Θεόδωρος Κατσανέβας
Οι εισπράξεις του Υπερταμείου από την υφαρπαγή του συνόλου της περιουσίας του ελληνικού δημοσίου, εκτιμάται ότι ξεπερνούν το ένα τρις ευρώ. Αυτό προκύπτει από τις αποφάσεις του Eurogroup με τις οποίες η χώρα μας υποχρεώνεται να καταβάλει ετησίως ποσά της τάξης των 20-37 δις ετησίως μέχρι το έτος 2060.
Με βάση τις σχετικές αποφάσεις και ειδικότερα αυτής της 15/6/2017 [1], η εκτίμηση για είσπραξη ενός τρις ευρώ από το Υπερταμείο, αποτελεί έναν μάλλον μετριοπαθή υπολογισμό αν ληφθεί υπόψη ότι, η κρατική περιουσία που μεταφέρεται στο σύνολό της στο Υπερταμείο για πώληση ή εκμετάλλευση, είναι πολύ μεγαλύτερη.
Επί πλέον, αν συμπεριληφθούν οι τράπεζες με τις θυγατρικές τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό που έχουν ήδη περάσει σε ξένα χέρια σε τιμές πολύ κατώτερες από την πραγματική τους αξία, τότε, το συνολικό μέγεθος της “ληστείας” φτάνει με ασύλληπτα ύψη, που είναι σχεδόν αδύνατον να προσδιοριστεί επακριβώς.Σε όλα αυτά αν προστεθεί και η επικείμενη αξιοπόίηση των υδρογοναθράκων που βρίσκονται στην Ελληνική υποθαλάσσια επικράτεια,τα ποσά που θα ενθυλακώσουν οι ξένοι άρπαγες ξεπερνούν κάθε οργιώδη φαντασία.
Η στυγνή υφαρπαγή του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου, γίνεται έναντι των χρεών, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι πλασματικό και έχει δημιουργηθεί μέσα και από την ευρωζώνη {2} {3}. Η δημόσια περιουσία που αποτελεί συλλογικών περιουσιακό στοιχείο των Ελλήνων πολιτών και ειδικότερα των επόμενων γενεών, εκτός των άλλων, αποστερεί την χώρα μας από αναγκαία δημόσια έσοδα και την οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης και φτωχοποίησης. Η πραγματικότητα αυτή, σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση και τη συρρίκνωση των εισοδημάτων, αποκλείει κάθε αναπτυξιακή ελπίδα και η περί του αντιθέτου εικονική αισιοδοξία είναι προπαγανδιστική ανοησία, λόγια παρηγοριάς για τον βαρειά άρρωστο.
Η λίστα της κλοπής
Περισσότερα από 100.000 κρατικά ακίνητα, όλες οι ΔΕΚΟ, το ΤΑΙΠΕΔ με τις συμμετοχές του και το ΤΧΣ αποτελούν τα περιουσιακά στοιχεία του Υπερταμείου, τα οποία θα «αξιοποιηθούν» με το νομοσχέδιο, θα πουληθούν δηλαδή ή θα ενοικιαστούν. Όπως έχει ανακοινωθεί, για τρία χρόνια τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα διοχετεύονται εξ ολοκλήρου στους δανειστές, ενώ στη συνέχεια το 50% θα πηγαίνει στο ελληνικό Δημόσιο και το υπόλοιπο 50% θα χρησιμοποιείται για τη μείωση του δημόσιου χρέους.
Μετά την ολοκλήρωση των πρώτων μεταφορών στο Υπερταμείο με πολλές ή λιγότερες εκκρεμότητες (Ελληνικό, Αφάντου, ΔΕΣΦΑ, Αστέρας, κ.λπ.), σταδιακά ακολουθούν και οι επόμενες, απαλλοτριώσεις στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου).Το Υπερταμείο, έχοντας την μορφή και τη δομή holding εταιρείας θα αφομοιώσει όλες τις υφιστάμενες δομές των ΤΧΣ, ΤΑΙΠΕΔ και ΕΤΑΔ. Στον ίδιο φορέα περιέρχονται οι μετοχές του δημοσίου σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΠΑ, ΟΛΘ, «Ελ. Βενιζέλος», ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΓΝΑΤΙΑ, ακίνητα και εκτάσεις του δημοσίου, ανεξαρτήτως του σημερινού καθεστώτος ιδιοκτησίας, όλα τα Ολυμπιακά Ακίνητα μαζί με τις εγκαταστάσεις που τα περιβάλλουν, ενώ στην τελική λίστα των περιουσιακών στοιχείων θα προστίθενται και νέα.
