Amfipoli News: Το Θέατρο στην Αρχαία Αμφίπολη

Δευτέρα 14 Αυγούστου 2023

Το Θέατρο στην Αρχαία Αμφίπολη



"Δε μπορεί να  χαρακτηρισθεί πόλις ένας τόπος κι ούτε οι κάτοικοί του μπορούν να ονομασθούν πολίτες αν δεν υπάρχουν εκεί αρχεία, γυμνάσιο, θέατρο, αγορά και οργανωμένη παροχή νερού σε κρήνες."

Παυσανίας Φωκικά Χ.4, 1

Την παρουσία ωστόσο του θεάτρου στην πνευματική ζωή της πόλης μαρτυρεί η πλούσια σειρά ειδωλίων, τα οποία απεικονίζουν τον κόσμο του θεάτρου. Από τα τοπικά εργαστήρια κοροπλαστικής της Αμφίπολης προέρχεται η πλούσια σειρά από μικρογραφικές μάσκες προσώπων της τραγωδίας και της κωμωδίας και τα ειδώλια ηθοποιών της νέας κωμωδίας , που βρέθηκαν στις ανασκαφές. Το πήλινο πλακίδιο με τα προσωπεία της νέας κωμωδίας προέρχεται πιθανότατα από τον τάφο κάποιου Αμφιπολίτη ηθοποιού.



Την ατμόσφαιρα των δραματικών αγώνων στο άγνωστο ακόμα θέατρο της Αμφίπολης απηχεί το μνημειακό άγαλμα του ηθοποιού- παποσειληνού με το τραγικό προσωπείο στο χέρι, πρόσφατο, τυχαίο εύρημα από την περιοχή της Αμφίπολης.

Ανασκαφές δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμα στο
θέατρο της αρχαίας Αμφίπολης, το κοίλο του οποίου διαγράφεται στην πλαγιά του λόφου. 
Στο κτιριακό συγκρότημα του θεάτρου θα μπορούσε να ανήκει το ορθογώνιο κτίριο το οποίο έχει αρχίσει καλύπτεται στα ΒA του Γυμνασίου, αλλά αυτό μόνο οι ανασκαφές θα το βεβαιώσουν. 
Ο εφηβαρχικός νόμος της Αμφίπολης δίνει πληροφορίες για την τέλεση σκηνικών αγώνων (θεατρικών παραστάσεων), θυμελικών αγώνων (χορού και μουσικής) και γυμνικών αγώνων στο θέατρο της πόλης, στο οποίο προβλέπεται ειδική θέση για τους εφήβους.

amfipolisguidedtours
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου