τζόουνς/National Library of Wales

Με πληροφορίες του BBC/National Geographic

Διαβάστε Περισσότερα...