Γενικότερα στον Υπερταμείο περνούν όλες οι εκτάσεις του δημοσίου και χιλιάδες ακίνητα ανεξαρτήτως του σημερινού καθεστώτος ιδιοκτησίας, δηλ. σε ποιόν φορέα του δημοσίου ανήκουν μέχρι τώρα.
Στη λίστα της «κλοπής» του αιώνα, περιέρχονται τα πακέτα των μετοχών που ελέγχει το ΤΑΙΠΕΔ και το Ελληνικό Δημόσιο στην ΔΕΗ (με προτεινόμενη πώληση του 17 % των μετοχών της επιχείρησης), τον ΟΤΕ (συνολικά ένα 10 % ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο και φορείς του), τα ΕΛΠΕ – Ελληνικά Πετρέλαια (35 % των οποίων ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ), την ΕΥΔΑΠ (με πώληση του 11 % των μετοχών), την ΕΥΑΘ (με προτεινόμενη λύση την πώληση του 23 % από το 74 % των μετοχών), την ΔΕΠΑ (65 % ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ και το άλλο 35 % στα ΕΛΠΕ), τα ΕΛΤΑ (το ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει το 90 % των δικαιωμάτων ψήφου), τον ΟΛΘ το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος (πωλείται το 30 % του ΤΑΙΠΕΔ), την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την ΕΕΣΣΤΥ, την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, Ελευσίνας, Σύρου και Χαλκίδας κλπ.
Μαζί με αυτά τα μετοχικά πακέτα, μεταβιβάζονται οι ιδιοκτησίες στις μαρίνες με συμβάσεις παραχώρησης 40 ετών, τα μικρά εμπορικά και τουριστικά περιφερειακά λιμάνια, αεροδρόμια κλπ.
Αρχαιολογικοί χώροι και εκκλησιαστική περιουσία στη λίστα της «κλοπής»
Στο Υπερταμείο μεταβιβάζονται 10.119 δημόσια ακίνητα αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, οικίες ιστορικών προσωπικοτήτων, εμβληματικά ιστορικά κτίρια., σχολεία, δικαστικά μέγαρα,πλατείες, δρόμοι, ποδοσφαιρικά και αθλητικά γήπεδα, πάρκα,παιδικές χαρές, βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, γηροκομεία, κτίρια ΑΜΕΑ, πρεσβείες στο εξωτερικό, βιβλιοθήκες,λαϊκές αγορές, νοσοκομεία,κτίρια υπουργείων, δημόσιων φορέων,Νομαρχιών, περιφερειών, αστυνομίας,πυροσβεστικής, στρατιωτικών,ναυτικών και αεροπορικών σχολών, φυλακές, αλυκές, λατομεία,ναυπηγεία, καρνάγια, στάδια, γυμναστήρια, κολυμβητήρια,τελωνεία, παλαιά βυρσοδεψεία ( ! ), καπναποθήκες, στρατόπεδα, στρατιωτικά αεροδρόμια, νοσοκομεία κλπ.
Όσο και αν ακούγεται εξωφρενικό, στο Υπερταμείο υπάγονται επίσης αιγιαλίτιδες και παραθαλάσσιες ζώνες, δασικές εκτάσεις,γεωτεμάχεια, αγροτεμάχια, εκκλησίες, ακόμα και νεκροταφεία !
Μεταξύ πολλών άλλων, στη λίστα της «κλοπής» και της ντροπής, περιλαμβάνονται ενδεικτικά, ο Λευκός Πύργος, το Καυτατζόγλειο στάδιο, το Γεντι Κουλέ, η Ροτόντα το Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» στη Θεσσαλονίκης, η Κνωσός,τα Νεώρια, το Παγκρήτιο στάδιο στο Ηράκλειο της Κρήτης, τα Νεώρια στο παλιό λιμάνι, το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, οι Ιταλικοί Στρατώνες, το Φρούριο Φίρμας,το Ναυτικό Μουσείο και Αρχαιολογικό Μουσείο στα Χανιά, η έκταση του Ασύρματου στον Άγιο Δημήτριο Αττικής, το Ζάππειο Μέγαρο, η κατοικία του Καποδίστρια στην Κέρκυρα,το ιστορικό σπίτι Σοφιανόπουλου στην Αλεξανδρούπολη, το σπίτι του Μιαούλη και πολλά πολλά άλλα.
Στην ίδια λίστα προγραμματίζεται να περιέλθει και η μισή εκκλησιαστική περιουσία, με τη σύσταση κοινής εταιρείας με μερίδιο κατά 50%, της εκκλησίας με το δημόσιο. Εκπρόσωποι των δανειστών φρόντισαν να «πείσουν» τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο πριν συναντήσει τον Πρωθυπουργό για τον σκοπό αυτό. Δεν αποκλείεται τελικά ακόμα και τα έσοδα από την Ακρόπολη, το νησί της Δήλου, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και από όλους τους κορυφαίους αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, αρχαία θέατρα κλπ., να εισπράττονται από Υπερταμείο με δεδομένη την επίσημη ανακοίνωση του στις αρχές του 2018 όπου αναφέρεται ξεκάθαρα ότι:
“Κατόπιν της ψήφισης του νόμου 4512/2018, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας ανακοινώνει την επίσημη μεταβίβαση των συμμετοχών του Ελληνικού Δημοσίου στο δυναμικό της“. Είναι προφανές ότι, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των ξένων δανειστών, να συμπεριλάβουν οτιδήποτε έχει αφορά δημόσιο περιουσιακό στοιχείο.
Η δομή του Υπερταμείου
Η δομή του Υπερταμείου λειτουργεί ως εταιρεία holding από τα τέλη του 2016. Αποφασίζει ανεξάρτητα από την κυβέρνηση με την ισχύ μιας υπερκυβέρνησης, και ελέγχει άμεσα το ΤΑΙΠΕΔ, το ΤΧΣ, την ΕΤΑΔ, καθώς και μια νέα εταιρεία, στην οποία περιλαμβάνονται όσες ΔΕΚΟ δεν έχουν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ. Διοικείται από πενταμελές διοικητικό συμβούλιο, των οποίων η αρμοδιότητα είναι η παρακολούθηση του `προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και η κατανομή των εσόδων από αυτές.
Το Εποπτικό Συμβούλιο τα μέλη του οποίου ορίζονται με τη σύμφωνη γνώμη των πιστωτών, ( δηλ. ουσιαστικά με απόφαση του Βερολίνου), διορίζει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο στη συνέχεια αποφασίζει για τους επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, του ΤΧΣ, της ΕΤΑΔ και των ΔΕΚΟ. Τρία μέλη του διοικητικού συμβουλίου ορίζονται από την ελληνική πλευρά και δύο από τους δανειστές (συμπεριλαμβανομένου του προέδρου). Όμως, οι αποφάσεις λαμβάνονται με θετική γνώμη των τεσσάρων από τα πέντε μέλη με αποτέλεσμα ο ρόλος των εκπροσώπων των δανειστών να είναι καθοριστικός.
Η Διοίκηση του Υπερταμείου,έχει ασυλία από το νόμο, καθώς από το 2016 προβλέπεται πως τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΣΥΠ δεν υπέχουν αστική ευθύνη έναντι τρίτων για πράξεις ή παραλείψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους παρά μόνο για δόλο ή βαρεία αμέλεια. Για καλό και για κακό, υπήρξε μέριμνα για την ασφαλιστική κάλυψη Ευθύνης Στελεχών Διοίκησης της ΕΕΣΥΠ έναντι του ποσού των 200.000 ευρώ ετησίως.
Το όριο ευθύνης θα είναι 50 εκατ. ευρώ και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο που ενεργοποιείται από 11/11/2018 καλύπτει τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τους Διευθυντές, τα στελέχη της Διοίκησης, αλλά και τους εργαζόμενους του Υπερταμείου.
Το ασφαλιστήριο συμβόλαιο των επίορκων αυτών στελεχών της ντροπής και της κλοπής, θα έχει αναδρομική ισχύ από την 25/10/2016 και θα περιβάλει και ασφαλισμένα άτομα που έχουν συνταξιοδοτηθεί ή παραιτηθεί ή απολυθεί.
Ραγιαδισμός
Παρόμοια υφαρπαγή του συνόλου της περιουσίας ενός κράτους, δεν έχει προηγούμενο διεθνώς. Πρόκειται για ένα μέγιστο έγκλημα που συντελείται σε βάρος της υπό κατοχή χώρας μας, το μέγεθος του οποίου δεν φαίνεται να έχει γίνει αντιληπτό, αφού οι μέχρι σήμερα αντιδράσεις ήταν και είναι ελαχιστότατες σε σχέση με τη βαρύτητα του όλου θέματος.
Ούτε οι Ναζί στην περίοδο της κατοχής, δεν έφτασαν σε παρόμοιες ακρότητες. Αλλά ούτε και οι αποικιοκράτες του 19ου αιώνα δεν κατέκλεψαν σε τέτοια έκταση τις αποικίες τους. Ακόμα και οι χώρες-Μπανανίες της Λατινικής Αμερικής, δεν έζησαν παρόμοια ευτελιστική εμεπιρία.Ο αφιονισμός του 4ου Ράϊχ και ο Ραγιαδισμός των πολιτικών εκπροσώπων μας, κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, θα αποτελεί μια τεράστια μελανή κηλίδα στην παγκόσμια ιστορία.
Τιμωρία των επίορκων και των προδοτών
Η σημερινή απραξία του ελληνικού λαού δεν σημαίνει και άφεση αμαρτιών Η απίστευτη, ξεδιάντροπη κλοπή δημόσιας περιουσίας, που τονίζεται και πάλι, αποτελεί περιουσιακό στοιχείο της επόμενης γενιάς, δεν έχει προηγούμενο στα διεθνή χρονικά. Όταν ο Ελληνικός λαός και ιδιαίτερα η νεολαία ξυπνήσει απο τον λήθαργο και τα αδιέξοδα και πάρει τις τύχες της χώρας στα χέρια του όπως έγινε στην Ισλανδία και αλλού, τότε όσοι υπέγραψαν και συμμετείχαν στην κολοσιαία αυτή αμαρτωλή κλοπή,πολιτικοί και υπηρεσιακά στελέχη, δεν μπορεί παρά να υποστούν τις βαρύτατες συνέπειες της εσχάτης προδοσίας που επιτελούν, πιστεύοντας ότι θα είναι καβάλα για πάντα. Γιατί η ζωή και η πολιτική ειδικότερα έχουν πολλά γυρίσματα.
Υποσημειώσεις
{ 1 } «The Eurogroup welcomes the commitment of Greece to maintain a primary surplus of 3.5% of GDP until 2022 and thereafter a fiscal trajectory that is consistent with its commitments under the European fiscal framework, which would be achieved according to the analysis of the European Commission with a primary surplus of equal to or above but close to 2% of GDP in the period from 2023 to 2060. The Eurogroup concluded that debt sustainability should be attained within the framework of the debt measures envisaged by the Eurogroup in May 2016. In this regard, the Eurogroup recalled the assessment of debt sustainability with reference to the agreed benchmarks for gross financing needs: GFN should remain below 15% of GDP in the medium term and below 20% of GDP thereafter so as to ensure that debt remains on a sustained downward path.» Από την τελευταία ως άνω παράγραφο διατυπώνεται με περίτεχνο τρόπο ότι, «οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες θα παραμείνουν κάτω του (ή μέχρι το )15% του ΑΕΠ σε βραχυπρόθεσμο διάστημα και κάτω του ( ή μέχρι το) 20% από εκεί και πέρα, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι το χρέος παραμένει σε σταθερή καθοδική πορεία». τα ποσοστά αυτά αντιστοιχούν σε ποσά της τάξης των 27-36 δις ετησίως
{2} Το 2002 που μπήκαμε στο ευρώ, το χρέος της χώρας μας ανερχόταν σε 158 δις.Σήμερα ξεπερνά τα 340 δις και συνεχώς αυξάνεται με ποσά της τάξης των 13-15 δις ετησίως. Με συνυπολογισμό του κουρέματος του PSI του 2012 σε βάρος κυρίως ελληνικών ιδιωτικών και δημόσιων ομολόγων, το χρέος σήμερα αγγίζει τα 400 δις. Στα 170 χρόνια απο τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους, από το 1832 μέχρι το 2002, το δημόσιο χρέος ανήλθε σωρευτικά σε 158 δις. Και από το 2002, έτος ένταξής μας της ευρωζώνης, μέχρι το 2018, μόλις σε 16 χρόνια, το χρέος αυξήθηκε κατά 240 δις!
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου