Amfipoli News: Κίνδυνος - Θάνατος στην Ανατολική Αττική από τον αμίαντο - Έρευνα του ΑΠΘ

Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

Κίνδυνος - Θάνατος στην Ανατολική Αττική από τον αμίαντο - Έρευνα του ΑΠΘ



Αυξημένες συγκεντρώσεις αμίαντου αλλά και 50% αυξημένο κίνδυνο καρκινογενέσεων και κατά 21% νευροαναπτυξιακών διαταραχών στα παιδιά, στις περιοχές που έχουν μολυνθεί μετά την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, καταδεικνύει η έρευνα εκτίμησης κινδύνου του ΑΠΘ.
Πρόκειται για την πρώτη χρονικά επιστημονική μελέτη στην περιοχή, η οποία πραγματοποιήθηκε μόλις μία εβδομάδα μετά την καταστροφική πυρκαγιά.
Η «Έρευνα για την επιστημονική ορθή εικόνα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης στο Μάτι», όπως είναι ο τίτλος της, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Crome-Life: Μεσογειακό Δίκτυο Περιβάλλοντος και Υγείας.
Όπως προκύπτει από την έρευνα, τεκμηριώνεται και επιστημονικά ότι υπάρχει επιβάρυνση στο Μάτι και σε όλη την περιοχή σε μέταλλα και οργανικές χημικές ενώσεις, με το σημαντικότερο κίνδυνο να εντοπίζεται στην ύπαρξη αμιάντου.
Από την έρευνα αποδεικνύεται:
  • Στις καμένες περιοχές παρατηρήθηκε αύξηση κατά μέσο όρο 20% των επιπέδων των περισσότερων μετάλλων, ενώ οι διαφορές όσον αφορά τις συγκεντρώσεις των οργανικών ενώσεων κυμαίνονται στα επίπεδα του 20-50%, με εξαίρεση τους πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες, των οποίων η μέση τιμή σχεδόν διπλασιάστηκε.
  • Αυξημένες συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων παρουσιάζονται σε περιοχές όπως το Νταού Πεντέλης, το Λύρειο Ίδρυμα, ο Άγιος Ανδρέας, καθώς επίσης και στην οδό Αγίας Ειρήνης όπου έγινε και η σχετική δειγματοληψία. Οι αυξημένες συγκεντρώσεις αποδεικνύουν πως υπήρξε μεγάλη διασπορά των προϊόντων καύσης σε σημαντικές αποστάσεις από τα σημεία από τα οποία πέρασε η φωτιά.
Επισήμανση των περιοχών αυξημένης επικινδυνότητας και που χρήζουν προτεραιότητας στη διαχείριση
  • Ο κίνδυνος καρκινογένεσης στις περιοχές όπου υπάρχει επιμόλυνση από την πυρκαγιά, είναι περίπου 50% μεγαλύτερος σε σχέση με τις περιοχές που δεν υπήρξε επιμόλυνση, ενώ ο κίνδυνος νευροαναπτυξιακών διαταραχών (σ.σ. αυτισμός, υπερκινητικότητα και διάσπαση προσοχής) για τα παιδιά είναι 21% μεγαλύτερος.
Σωρευτικός κίνδυνος καρκινογένεσης για ενήλικες και παιδιά ανάμεσα στις πληγείσες και μη περιοχές
  • Για την έρευνα πάρθηκαν δείγματα από 40 διαφορετικά σημεία της Ανατολικής Αττικής και διαπιστώθηκε πως υπάρχουν σημαντικές συγκεντρώσεις νικελίου στο έδαφος, το οποίο αποτελεί δείκτη της παρουσίας αμίαντου στην περιοχή.
pronews
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου