Του Γιώργου Λεκάκη
Η μαόνα ήταν societas comperarum, ιταλικές μεσαιωνικές «εταιρείες επενδυτών» (δηλ. ... fund), για την… διαχείριση των ποσοστών (loca ή partes) επί των κερδών, από τον φόρο γεωργίας, που πλήρωναν οι εξαρτημένες πόλεις-κράτη, αλλά και τον «τρόπο διαχείρισης» των κατοίκων τους. Ήταν τα πρώτα ιστορικά παραδείγματα «πολυμετοχικών εταιρειών». Ιδρύθηκαν κυρίως από τους Γενουάτες.
Η σημαντικότερη εταιρεία τέτοιου είδους ήταν η «Maona di Chio e di Focea», που διοικούσε το νησί της Χίου, με αντικείμενο κυρίως την μαστίχα[1], καθώς και την Φώκαια, για τα μεταλλεία αλουμινίου της. Ιδρύθηκε το 1346. Σύντομα, το 1385, επωλήθη στην οικογένεια Ιουστινιάνι, η οποία είχε εγκατασταθεί στην Χίο, και κυβέρνησε με απάνθρωπο τρόπο το νησί έως την οθωμανική του κατάληψη το 1566, από τον οθωμανό ναύαρχο Πιαλή-πασά. Αυτή η οικογένεια επέκτεινε την φρικτή διακυβέρνησή της σε όλο το Βόρειο Αιγαίο![2] Το σύνολο του νησιού μοιράσθηκε σε 29 (αργότερα έγιναν 12) εμπόρους και πλοιοκτήτες από την Γένοβα. Το μοντέλο αυτό απεδείχθη επιτυχημένο για τους εμπόρους και τους κερδοσκόπους. Το 1373 οι Γενουάτες ίδρυσαν και την «Maona Vecchia di Cipro» (στην Κύπρο)[3] και αργότερα και άλλες στην ανατολική Μεσόγειο.
Ένα πολύ σπάνιο ασημένιο gigliato της Γενουατικής Εταιρείας Maona Society της Χίου είναι και αυτό της εικόνας, που σας παρουσιάζω. Ένα νόμισμα (29 χλστ., 3,72 γραμμ.), του 1347-1373.
Γράφει + DUX • IANVEN • QUEM • DVS PTGEAT. Και CONRADVS: REX: REMNORVM.
Εικονίζει δόγη ένθρονο, που κρατά σκήπτρο και σφαίρα.
Σπάνιο και επιθυμητό νόμισμα!
Αναφέρεται στους Lunardi S11 o, Metcalf 1163 var., Schlumberger XIV,7 var, Slocum 77, Tzamalis Φ,179 var.
Είναι, μας λένε, από την συλλογή του «A.T.», που πιθανώς αποκτήθηκε στην δεκαετία του 1970, πολύ πιθανόν στο Λονδίνο…. Αοριστολογίας το ανάγνωσμα!!!
Ξεπουλιέται από την Nomos, στην Ελβετία, και δεν θα το ξαναδεί κανείς πια…
ΠΗΓΗ: Γ. Λεκάκης «Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις».
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
[1] Αργότερα εισήγαγαν τα εσπεριδοειδή και το μετάξι.
[2] Βλ. Γ. Λεκάκη «Σαμοθράκη, ιερά νήσος».
[3] Βλ. και Genoeses –Maona.
arxeion-politismou.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου