Ένα υγιεινό σαλάμι μαύρης σοκολάτας με cranberries και ξηρούς καρπούς! Είχα πολλά χρόνια να φτιάξω σαλάμι σοκολάτας (μωσαϊκό ή κορμό), γιατί οι συνταγές που έβρισκα περιείχαν πολύ βούτυρο! Πρόσφατα είδα μια συνταγή του Δ. Σκαρμούτσου με λίγο βούτυρο και αποφάσισα να την δοκιμάσω! Πολύ ωραίος συνδυασμός γεύσεων! Αν δεν σας αρέσει το Amaretto, σας προτείνω να βάλετε μαύρο ρούμι και να χρησιμοποιήσετε απλά μπισκότα αμυγδάλου! Αν θέλω τη γεύση του πικραμύγδαλου, αλλά δεν βρίσκω μπισκότα amaretti, μπορώ να βάλω απλά μπισκότα αμυγδάλου και να προσθέσω 1-2 σταγόνες άρωμα πικραμύγδαλου.
Υλικά
125γρ. αποξηραμένα cranberries
2 κουτ. σούπας λικέρ Amaretto
150γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα, ολόκληρα
50 γρ. φιστίκια Αιγίνης
220γρ. μαύρη σοκολάτα (τουλάχιστον 70% περιεκτικότητα σε κακάο) σε κομμάτια
75γρ. βούτυρο, ανάλατο
75γρ. ζάχαρη άχνη
25γρ. καστανή ζάχαρη
1 μεγάλο αβγό + 1 κρόκο
175 γρ. μπισκότα amaretti (όχι τα γκοφρετάκια)
2 κουτ. σούπας κακάο για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Σε ένα μπωλ ρίχνω τα αποξηραμένα cranberries και το Amaretto, ανακατεύω και τα αφήνω στην άκρη.
Σε ένα ταψάκι απλώνω τα αμύγδαλα και τα φιστίκια Αιγίνης και τα ψήνω στο grill στα μικροκύματα για 5-8´, μέχρι να γίνουν τραγανά και να ροδίσουν. Βγάζω το ταψάκι από τα μικροκύματα και, μόλις κρυώσουν οι ξηροί καρποί, τους κόβω στη μέση.
Σε ένα αντικολλητικό κατσαρολάκι βάζω τη σοκολάτα και το βούτυρο και τα ζεσταίνω σε πολύ χαμηλή φωτιά. Ανακατεύω μέχρι η σοκολάτα και το βούτυρο να λιώσουν και το μείγμα να γίνει λείο.
Σε ένα μπωλ ρίχνω την άχνη και την καστανή ζάχαρη, το αβγό και τον κρόκο και τα χτυπάω με σύρμα, μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Ρίχνω το μείγμα στη λιωμένη σοκολάτα ανακατεύοντας συνεχώς. Συνεχίζω να σιγομαγειρεύω για 5´ περίπου ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το μείγμα να ζεσταθεί και να μαγειρευτούν τα αβγά. Το μείγμα της σοκολάτας θα πρέπει να είναι λείο και να γυαλίζει.
Σπάω ελαφρά τα μπισκότα amaretti σε κομμάτια και τα ρίχνω στο μείγμα της σοκολάτας. Προσθέτω τα cranberries και τους ξηρούς καρπούς, ανακατεύω το μείγμα απαλά, μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά και το αφήνω να κρυώσει.
Κόβω δύο φύλλα αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Χωρίζω το μείγμα σε δυο ίσα μέρη και το αδειάζω στα φύλλα χαρτιού.
Ρολάρω σφιχτά το μείγμα με τη βοήθεια του χαρτιού ψησίματος, τυλίγω το χαρτί σφιχτά γύρω από το μείγμα και στρίβω τις άκρες να σφραγίσουν καλά. Μεταφέρω τα σαλάμια στο ψυγείο και τα αφήνω για τουλάχιστον 4-6 ώρες.
Ξετυλίγω τα σαλάμια, τα πασπαλίζω με κακάο, κόβω σε φέτες και σερβίρω.
Tonia Vassilakou "ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου