Οι μέλισσες επικοινωνούν πληροφορίες και για την τοποθεσία στους συντρόφους τους.
Κι όμως οι μέλισσες έχουν εξειδικευμένη νοημοσύνη.
Συγκεκριμένα, διατηρούν μνήμες καλών και κακών κοινωνικών συναντήσεων και τις αποθηκεύουν σε ξεχωριστά μέρη του μυαλού τους όπως και ο άνθρωπος, σύμφωνα με έρευνα.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τους εγκεφάλους των μελισσών αφού τις εξέθεσαν είτε σε θετικές είτε σε αρνητικές εμπειρίες και διαπίστωσαν ότι αυτές οι μνήμες αποθηκεύονται σε διαφορετικές περιοχές που είναι μοναδικές στον εγκέφαλο των εντόμων.
Στα σπονδυλωτά - όπως εμείς οι άνθρωποι - οι καλές και οι κακές αναμνήσεις αποθηκεύονται σε διαφορετικές κυτταρικές περιοχές του εγκεφάλου, υποδηλώνοντας ότι διαφορετικά νευρικά κυκλώματα χρησιμοποιούνται για να θυμούνται θετικές εμπειρίες από αρνητικές.
Ο βιολόγος Gene Robinson του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις στην Urbana-Champaign και οι συνεργάτες του ξεκίνησαν να βρουν εάν το ίδιο ισχύει και για τις μέλισσες ή αν οι μικροσκοπικοί εγκέφαλοί τους ξαναχρησιμοποιούν το ίδιο νευρικό κύκλωμα τόσο για καλές όσο και για κακές αναμνήσεις.
«Θέλαμε να μάθουμε αν οι μέλισσες, αφιερώνουν διαφορετικά μέρη στην επεξεργασία κοινωνικών πληροφοριών που είναι είτε αρνητικές είτε θετικές», δήλωσε ο καθηγητής Robinson στο Newsweek.
Για να ανακαλύψουν, οι ερευνητές εξέθεσαν τις μέλισσες είτε στη θετική εμπειρία της νοσηλείας μιας προνύμφης ηλικίας 4 ημερών, είτε στην αρνητική της αντιμετώπισης μίας μέλισσας «εισβολέα» πριν την αποκεφαλιστούν.
Οι ερευνητές διερεύνησαν έπειτα τους εγκεφάλους για να βρουν τις πιο πρόσφατα δραστήριες περιοχές - επιτρέποντάς τους να καταγράψουν όπου οι μέλισσες αποθηκεύουν τις θετικές και αρνητικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.
«Χρησιμοποιήσαμε γονίδια που ανταποκρίνονται πολύ γρήγορα σε νέα ερεθίσματα ως δείκτες για να δούμε ποια μέρη του εγκεφάλου ενεργοποιούνται για κάθε τύπο ερεθίσματος», δήλωσε ο καθηγητής Robinson στο Newsweek.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι, όπως και σε εμάς τους ανθρώπους, οι καλές και κακές εμπειρίες αποθηκεύτηκαν σε ξεχωριστά τμήματα.
«Βρήκαμε ότι οι μέλισσες αφιερώνουν διάφορα μέρη του εγκεφάλου τους στην επεξεργασία κοινωνικών πληροφοριών που είναι είτε αρνητικές είτε θετικές», δήλωσε ο καθηγητής Robinson στο Newsweek.
«Αυτή η ανακάλυψη είναι εντυπωσιακή δεδομένου του μικρού τους εγκεφάλου», ανέφερε.
Τα συμπεράσματα, δείχνουν ότι η ξεχωριστή αποθήκευση θετικών και αρνητικών εμπειριών στον εγκέφαλο μπορεί να είναι μια θεμελιώδης ιδιότητα του ζωικού νευρικού συστήματος.
Τα πλήρη ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Proceedings of the Royal Society Β.
gazzetta.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου