Ο Σπύρος Λάτσης ενέτεινε τον διεθνή προσανατολισμό του Ομίλου, με κυρίως τρεις πυλώνες: Την EFG, τη Lamda Development και την Paneuropean Oil and Industrial Holdings
Ο επιχειρηματίας Σπύρος Λάτσης, που το μεσημέρι της Πέμπτης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να συζητήσουν τρόπους ώστε να επιταχυνθεί η επένδυση της Lamda Development στην περιοχή του Ελληνικού, ανήκει σε μια από τις πιο γνωστές οικογένειες της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας.
Ο πατέρας του Γιάννης Λάτσης, γιος παντοπώλη από το Κατάκολο, οικοδόμησε μια αυτοκρατορία την οποία ανέλαβε και επεκτείνει ο Σπύρος Λάτσης. Ο Όμιλος Λάτση ιδρύεται στα τέλη της δεκαετίας του ’40, όταν ο Γιάννης Λάτσης κατάφερε να αγοράσει το πρώτο του πλοίο, το ‘Έφη”, ηλικίας, τότε, 60 ετών, αφού πήρε δάνειο από τον εφοπλιστή Ευάγγελο Νομικό, στον οποίο εργαζόταν ως τότε.
Από τότε ξεκίνησε η πορεία του Ομίλου Λάτση προς την κορυφή: Στη δεκαετία του ’50 ο Γιάννης Λάτσης αγόρασε τα πρώτα νεότευκτα πλοία, ανάμεσά τους και το “Εξπρές” το πρώτο ταχύπλοο που όργωνε τον Αργοσαρωνικό και μετέφερε επιβάτες στα νησιά του σε ασύλληπτα σύντομους χρόνους για τα δεδομένα της εποχής.
Το 1959 ιδρύει τη Latsis Line και λίγο αργότερα, οι συνθήκες στη διεθνή ναυσιπλοΐα του ανοίγουν ένα παράθυρο ευκαιρίας με τον αραβικό κόσμο, καθώς τα μεγάλα πλοία του “έδεναν” στη Τζέντα. Παράλληλα ο Λάτσης αγόραζε και πλοία ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια, το πρώτο από τα οποία ονόμασε “Σπύρο”, όπως έλεγαν το γιο του που είχε γεννηθεί ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, δώδεκα χρόνια νωρίτερα.
Στιγμιότυπο από δεξίωση επί του αιγυπτιακού πλοίου NEFERTITI της Khedivial Mail Line στον Πειραιά στις 4 Απριλίου 1958 με οικοδεσπότη τον Γιάννη Λάτση, ο οποίος διακρίνεται με το γιο του Σπύρο.
Το 1968 αγόρασε μια μικρή Ελληνική εμπορική πετρελαϊκή εταιρία σε έναν μεγάλο χώρο δίπλα στην θάλασσα στην Ελευσίνα και ένα χρόνο αργότερα ίδρυσε την Petrola Hellas. Το 1971 βρήκε τρόπο και έφτιαξε εκεί ένα εξαγωγικό διυλιστήριο.
Παράλληλα, πύκνωσε τις επιχειρηματικές του σχέσεις με τους Άραβες και κυρίως με τη Σαουδική Αραβία. Το 1978, αγόρασε για λογαριασμό του βασιλιά Khalid την διάσημη θαλαμηγό του Σταύρου Νιάρχου «Atlantis», που ήταν τότε το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο σκάφος αναψυχής. Η κοινοπραξία του Όμιλου Λάτση του διυλιστηρίου του Ράμπιχ με την κρατική εταιρία πετρελαίου Petromin τελικά άρχισαν να λειτουργούν το 1989. Το διυλιστήριο ήταν ένα από τα μεγαλύτερα των χωρών του ΟΠΕΚ με δυνατότητα διύλισης 325.000 βαρελιών την ημέρα.
Ο Γιάννης Λάτσης, που ποτέ δεν ξέχασε τον Πύργο Ηλείας και το Κατάκολο από όπου ξεκίνησε, κι όπου ακόμα και σήμερα σώζεται το πατρικό του σπίτι και το λιμάνι έχει πάρει το όνομά του, συνέχισε να επεκτείνει τη δράση του, με νέο πεδίο τη Μεγάλη Βρετανία. Το 1981 αγόρασε το Bridgewater House στο Λονδίνο ένα εντυπωσιακό Βικτωριανό παλάτι, κοντά στο Buckingham, όπου τον Ιούλιο του 1990 φιλοξενήθηκε η πρώτη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Χειραψία Γιάννη Λάτση- Κωνσταντίνου Μητσοτάκη
Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 ο Όμιλος Λάτση άρχισε να επεκτείνει τις επιχειρήσεις του και στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Αρχικά αγόρασε δυο μικρές τράπεζες στην Ελβετία, ενώ γρήγορα μπήκε και στον ελληνικό τραπεζικό χώρο: Οι επενδύσεις του άρχισαν με την ίδρυση της Ευρωεπενδυτικής Τράπεζας στις αρχές της δεκαετίας του 1990, συνεχίστηκαν με εξαγορές διαφόρων τραπεζών, όπως αυτή της Τράπεζας Κρήτης, και κυρίως τη δημόσια πρόταση για την Τράπεζα Εργασίας και ολοκληρώθηκαν με τη συμμετοχή του Ομίλου Λάτση με 500 εκατομμύρια ευρώ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank το 2007. Ωστόσο, η περίοδος της κρίσης έπληξε και τις ελληνικές τράπεζες: Η Eurobank συμμετείχε, όπως και οι άλλες ελληνικές τράπεζες, το 2012, στο Πρόγραμμα Ανταλλαγής Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου (PSI), από το οποίο υπέστη συνολικές ζημιές 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, με αποτέλεσμα να ανακεφαλαιοποιηθεί χωρίς τη συμμετοχή του Ομίλου Λάτση.
Ο Γιάννης Λάτσης έφυγε από τη ζωή μια ανοιξιάτικη μέρα του 2003, στις 17 Απριλίου. Ήδη ο γιος του Σπύρος Λάτσης έβαζε τη δική του σφραγίδα στις επιχειρήσεις του Ομίλου. Αντί να εμπλακεί κυρίως στα εφοπλιστικά, ο Σπύρος Λάτσης αποφασίζει να ιδρύσει τον τραπεζικό όμιλο EFG στη Γενεύη, με έμφαση στο private banking.
Ο Σπύρος Λάτσης ενέτεινε τον διεθνή προσανατολισμό του Ομίλου, με κυρίως τρεις πυλώνες: Την EFG στην Ελβετία, τη Lamda Development στην Ελλάδα ((η οποία διαχειρίζεται τα τρία εμπορικά κέντρα, The Mall Athens, Golden Hall, Mediterranean Cosmos και τη μαρίνα Φλοίσβου κατά 50% ) και την Paneuropean Oil and Industrial Holdings με έδρα το Λουξεμβούργο. Μέσω αυτών, επεκτείνει τις επιχειρήσεις του.
Ο Σπύρος Λάτσης, παρά τις δικές του προτεραιότητες, δεν άφησε αναξιοποίητη τη βαριά επιχειρηματική κληρονομιά του πατέρα του. Όταν τα Ελληνικά Πετρέλαια απορρόφησαν την “Πετρόλα”, ο Όμιλος Λάτση πήρε μετοχές των ΕΛΠΕ μέσω της Paneuropean Oil and Industrial Holdings. Ακολούθησαν προσεκτικές κινήσεις, με αποτέλεσμα σήμερα να ελέγχει το 45,47% της εταιρείας, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ διακρατεί ένα 35,5%.
Η βιομηχανία της μεταφοράς υγραερίου και ειδικότερα ο παγκόσμιος στόλος των VLGC (Very Large Gas Carrier) έχει θετικές αποδόσεις, καθώς η αύξηση εξαγωγών υγραερίου από τις ΗΠΑ θα απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος, αν όχι το σύνολο του στόλου των VLGC που είναι υπό ναυπήγηση.
Η ναυτιλιακή εταιρεία Consolidated Marine Management Inc (CMM) του Ομίλου, η οποία διαχειρίζεται ένα στόλο πλοίων μεταφοράς υγραερίου (LPG Carrier) και δεξαμενόπλοιων, υλοποιεί ένα επενδυτικό πρόγραμμα ναυπήγησης συνολικά δέκα πλοίων. Τα στοιχεία έδειξαν ότι τα product tankers παρουσιάζουν καλύτερη απόδοση από άλλους τύπους των δεξαμενόπλοιων.
Επίσης, μέσω της PrivateSea δραστηριοποιείται στη ναύλωση πολυτελών σκαφών με πελάτες πολλές προσωπικότητες του διεθνούς jet set.
Στο πλαίσιο του ομίλου δραστηριοποιείται και άλλη μια ναυτιλιακή δραστηριότητα, μέσα από τη «Latsco Shipping Ltd» που επενδύει στη ναυτιλία, όπως ο Γιάννης Λάτσης. Την εταιρεία διοικεί ο εγγονός του “καπετάν Γιάννη”, Πάρις Κασιδόκωστας.
Άλλες ενδιαφέρουσες επενδυτικές παρουσίες του Ομίλου, καταγράφονται στην ESA Securityπου κατέχει ηγετική θέση στην αγορά υπηρεσιών ασφαλείας, στη Viva που λανσάρει καινοτόμες υπηρεσίες ηλεκτρονικών πληρωμών στην Ελλάδα κλπ.
Αναντίρρητα, πάντως, γη μεγαλύτερη πρόκληση του Ομίλου στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι η ανάπλαση της περιοχής του Ελληνικού, για την οποία έγινε η συνάντηση του Σπύρου Λάτση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την Πέμπτη.
newmoney.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου