Ο διεθνούς φήμης και βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, ξαναχτύπησε μέσω του νέου του βιβλίου, προειδοποιώντας την Ευρώπη και την Ελλάδα για τις επερχόμενες επιπτώσεις μίας δυσανάλογης οικονομίας.
«Η απόφαση να υιοθετήσει το ευρώ το 1992, χωρίς τα κατάλληλα όργανα που θα το καθιστούσαν λειτουργικό ήταν «θανάσιμη». Οι ηγέτες της ΕΕ ονειρεύτηκαν την συγκεκριμένη ιδέα χωρίς την σωστή κατανόηση του τι σημαίνει μια νομισματική ένωση», τονίζει ο Στίγκλιτς.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρώπη δεν είχε σχεδιαστεί για να ασχοληθεί με τις διαφορετικές οικονομίες των μελών, ενώ η γραφειοκρατία υποσκάπτει την ανάπτυξη, την απασχόληση και της σταθερότητα.
Υπογράμμισε επίσης ότι οι κανόνες, οι κανονισμοί και οι θεσμοί είναι υπεύθυνοι για τις πολλαπλές κρίσεις που προκύπτουν στην Ευρώπη από την έναρξή του ενιαίου νομίσματος, καθώς μεγάλα τμήματα του μπλοκ αντιμετωπίζουν μια «χαμένη δεκαετία», όπου το βιοτικό επίπεδο των κάτοικων είναι χαμηλότερο σήμερα από ό, τι ήταν πριν από την κρίση, ενώ οι προβαλλόμενες επιτυχίες της Ευρζώνης δεν είναι τίποτε άλλο παρά κολοσσιαίες αποτυχίες.
Σε ένα απόσπασμα από το βιβλίο του, ο Stiglitz γράφει: «Το σημάδι μιας καλά λειτουργούσας οικονομίας είναι η ραγδαία ανάπτυξη, τα οφέλη της οποίας είναι κοινά σε μεγάλο βαθμό, με χαμηλή ανεργία. Αυτό που έχει συμβεί στην Ευρώπη είναι το αντίθετο.»
Και πρόσθεσε: «Η Γερμανία και άλλοι προσπάθησαν να κατηγορήσουν τις χώρες που υπέστησαν τις συνέπειες των εσφαλμένων πολιτικών και της ελαττωματικής δομής της ευρωζώνης.»
Εξηγώντας με παράδειγμα την Ελλάδα: «Εν μέσω της ελληνικής καταστροφή του χρέους, για παράδειγμα, για τη χάραξη πολιτικής έπρεπε να έχουν ενθαρρύνει τους πολίτες να καταναλώνουν τοπικά τρόφιμα για να δώσουν ώθηση σε εγχώριους προμηθευτές», γράφει ο οικονομολόγος.
«Αντ ‘αυτού, η Αθήνα διατάχθηκε να αλλάξει τη σήμανση του γάλακτος, κι έτσι προϊόντα 11 ημερών από τη Βόρεια Ευρώπη θα μπορούσαν ακόμη να ονομάζονται «φρέσκα», υποβιβάζοντας έτσι τους Έλληνες παραγωγούς».
Ο Στίγκλιτς εξηγεί ότι η υπάρχουσα νομισματική δομή δεν έχει κανένα απολύτως μέλλον, οδηγώντας σταδιακά στην απόλυτη καταστροφή. «Μια μικρή χώρα στην Ευρώπη, με βάση την υπάρχουσα κατάσταση θα μπορούσε, για παράδειγμα, να είναι σε ύφεση, όταν η υπόλοιπη Ευρώπη τα πάει καλά.» Και ό,τι περιγράφει φαίνεται καθαρά στη χώρα μας η οποία αντιμετωπίζει μια καταστροφική ύφεση, τη στιγμή που το Ευρώ για τη Γερμανία έχει αποδώσει σχετικά καλά.
Ταυτόχρονα προτείνει ένα νέο νομισματικό μοντέλο: «Υπάρχει σχέδιο διάσωσης με τη μορφή ενός νέου «ευέλικτου ευρώ» με κάθε χώρα μέλος να υιοθετεί τη δική της εκδοχή του νομίσματος».
«Ένα ευέλικτο ευρώ θα μπορούσε να βοηθήσει τις χώρες της νότιας Ευρώπης για να να εξάγει, εισάγοντας ταυτόχρονα λιγότερα προϊόντα, και συμβάλλει στην επίτευξη του εμπορικού ισοζυγίου και την πλήρη απασχόληση».
hellasforce.com
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου