Είναι το πρόσωπο των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών που έγιναν στην Τουρκία, κυρίως γιατί κατάφερε να κερδίσει (έστω και στο νήμα) τον εκλεκτό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον μητροπολιτικό δήμο Κωνσταντινούπολης, τον προβεβλημένο πρώην πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ. Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο υποψήφιος του CHP που την Τετάρτη διορίστηκε και επισήμως αν και ακόμα εκκρεμεί η προσφυγή του AKP στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, έδωσε συνέντευξη στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «στόχος πρέπει να είναι να διασφαλιστεί η ειρήνη».
Με καταγωγή από τα Πλάτανα της επαρχίας Τραπεζούντας, και έχοντας σχέσεις με τους Πόντιους της Ελλάδας (δεν είναι μόνο το βίντεο με τους ποντιακούς χορούς στα Γιαννιτσά, αλλά και το αίτημα για τη φανέλα του Απόλλωνα Πόντου), δεν είναι παράξενο που ο Εκρέμ Ιμάμογλου αναφέρεται στα ρωμαίικα, όπως είναι γνωστή η ποντιακή διάλεκτος στην Τουρκία. Μπορεί στην οικογένειά του να μην μιλάνε τη διάλεκτο, ωστόσο την περιγράφει ως μια εθνοτική γλώσσα στον Εύξεινο Πόντο που ομιλείται ακόμα.
«Για παράδειγμα, στην Τραπεζούντα υπάρχει σε κάποιες συνοικίες. Όχι, όμως, στο δικό μου χωριό, γι’ αυτό δεν την ξέρω», τόνισε. Μιλώντας δε για την παράδοση στον Εύξεινο Πόντο, είπε ότι υπάρχει ακόμα μια κουλτούρα με ελληνικές ρίζες, υποστήριξε ότι γνωρίζει και από χορό και από μουσική, και ανέφερε ότι η πολιτιστική αδελφοσύνη και οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ελλάδα είναι πλούτος για τις κοινωνίες.
Άλλωστε, προτού «μετακομίσει» στον μητροπολιτικό δήμο ήταν δήμαρχος του Μπεϊλίκτουζου της Κωνσταντινούπολης, στον οποίο ανήκει το χωριό Ανάσσα. Όταν απόγονοι Ελλήνων προσφύγων πήγαν εκεί ο δήμαρχος ήταν ο οικοδεσπότης μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, και κάπως έτσι προέκυψε και η πρόσκληση στα Γιαννιτσά. «Και έτσι άρχισε ένας δεσμός μαζί τους. Πέρα από αυτό, φυσικά πήγα και εκεί που γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ, στη Θεσσαλονίκη. Και πάλι μαζί με την οικογένειά μου πήγα κοντά σε ένα μέρος στη Θεσσαλονίκη για διακοπές», σημείωσε.
Ιμάμογλου: Είμαστε γείτονες. Στην πραγματικότητα όλα μεταξύ μας είναι ίδια. Η κουζίνα μας, η μουσική μας είναι πολύ κοντά, η κουλτούρα μας είναι κοντά. Δηλαδή αν πάτε δεν αισθάνεστε ξένοι.
Περιγράφοντας τον εαυτό του λέει ότι μεγάλωσε σε αγροτική οικογένεια που ασχολούνταν με την παραγωγή καπνού και φουντουκιών, και εξηγεί ότι είχε την ευκαιρία να σπουδάσει στην Τραπεζούντα. Όπως σημειώνει, ο Εύξεινος Πόντος διαμόρφωσε την προσωπικότητά του. «Πιστεύω ότι το ταλέντο μου να δημιουργώ εύκολα σχέσεις με τους ανθρώπους πηγάζει από το ότι γεννήθηκα και μεγάλωσα σε εκείνο το μέρος, που είναι φυσικό», κατέληξε.
pontos-news.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου