Amfipoli News: Zaatar, ένα φανταστικό επίπεδο ψωμί από την Παλαιστίνη

Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Zaatar, ένα φανταστικό επίπεδο ψωμί από την Παλαιστίνη


Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας μια παραδοσιακή συνταγή από την Παλαιστίνη, μία συνταγή από τις πιο αγαπημένες και δημοφιλείς της χώρας και όχι άδικα. Πρόκειται για ένα επίπεδο ψωμί που θυμίζει την δική μας λαγάνα αλλά το εσωτερικό του αποτελείται από στρώσεις με αέρινα φύλλα που παραπέμπουν σε πίτα. Παρ΄όλα αυτά είναι πολύ εύκολο να το φτιάξεις γιατί τα φυλλαράκια αυτά δημιουργούνται από έναν συγκεκριμένο τρόπο διπλώματος της ζύμης και δεν χρειάζονται άνοιγμα με πλάστη. Για την ακρίβεια δεν χρειάζεται καν πλάστης γιατί η ζύμη ανοίγει με τα χέρια.


 Η λέξη «Ζaatar» σημαίνει φρέσκια ρίγανη που είναι και το επικρατέστερο αν και κάποιοι το μεταφράζουν φρέσκο θυμάρι. Παρ΄όλα αυτά με το ίδιο όνομα έχουν κι ένα μπαχαρικό που αποτελείται από ρίγανη, θυμάρι, σουσάμι και σουμάκ.
zaatar
Έτσι, αφού η λέξη κλειδί είναι η ρίγανη και η γέμιση του ψωμιού γίνεται με φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης, κρεμμύδι και σουμάκ, αποφάσισα χάριν συντομίας να τα αποκαλώ απλώς «Zaatar» που όπως είπαμε σημαίνει ρίγανη. 

Τι θα χρειαστούμε…
Για 8 zaatar

Για την ζύμη


  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 1 κ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 κ. γλυκού αλάτι
  • 3 φλ. χλιαρό νερό (ίσως και λίγο περισσότερο)

Για τις στρώσεις

  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. σπορέλαιο

Για την γέμιση

  • 1 κιλό σπανάκι φρέσκο ή κατεψυγμένο
  • 3 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • Φέτα
  • Αλάτι και πιπέρι

Για την επιφάνεια

Ό,τι σας αρέσει όπως χοντρό αλάτι, σουσάμι, μαυροκούκι κλπ

Πώς θα τα φτιάξουμε…

zaatar collage
Προσθέτουμε την μαγιά και την ζάχαρη στο αλεύρι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε σταδιακά το νερό μαζί με το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μία ελαστική ζύμη που να κολλάει ελαφρώς. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ωρίτσα.
zaatar
Ετοιμάζουμε την γέμιση. Σ΄ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το σπανάκι, αλάτι και πιπέρι. Όταν μαραθεί το σπανάκι και στεγνώσει από τα υγρά του, αποσύρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Όταν κρυώσει, ρίχνουμε μέσα την φέτα θρυμματισμένη.
zaatar
Αφού έχει φουσκώσει η ζύμη για μισή ώρα, σ΄ένα μπολ αναμειγνύουμε τα δύο λάδια. Με λαδωμένα χέρια, χωρίζουμε την ζύμη σε 8 μπαλάκια τα οποία αλείφουμε με λάδι και τα αφήνουμε σκεπασμένα να ξεκουραστούν για 15 λεπτά.
zaatar
Λαδώνουμε ένα ρηχό ταψάκι με διάμετρο 25-30 εκ. και τοποθετούμε στο κέντρο ένα μπαλάκι. Με τα χέρια μας απλώνουμε την ζύμη ομοιόμορφα σ΄όλο το ταψάκι. Η διαδικασία είναι πολύ εύκολη, η κόρη μου που άνοιξε μερικά έτσι ώστε εγώ να φωτογραφίσω, ενθουσιάστηκε!
zaatar
Αλείφουμε όλη την επιφάνεια με λάδι. Ξεκινάμε να διπλώνουμε και να τοποθετούμε την γέμιση όπως ακριβώς βλέπουμε στις φωτογραφίες. Δεν ξεχνάμε μετά από κάθε δίπλωμα να λαδώνουμε την επιφάνεια που διπλώσαμε. Μόλις διπλώσουμε κάθε κομμάτι, το αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί.
zaatar
Όταν τελειώσουμε και τα οκτώ κομμάτια, παίρνουμε το πρώτο, το αλείφουμε με λάδι και το ανοίγουμε είτε με τον πλάστη είτε με τα χέρια σε πίτα με τετράγωνο σχήμα, πάχους 1 εκ. Το τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και το πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι ή ρίγανη ή σουσάμι ή ό,τι άλλο θέλετε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην ανώτερη θερμοκρασία που έχει ο φούρνος σας, στις αντιστάσεις. Δεν το αφήνουμε χωρίς επιτήρηση γιατί μπορεί να καεί λόγω της υψηλής θερμοκρασίας. Αν δεν θα τα καταναλώσετε την ίδια μέρα, μπορείτε να τα βάλετε στον καταψύκτη. Όταν τα χρειαστείτε, βάλτε τα 5 λεπτά στον αέρα στους 160 C και θα είναι σαν να τα ψήσατε εκείνη την ώρα.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
cookeatup.com

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου