Τετραπλός φαρμακευτικός συνδυασμός φαίνεται να μπορεί να προλάβει την εκδήλωση καρδιαγγειακών προβλημάτων σύμφωνα με μεγάλη διεθνή μελέτη
Η ημερήσια λήψη ενός χαπιού που συνδυάζει τέσσερις δραστικές ουσίες (ασπιρίνη ως αντιπηκτικό, στατίνη για τη μείωση της χοληστερόλης και δύο αντιϋπερτασικά φάρμακα) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανακοπής, εγκεφαλικού επεισοδίου και αιφνίδιου θανάτου στους ανθρώπους άνω των 50 ετών, σύμφωνα με νέα διεθνή έρευνα που δημοσιεύθηκε στο The Lancet.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για την πρώτη ευρείας κλίμακας μελέτη που αξιολογεί την αποτελεσματικότητα της τετραπλής αυτής φαρμακευτικής αγωγής και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, αν ο φαρμακευτικός αυτός συνδυασμός χορηγηθεί σε 35 άτομα σε μια πενταετία, ένα από αυτά θα αποφύγει τυχόν καρδιολογικά προβλήματα.
Στη μελέτη έλαβαν μέρος 6.800 άτομα, ηλικίας 50 έως 75 ετών, από 100 χωριά του Ιράν, καθώς η επαρχιακές περιοχές της χώρας χαρακτηρίζονται από 34% πρώιμους θανάτους λόγω καρδιαγγειακών επεισοδίων και 14% λόγω εγκεφαλικών επεισοδίων. Το 90% των συμμετεχόντων δεν είχε ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων.
Οι ερευνητές χώρισαν τυχαία τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες: στη μία χορηγούσαν το χάπι που συνδυάζει 4 φαρμακευτικές ουσίες και τους έδιναν συμβουλές για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής (π.χ. σωματική άσκηση, διακοπή καπνίσματος, διατροφή κ.α.) ενώ στη δεύτερη έδιναν μόνο συμβουλές χωρίς φαρμακευτική αγωγή.
Αυτοί που έπαιρναν το τετραπλό χάπι μείωσαν τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών προβλημάτων κατά 34%. Το ποσοστό αυτό έφτασε το 40% για τους ανθρώπους που δεν είχαν ιστορικό καρδιαγγειακών προβλημάτων και 20% για εκείνους που είχαν ήδη παρουσιάσει κάποιο τέτοιο πρόβλημα.
Συγκεκριμένα στο διάστημα των επόμενων πέντε χρόνων από την έναρξη της μελέτης, 202 συμμετέχοντες από εκείνους που έπαιρναν το χάπι είχαν κάποιο καρδιαγγειακό περιστατικό, ενώ αντίστοιχο πρόβλημα παρουσίασαν 301 άτομα που ανήκαν στην ομάδα που δεν είχε υποβληθεί σε φαρμακευτική αγωγή.
Δεν βρέθηκαν διαφορές στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας που να σχετίζονται με το φύλο και την ηλικία και όταν οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη την ταυτόχρονη λήψη και άλλων καρδιαγγειακών φαρμάκων η προστατευτική επίδραση του χαπιού μειώθηκε στο 22%.
Ακόμα ο συγκεκριμένος φαρμακευτικός συνδυασμός φάνηκε να μειώνει σημαντικά την LDL («κακή») χοληστερόλη αλλά δεν είχε ιδιαίτερη επίδραση στην αρτηριακή πίεση.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι, δεδομένης της σημαντικής επίδρασης αλλά και του χαμηλού κόστους του χαπιού, μια λύση πιθανόν να ήταν να χορηγείται σε όλους τους κατοίκους των φτωχότερων χωρών που ξεπερνούν μια ηλικία, καθώς στις χώρες αυτές οι επιλογές θεραπείας είναι περιορισμένες και είναι πιο δύσκολο για τους γιατρούς να υποβάλλουν τον πληθυσμό στις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις.
Ο Jeremy Pearson, αναπληρωτής ιατρικός διευθυντής στο Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, προειδοποιεί ότι η κατάσταση στις ανεπτυγμένες χώρες, όπως η Μ. Βρετανία, είναι πολύ διαφορετική από αυτή που επικρατεί στο Ιράν, οπότε τα αποτελέσματα του τετραπλού χαπιού δεν θα είναι απαραίτητα τα ίδια.
Στην Βρετανία τα πλεονεκτήματα ενός τέτοιου χαπιού ενδέχεται να είναι πιο οριακά και σύμφωνα με τον καθηγητή Tom Marshall από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, είναι αναγκαία η διεξαγωγή περαιτέρω κλινικών δοκιμών για να διερευνηθεί το κατά πόσο αυτό το χάπι φέρει περισσότερα οφέλη από εκείνα άλλων πιο εξειδικευμένων φαρμάκων.
«Πάνω από τα τρία τέταρτα των 18 εκατομμυρίων ατόμων που πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρδιαγγειακές ασθένειες ζουν σε χώρες με μικρά ή μέτρια εισοδήματα», δηλώνει η Δρ. Nizal Sarrafzadegan από το Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών του Ισπαχάν και μια από τις συντάκτριες της μελέτης. Η ίδια μάλιστα εκτιμά ότι η χορήγηση ενός μόνο φτηνού χαπιού με πολλαπλές επιδράσεις μπορεί να παίξει έναν «ρόλο κλειδί» στον στόχο των Ηνωμένων Εθνών να μειώσουν την θνησιμότητα τουλάχιστον κατά ένα τρίτο μέχρι το 2030.
ygeiamou.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου