Μας λένε ότι οι Μακεδόνες δεν ήταν… Έλληνες….
Ωστόσο, μια τρανταχτή κατάρριψη και αυτής της σαθρής θεωρίας είναι τα νομίσματα, τα οποία είναι γραπτή πηγή ιστορίας…
Οι αρχαίοι Μακεδόνες έκοβαν νομίσματα με… ελληνική γραφή και ελληνικές λέξεις, που κανένας σημερινός Σκοπιανός (όψιμος… βορειο-«μακεδόνας»…) δεν μπορεί να διαβάσει, ούτε καν να
Το εικονιζόμενο νόμισμα του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, του Φιλίππου Ε΄ (221-179 π.Χ.) είναι ένα κλασσικό τετράδραχμο (33 χλστ., 17,06 γραμμ.), που κόπηκε στο νομισματοκοπείο της Πέλλας ή της Αμφίπολης, περίπου το 188/7-184 π.Χ.
Εικονίζει τον ήρωα Περσέα (από το Άργος) με πτερωτό κράνος, και πάνω από το κεφάλι του, έναν (αποτροπαϊκό και προφυλακτικό) γρύπα. Πίσω του μια harpa.
Όλα αυτά ευρίσκονται στο κέντρο μιας αρχαίας μακεδονικής ασπίδας, διακοσμημένης στην περιφέρεια, με άλλες ασπίδες!
Στο οπίσθιο μέρος γράφει (στα ελληνικά βεβαίως) «BAΣΙΛEΩΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ», φέρει μονογράμματα, και όλα είναι μέσα σε δρύινο στεφάνι, διότι οι Μακεδόνες ήταν λάτρεις του Διός, του οποίου ιερό δένδρο ήταν η δρυς!
Με ποιο από τα προαναφερόμενα σύμβολα-θέματα έχουν σχέση, και το κατανοούν, και μπορούν να το εξηγήσουν, οι σημερινοί Σκοπιανοί;
Κι αυτό είναι ένα από τα χιλιάδες...
Περισσότερα... προσεχώς...
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τέτοιου τύπου νομίσματα: Mamroth, Philip 6; HGC 3, 1058; SNG Alpha Bank 1052 var.; SNG München 1126 var.; Athena Fund III 320, κ.ά.
Το αρχαίο μακεδονικό, ελληνικό αυτό νόμισμα επωλήθη σε δημοπρασία (παρατύπως βεβαίως) 6.950 δολλάρια…
(Ex Hess-Divo 327, 22.10.2014, αρ. 31, Athena Fund, Sotheby's Νέα Υόρκη, 9.12.1993, αρ. 320.
Του Γιώργου Λεκάκη
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου