Amfipoli News: Αίγυπτος: Κρυφός θάλαμος στην πυραμίδα του Χέοπα;

Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

Αίγυπτος: Κρυφός θάλαμος στην πυραμίδα του Χέοπα;



Κοντά σε μια μεγάλη ανακάλυψη, ενός μυστικού θαλάμου, στην επιβλητική πυραμίδα του Χέοπα, τη μεγαλύτερη πυραμίδα της Αιγύπτου, πιθανόν να βρίσκονται οι αρχαιολόγοι.


Η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας, ένα από τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου, συναρπάζει τη φαντασία εξερευνητών, επιστημόνων και απλών επισκεπτών από την αρχαιότητα ακόμα- και ερευνητές εκτιμούν ότι βρίσκονται στα πρόθυρα μεγάλων ανακαλύψεων και αποκαλύψεων για μυστικά που είναι κρυμμένα εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Μια ομάδα επιστημόνων εξοπλισμένων με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, εργάζονται σκληρά για να εντοπίσουν τη θέση μιας «κοιλότητας» μέσα στην πυραμίδα, το παλαιότερο από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου.


Επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του χώρου, 105 μέτρα πάνω από το έδαφος πίσω από το βορειοανατολικό άκρο της πυραμίδας των 4.500 ετών τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνολογία.

Οι ερευνητές αναλύουν τώρα περαιτέρω δεδομένα που συλλέγονται μέσω τεχνικών όπως η υπέρυθρη θερμογραφία, η τρισδιάστατη ανακατασκευή και η μιτογραφία - η οποία παράγει εικόνες με καταγραφή σωματιδίων γνωστών ως μιόνια - και ελπίζουν ότι σύντομα θα είναι σε θέση να προσδιορίσουν την ακριβή θέση του θαλάμου.
 

«Όλες οι συσκευές που χρησιμοποιούμε έχουν σχεδιαστεί για να βρουν το σημείο όπου βρίσκεται η κοιλότητα. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει μία, αλλά προσπαθούμε να μάθουμε πού ακριβώς» δήλωσε ο Mehdi Tayoubi, πρόεδρος του Γαλλικού Ινστιτούτου Προστασίας της Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Το ScanPyramids, του HIP Institute, είναι ένα από τα πλέον φιλόδοξα εγχειρήματα της αιγυπτιολογίας- και η ομάδα του είχε ανακοινώσει τον Οκτώβριο πως η Μεγάλη Πυραμίδα πιθανότατα περιέχει άγνωστες κοιλότητες- και η μία ενδεχομένως να βρίσκεται στη βόρεια πλευρά. Επίσης, μια δεύτερη εκτιμάται πως ίσως να βρίσκεται κάτω από έναν από τους διαδρόμους της. 

Μετά τη Μεγάλη Πυραμίδα, οι ερευνητές ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν την ίδια τεχνολογία για τον εντοπισμό του τάφου της θρυλικής βασίλισσας Νεφερτίτης.


Η Πυραμίδα του Χέοπα (επίσης γνωστή ως η Μεγάλη πυραμίδα της Γκίζας ή Μεγάλη Πυραμίδα) είναι η αρχαιότερη και η μεγαλύτερη από τις τρεις πυραμίδες της Νεκρόπολης της Γκίζας, η οποία συνορεύει με τη σύγχρονη πόλη της Γκίζας στην Αίγυπτο. Είναι το αρχαιότερο από τα Επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, και το μόνο που σώζεται στις μέρες μας. Έχει ύψος 146,60 μ. και τέλεια τετράγωνη βάση με πλευρά 230,35 μ..

Oι αιγυπτιολόγοι πιστεύουν ότι η πυραμίδα χτίστηκε σαν τάφος σε διάστημα 10 με 20 χρόνων, και ολοκληρώθηκε περίπου το 2560 π. Χ,. Αρχικά με ύψος 146,5 μέτρα (481 πόδια), ήταν το ψηλότερο κτήριο του κόσμου για πάνω από 3.800 χρόνια.

Υπάρχουν τρεις γνωστοί θάλαμοι. Αυτός που βρίσκεται πιο χαμηλά, είναι σκαμμένος στο βραχώδες υπόστρωμα κάτω από την πυραμίδα, και είναι ημιτελής. Οι λεγόμενοι θάλαμοι της Βασίλισσας και του Βασιλιά είναι ψηλότερα, χτισμένοι μέσα στο εσωτερικό της πυραμίδας. Η Μεγάλη Πυραμίδα είναι η μόνη γνωστή στη Αίγυπτο που έχει διαδρόμους που κατεβαίνουν και ανεβαίνουν. Το συγκρότημα περιλαμβάνει δύο ναούς νεκρικής λατρείας προς τιμήν του Χέοπα (έναν δίπλα στην πυραμίδα και τον άλλον κοντά στον Νείλο), τρεις μικρότερες πυραμίδες για τις γυναίκες του, καθώς και μία μικρότερη πυραμίδα «δορυφόρο», έναν στεγασμένο διάδρομο που ένωνε τους δύο ναούς, και μικρότερους τάφους οι οποίοι ανήκουν σε ευγενείς και βρίσκονται γύρω από την πυραμίδα.


Πηγή: naftemporiki.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου