Το Ινδοελληνικό ή Ελληνοϊνδικό βασίλειο ήταν ελληνιστική ηγεμονία η οποία είχε στην επικράτεια της διάφορες περιοχές της νότιας Ασίας – κυρίως τις περιοχές που αντιστοιχούν στο σημερινό Αφγανιστάν και σημερινό Πακιστάν – κατά τους δύο αιώνες της ύπαρξής του. Ιδρύθηκε όταν ο Δημήτριος Α´ ο Ανίκητος, βασιλιάς του ελληνικού βασιλείου της Βακτριανής, εισέβαλε τον 3ο αιώνα π.Χ. στις περιοχές της βορειοανατολικής Ινδίας, τις οποίες τα ινδικά βασίλεια είχαν ανακαταλάβει υπό τον Τσαντραγκούπτα Μωρύα από το Σέλευκο στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ.. Έτσι τα ελληνικά βασίλεια της κεντρικής Ασίας διαχωρίστηκαν σε αυτά του βασιλείου της Βακτριανής και της Ινδίας στην ανατολή, και αυτό των Σελευκιδών – από το οποίο και προέρχονταν αρχικά – στη δύση. Ο πλέον διάσημος Ελληνοϊνδός ηγεμόνας ήταν ο Μένανδρος ο Δίκαιος – ή Μιλίντα κατά την ινδική παράδοση -, ο οποίος είχε την πρωτεύουσά του στα Σάγαλα της Πενταποταμίας – σημερινή Σιαλκότ στο Παντζάμπ του Πακιστάν.
11.Το βασίλειο της Σίλλα
Το βασίλειο της Σίλλα επικράτησε στην κορεατική χερσόνησο από το 57 π.Χ. μέχρι το 935 μ.Χ. αλλά δεν υπάρχουν πολλά αρχαιολογικά ευρήματα από την εποχή της ακμής του. Ωστόσο το 2013 ανακαλύφθηκαν τα ιστά μιας γυναίκας η οποία εικάζεται ότι ανήκει στους κατοίκους του βασιλείου. Η γυναίκα ήταν γύρω στα 30, είχε ένα μακρύ σχετικά κρανίο και η διατροφή της ήταν κυρίως χορτοφαγική και αποτελείτο από ρύζι, πατάτες ή σιτάρι.
Οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει επίσης διάφορα είδη πολυτελείας όπως έναν Βούδα από αχάτη και ένα χρυσό σπαθί.
12.Ο πολιτισμός της κοιλάδας του Ινδού
Οι πρώτοι πολιτισμοί της Ν. Ασίας αναπτύχθηκαν στους λόφους του Βαλουχιστάν, στα δυτικά της κοιλάδας του Ινδού, σε ένα ομοιογενές σύνολο που έγινε γνωστό ως πολιτισμός της κοιλάδας του Ινδού. Η πιο γνωστή περιοχή είναι το Μεχργκάρχ που αναπτύχθηκε περίπου το 6500 π.Χ. Τούτοι οι πρώτοι αγρότες καλλιέργησαν το σιτάρι και εξημέρωσαν διάφορα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των βοοειδών. Επίσης, ανέπτυξαν την αγγειοπλαστική ήδη από το 5500 π.Χ. Ο μεταγενέστερος πολιτισμός της κοιλάδας του Ινδού στηρίχθηκε στην τεχνολογική βάση αυτού του πολιτισμού, καθώς και στη γεωγραφική του επέκτασή στις σημερινές επαρχίες Σιντχ και Παντζάμπ, στο σύγχρονο Πακιστάν.
13.Η φυλή Sanxingdui
Ένας πολιτισμός που άκμασε κατά την εποχή του Χαλκού και κατοικούσε στην σημερινή επαρχία της Κίνας, Σετσουάν. Το 1986 βρέθηκαν χιλιάδες χρυσά, χάλκινα και κεραμικά ευρήματα τα οποία χρονολογούνται από τον 11ο και 12ο αιώνα π.Χ. Πιστεύεται ότι ο πολιτισμός τους ήταν αρκετά προηγμένος και ότι γνώριζαν να φτιάχνουν κρασί, κεραμικά και εργαλεία θυσίας. Δυστυχώς δεν υπάρχουν αρχαία κείμενα ή ιστορικές πηγές που να διαφωτίζουν τη ζωή και τα επιτεύγματα της μοναδικής αυτής φυλής.
14.Οι Νοκ
Ο πολιτισμός Νοκ υπήρξε οργανωμένη κοινωνία της πρώιμης εποχής του Σιδήρου στην περιοχή της κεντροδυτικής Αφρικής, στο τμήμα της σημερινής Νιγηρίας. Ονομάστηκε έτσι από τους αρχαιολόγους βάσει του χωριού Νοκ στην πολιτεία Καντούνα στην ευρύτερη περιοχή του οποίου βρέθηκαν αρκετά από τα αγαλματίδια τερακότας το πρώτο από τα οποία ανακαλύφθηκε το 1928. Ο πολιτισμός εμφανίστηκε περίπου το 1000 π.Χ. και εξαφανίστηκε κατά το 500 μ.Χ. Κατά τις εκτιμήσεις των αρχαιολόγων, από τουλάχιστον το 500 π.Χ. γινόταν χρήση του σιδήρου με τήξη και σφυρηλάτηση για την παραγωγή εργαλείων. Η ανάλυση των δεδομένων της ιστορικής γλωσσολογίας αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο πως η τεχνική της τήξης του σιδήρου είχε ανακαλυφθεί ανεξάρτητα στην περιοχή πριν το 1000 π.Χ.
15.Οι Ετρούσκοι
Οι Ετρούσκοι ήταν αρχαίος λαός που κατοικούσε στην Ετρουρία, κατά τους Ρωμαίους, ή Τυρρηνία κατά τους Έλληνες, στην κεντρική χώρα της σημερινής Ιταλίας. Οι Τυρρηνοί ανέπτυξαν έναν εντυπωσιακό πολιτισμό ήδη από τον 8ο αιώνα π.Χ. Η τέχνη τους προσέλκυσε την προσοχή ερευνητών και περιηγητών πολύ πριν γίνει η αρχαιολογία επίσημα επιστημονικός κλάδος. Το ενδιαφέρον των Ετρούσκων για τις ταφικές ιεροτελεστίες και τη λατρεία των νεκρών μάς κληροδότησε μια εκπληκτική συλλογή καλά συντηρημένων υπολοίπων του πολιτισμού τους.
msn.com
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου