Του Γιώργου Λεκάκη
Το…2003 είχα γράψει άρθρο με τις 28 πόλεις με το όνομα «Αθήναι» που υπάρχουν στον κόσμο» (*)… Απ’ αυτές, άλλης είχαν άμεση και άλλες έμμεση σχέση με την πόλη των Αθηνών, άλλες αρχαία, και άλλες νεώτερη… Στα δυο άρθρα μου αυτά δεν συμπεριέλαβα τις ακόμη περισσότερες πόλεις που έχουν ονόματα παράγωγα της Αθήνας…
Μια απ’ αυτές είναι η Αθηνίτσα[1] (Ατενίτσα / Atenica[2] στην τοπική)…
Ευρίσκεται κοντά στο Čačak (το «Άγιον Όρος της Σερβίας» με 300 μοναστήρια από το 14ο αιώνα) στην Κεντρο-Δυτική Σερβία, 110 χιλιόμετρα νότια από το Βελιγράδι.
Εκ πρώτοις, όπως παρουσιάζονται σήμερα τα πράγματα, δεν φαίνεται να έχει κάποια σχέση με την Ελλάδα…
Τα αρχαιότερα αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν σε αυτήν την περιοχή χρονολογούνται από το 8000 π.Χ.
Αλλά ας ψάξουμε λίγο καλύτερα:
Το αρχαίο περιδέραιο της Αθηνίτσας. Σήμερα στην Συλλογή του Μουσείου στο Čačak.
Ένα αρχαίο περιδέραιο από πράσινες υάλινες χάντρες, της Εποχής του Σιδήρου, του 6ου - 5ου αιώνα π.Χ. ευρέθη σε «πριγκηπικό τάφο» στην νεκρόπολη της Αθηνίτσας… Τότε στην περιοχή ζούσαν οι Τριβαλλοί Θράκες και οι Σκορδίσκοι... Άρα είχε σχέση με Έλληνες…
Οι αρχαιολόγοι έχουν βρει αρκετές ταφές της Εποχής του Σιδήρου, στην Αθηνίτσα, οι οποίες είναι γνωστές για ευρήματα κοσμημάτων (από χρυσό και εισαγόμενα αγαθά, από την περιοχή της Βαλτικής, από την Μεγάλη Ελλάδα (νυν νότια Ιταλία) και την κυρίως Ελλάδα, όπως το κεχριμπάρι και το υαλί), αλλά και για τα κατάλοιπα αρμάτων. Άρα είχε σχέσεις με την κυρίως Ελλάδα…
Ευρέθησαν κεχριμπάρια σχήματος κύκνου (Δία), μια πλάκα που εικονίζει αγριόχοιρο εξ Αττικής… κλπ. Αμφότερα χρονολογούνται στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. Άρα είχε ιδιαίτερη σχέση με την Αττική…
Στο Mojsinje και στο Mrčajevci ευρέθησαν αντίστοιχα αρχαία αντικείμενα…
Τέλος, οι πριγκηπικοί τάφοι είναι τυπικά παραδείγματα της βαλκανικής Εποχής Σιδήρου. Είναι θαμμένοι κάτω από τεράστιους τεχνητούς λόφους (τύμβους, τούμπες, μαγούλες) και φημίζονται για τα πολύτιμα κτερίσματά τους, πολλά εκ των οποίων ήταν προϊόντα εμπορίου - θαυμάσια κομμάτια από χρυσό και ασήμι, κοσμήματα από τοπικά εργαστήρια και εισαγόμενα αντικείμενα…
Η λεπτή αγγειοπλαστική και το πολύχρωμο υαλί ήταν από την κυρίως αρχαία Ελλάδα, την Ιταλία και την ανατολική Περιοχή της Μεσογείου (Κύπρο, Ιωνία), κλπ.
Ανήκουν, λένε στον «πολιτισμό του Hallstatt» (μεταξύ 700 και 600 π.Χ.), από την ατολμία τους να τον πουν ελληνικό πολιτισμό…
Οι Σέρβοι εγκαταστάθηκαν εδώ τον 10ο αιώνα...
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΣΕΧΩΣ
ΠΗΓΗ: Γ. Λεκάκης "Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις".
(*) ΒΛΕΠΕ ΑΡΘΡΑ Γ. Λεκάκη: «19 πόλεις με το όνομα Αθήναι υπάρχουν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής!», στην εφημ. «Έθνος της Κυριακής», 23.2.2003. Και «9 πόλεις με το όνομα Αθήναι, πλην της γνωστής πόλεως της Αττικής γης, υπήρχαν στα αρχαία χρόνια!», στην ίδια εφημερίδα στις 2.3.2003.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
[1] Το όνομα απαντάται και ως υποκοριστικό της Αθήνας μας, αλλά και κοπέλλας με το όνομα Αθήνα (Αθηνούλα, Αθηνίτσα).
[2] N 43°51′01″ E 20°20′22.
arxeion-politismou.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου