Amfipoli News: Ξεπουλιέται ΣΗΜΕΡΑ αρχαίο ελληνικό κράνος, σχετιζόμενο με τον Μέγα Αλέξανδρο!

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019

Ξεπουλιέται ΣΗΜΕΡΑ αρχαίο ελληνικό κράνος, σχετιζόμενο με τον Μέγα Αλέξανδρο!



Είναι ένα αρχαίο ελληνικό κράνος του 3ου αιώνα π.Χ. Χαλκιδικού τύπου, χάλκινο κράνος (τύπου V), που ενδεχομένως φορούσε στρατιώτης που πολέμησε κάτω από τον Μεγάλο Αλέξανδρο!


Το κράνος σφυρηλατήθηκε σε δύο κομμάτια. Η προστασία της μύτης είναι μικρή (μειωμένη), από μια χυτευμένη λωρίδα, κάτω και γύρω από τις περιφέρειες των ματιών. 
Η κορώνα δείχνει τυπική. Ανάγλυφα στις δύο κοιλίες, είναι διαμορφωμένα ρηχά δυο κέρατα κριών, κατά μήκος της περιμέτρου. Τα κομμάτια στα μάγουλα (παραγναθίδες) αργότερα αντικαταστάθηκαν. Ήταν κινητά και μάλλον προέλευσης εκ Μεγάλης Ελλάδος, νοτίου Ιταλίας, διότι εκεί, στο δυτικό τμήμα της Λουκανίας, το χαλκιδικό κράνος αναπτύχθηκε με κινητά κομμάτια, και έκτοτε το βρίσκουμε σε διάφορες απομιμήσεις και παραλλαγές των πρωτοτύπων.
Αυτό το κράνος είναι παρόμοιο με διάφορα άλλα δείγματα, από ιδιωτικές συλλογές (!!!) – βλ. Christie's 2004, σελ. 99, cat.103.
Τα κράνη αυτής της τυπολογίας εξήχθησαν στα Βαλκάνια, στην ηπειρωτική Ελλάδα (έως και την Μακεδονία), καθώς και στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Το κράνος αυτό χρησιμοποιήθηκε από ευγενή πολεμιστή (ίσως Ιταλιώτη) ή αριστοκρατικό πολεμιστή εκ Πόντου. Η απουσία φύλαξης του τραχήλου δείχνει προς την δεύτερη υπόθεση και άρα πιθανότατα να τροποποιήθηκε από Έλληνες τεχνίτες του Πόντου.
Η υπόθεση ότι σχετίζεται με τον Μ. Αλέξανδρο, βγαίνει από το ότι είναι διακοσμημένο με τα κέρατα του Άμμωνος Διός, θεός ο οποίος, μετά την επίσκεψη του Μ. Αλεξάνδρου στην Όαση της Σίβα, εκήρυξε την θεϊκή καταγωγή του Αλεξάνδρου από αυτόν. Ίσως, λοιπόν, να πρόκειται για έναν στρατιώτη που ακολούθησε τον Παμμέγιστο των Ελλήνων σε αυτό το κοπιαστικό ταξείδι!.. Και εις ανάμνησιν, να χάραξε στο μέτωπο του κράνους του, τα ιερά συμβολικά κέρατα…


Αλλά και πριν από τον Μ. Αλέξανδρο, οι αρχαίοι Έλληνες του Δέλτα του Νείλου και της Κυρηναϊκής, έφεραν τα χαρακτηριστικά του θεού Amun-Ra. Συνήθως κέρατα, που καμπυλώνονται προς τα κάτω, χαρακτηριστικό κοινό των κριαριών στην περιοχή του Νείλου. Οι Έλληνες ταξιδιώτες στην Αίγυπτο ανέφεραν ότι ο Amun, που ορίστηκε να είναι ο ηγεμόνας του αιγυπτιακού πανθέου, ήταν παρόμοιος με τον βασιλιά των θεών του κλασσικού ελληνικού πάνθεου, του Διός, και ως εκ τούτου αναγνωρίσθηκε από τους Έλληνες ως η ίδια θεότης. Επί πλέον, η σύζυγος του Αμούν, η Mut συσχετίστηκε από τους Έλληνες με την σύζυγο του Διός στο κλασσικό πάνθεον, την Ήρα.
Στην Μεγαλόπολη ο θεός παριστανόταν με την κεφαλή ενός κριού (Παυσανίας, VIII, 32 § 1). 
Οι Έλληνες της Κυρηναϊκής αφιέρωσαν στους Δελφούς, ένα άρμα με άγαλμα του Άμμωνος. Αυτή ήταν η φήμη του ανάμεσα στους Έλληνες της κλασσικής εποχής. 
Ο Μέγας Αλέξανδρος ταξίδεψε εκεί, μετά την Μάχη της Ισσού, και κατά την κατοχή της Αιγύπτου από αυτόν, δηλώθηκε «υιός του θεού Άμμωνος» από το ίδιο το μαντείο. Ναός του Άμμωνος Διός υπάρχει στην Χαλκιδική.

Το κράνος ζυγίζει 722 γραμμάρια, και είναι 27 εκατοστά.

Αλλά περισσότερα δεν θα μάθουμε. Θα μείνουμε με τα ερωτηματικά μας στην Ιστορία του… Διότι είναι προϊόν αρχαιοκαπηλίας…
Ξεπουλιέται σήμερα, Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου 2019 από την Time LineAuctions, στο Λονδίνο
Το ανεκτίμητον… εκτιμάται 6.000 λίρες… και μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει ενδιαφέρον περισσότερα από 2.000 άτομα!..
Είναι, λένε οι ξεπουλητές, «ιδιοκτησία» ενός… Ευρωπαίου επιχειρηματία, από το Βέλγιο, συλλογή που σχηματίσθηκε στην δεκαετία του 1990. Προηγουμένως «ανήκε» σε μια συλλογή που σχηματίστηκε στο Ιλλινόις των ΗΠΑ την δεκαετία του 1980…
Συνοδεύεται από μεταλλουργική αναλυτική έκθεση, από τον δρ. Brian Gilmour του Ερευνητικού Εργαστηρίου Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με αριθμό αναφοράς 135239! Και μια ακαδημαϊκή έκθεση του στρατιωτικού ειδικού dr. Raffaele D'Amato!..

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:
Christie's «Η Συλλογή Axel Guttmann» / «The Axel Guttmann Collection of Ancient Arms and Armour», μέρος 1οΛονδίνο, 2002 και μέρος 2οΛονδίνο, 2004.
Connolly P. «Greece and Rome at war», Λονδίνο, 1981.
Pflug Η«Chalkidische Helme». «Italische Helmen mit stirnkehle» στο Antike Helme, RGZM Monographien 14. Mainz, 1988, 137-150; 276-292.
Και:
«Κράματα των Σαρματών από την Ανατολική Ευρώπη», στο Stratum Plus, αρ. 4, 2014, σελ. 249-284.

Του Γιώργου Λεκάκη


arxeion-politismou.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου