Το τριψήφιο τηλέφωνο πρόκειται για μια πολύ παλιά τεχνολογία που στηρίζεται αποκλειστικά στα δίκτυα χαλκού τα οποία διέρχονται από ΚΑΦΑΟ σε εξωτερικούς χώρους και εντός κτιρίων του ελληνικού δημοσίου σε χώρους που δεν φυλάσσονται
Μόνο με τριτοκοσμική χώρα θα μπορούσε να συγκριθεί η Ελλάδα στον τομέα των επικοινωνιών των προσώπων υψηλού ενδιαφέροντος όπως του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού, των μελών της Κυβέρνησης και των επικεφαλής των Σωμάτων Ασφαλείας.
Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι τις προηγούμενες δεκαετίες η συνομιλία του πρωθυπουργού με τον αρχηγό ενός ξένου κράτους, θα μπορούσε να υποκλαπεί με πολύ εύκολο τρόπο.
Όπως τονίζουν στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ειδικοί του χώρου, η επικοινωνία των προσώπων υψηλού ενδιαφέροντος γινόταν μέχρι πρότινος ως επί το πλείστον από το γνωστό τριψήφιο και από τα προσωπικά κινητά τους, τα οποία είναι τα ίδια με αυτά που διαθέτουμε όλοι μας.
Οτιδήποτε συζητείται και εκπέμπεται από τα εν λόγω σταθερά δίκτυα και τις φορητές συσκευές πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι υποκλέπτεται και μάλιστα με μεγάλη ευκολία από τους ειδικούς της παγκόσμιας κατασκοπίας.
Όσον αφορά το τριψήφιο τηλέφωνο πρόκειται για μια πολύ παλιά τεχνολογία που στηρίζεται αποκλειστικά στα δίκτυα χαλκού τα οποία διέρχονται από ΚΑΦΑΟ σε εξωτερικούς χώρους και εντός κτιρίων του ελληνικού δημοσίου σε χώρους που δεν φυλάσσονται και είναι εύκολα προσβάσιμοι στον καθένα για υποκλοπή.
Μάλιστα η τεχνολογία κωδικοποίησης είναι τόσο παλιά και τόσο γνωστή που όπως λένε και οι ειδικοί την «σπάει» και ένας πρωτοετής του Πολυτεχνείου.
Το ακόμη πιο απίστευτο, δείγμα των τριτοκοσμικών καταστάσεων: Στο παρελθόν πολλά από αυτά τα τηλέφωνα έχουν… χαθεί μαζί με την κάρτα κρυπτογράφησης και εικάζεται ότι τα πήραν φεύγοντας Υπουργοί ή υπάλληλοι των γραφείων Υπουργών μαζί τους για ενθύμιο!
Ευάλωτα τηλέφωνα
Τα απλά κινητά τηλέφωνα είναι σε όλους μας γνωστό πόσο ευάλωτα είναι στην παρακολούθηση από κινητές συσκευές παρακολούθησης, τα γνωστά βαλιτσάκια, που ειρήσθω εν παρόδω είναι βέβαιο ότι τα διαθέτουν όλοι, από τις μυστικές υπηρεσίες ξένων χωρών έως και ιδιώτες επιχειρηματίες με μεγάλα «ανοίγματα» στην Ελλάδα.
Ας φανταστούμε λοιπόν για λίγο, όλοι οι παραπάνω να μπορούν να ακούσουν και να γνωρίζουν διαχρονικά τις κρίσιμες αποφάσεις που λαμβάνει το πολιτικό σύστημα της χώρας, να καταγράφουν προσωπικές λεπτομέρειες για την ζωή του καθενός από αυτά τα κρίσιμα πρόσωπα και να βρίσκονται πάντα ένα βήμα μπροστά από κάθε τους απόφαση.
Οι «τρύπες» ασφάλειας είναι ακόμα μεγαλύτερες εάν αναλογιστούμε ότι διαχρονικά, από όλες τις Κυβερνήσεις, κρίσιμες συνεδριάσεις στο Μέγαρο Μαξίμου γίνονται με τους Υπουργούς να φέρουν το κινητό τηλέφωνο ανά χείρας, ενώ ταξιδεύουν με τα προσωπικά τους κινητά και τους υπολογιστές στο εξωτερικό με αποτέλεσμα τίποτα να μην μένει κρυφό από αυτές τις συσκευές από τις μυστικές υπηρεσίες των χωρών τις οποίες επισκέπτονται.
Μάλιστα, η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί σε τόσο σημαντικό βαθμό που ακόμα και η απλή αστυνομία, πόσο μάλλον οι μυστικές υπηρεσίες, κάποιων χωρών μπορούν να σηκώσουν το περιεχόμενο τηλεφώνων και ηλεκτρονικών συσκευών ακόμα και όταν αυτές βρίσκονται εκατοντάδες μέτρια μακριά και κλειστές.
Στον αντίποδα αυτής της κατάστασης, όσοι έχουν επισκεφτεί Υπουργεία και κρίσιμες υπηρεσίες στο εξωτερικό θα έχουν διαπιστώσει ότι κανείς δεν μπαίνει σε σύσκεψη με την ηλεκτρονική του συσκευή την οποία οφείλει να παραδώσει και να φυλάξει εκτός της αίθουσας όπου πραγματοποιείται η συνάντηση. Το ίδιο συμβαίνει ακόμα και σε πρεσβείες ξένων χωρών στην Ελλάδα, ενώ όσοι διαθέτουν φορητό υπολογιστή αυτός φέρει αυτοκόλλητο πιστοποίησης.
Και βέβαια, τα κινητά τηλέφωνα των προσώπων υψηλού ενδιαφέροντος δεν είναι απλές συσκευές του εμπορίου, αλλά ειδικές που προσφέρουν υψηλή προστασία.
Αποκορύφωμα της επαγγελματικής συμπεριφοράς στην διαχείριση της πληροφορίας πολλών αναπτυγμένων χωρών, ακόμα και πολύ μικρότερων σε μέγεθος και πληθυσμό από την Ελλάδα, είναι η πρόσφατη αποπομπή Υπουργού της Νορβηγίας ο οποίος ταξίδεψε με το υπηρεσιακό του κινητό στο Ιράν χωρίς την άδεια των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας του με αποτέλεσμα η συμπεριφορά του αυτή να θεωρηθεί ασυγχώρητο πολιτικό παράπτωμα που έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια της Νορβηγίας.
«Βαλιτσάκια» έμπαιναν ελεύθερα στη χώρα
Το ζοφερό τοπίο που επικρατούσε επί χρόνια στις απόρρητες επικοινωνίες έρχονται να επιβεβαιώσουν και δύο ακόμη στοιχεία:
Το πρώτο είναι ότι τα Σώματα Ασφαλείας στην χώρα μας δεν διαθέτουν ολιστικό σύστημα επικοινωνίας, ούτε καν μεταξύ των στελεχών που μετέχουν στο ίδιο Σώμα.
Όλες οι επικοινωνίες γίνονται είτε μέσω των προσωπικών κινητών είτε μέσω ασύρματων τεχνολογιών της δεκαετίας του 1980 που μπορούν να υποκλαπούν ακόμα και από ερασιτέχνες του χώρου που ακούν τις συνομιλίες προς προσωπική τους τέρψη.
Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι μόλις προσφάτως, ψηφίστηκε τροπολογία του ΨΗΠΤΕ με την οποία απαγορεύονταν η εισαγωγή στην χώρα μας συσκευών παρακολούθησης. Δηλαδή, όσο απίστευτο και εάν φαίνεται, μέχρι την ψήφιση της τροπολογίας, τυπικά επιτρέπονταν η εισαγωγή και κατοχή αυτών των συσκευών (βαλιτσάκια και άλλα συστήματα) από ιδιώτες!
Η εν λόγω κατάσταση που σε τίποτα δεν θυμίζει κανονική χώρα και η γενικότερη κουλτούρα της αδιαφορίας όλων απέναντι σε αυτήν την κρίσιμη τρύπα ασφάλειας έχει αρχίσει σιγά - σιγά να αντιμετωπίζεται, ωστόσο, απαιτεί την δημιουργία μιας νέας κουλτούρας ασφάλειας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων.
Κανέλλης Βασίλης
tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου