Amfipoli News: Ο Ελληνορωμαικός πολιτισμός ήταν ουσιαστικά Ελληνικός!

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019

Ο Ελληνορωμαικός πολιτισμός ήταν ουσιαστικά Ελληνικός!



Οι Ρωμαίοι δεν είχαν αναπτύξει ποτέ μόνοι τους αξιόλογο πολιτισμό, όμως ήταν αρκετά έξυπνοι να τον υιοθετήσουν στην Ελληνιστική μορφή του όταν τον γνώρισαν με την κατάκτηση ελληνικών κρατών. Η πολιτιστική άλωση της Ρώμης από τους Έλληνες ήταν τόσο μεγάλη που μέχρι και η επίσημη σφραγίδα του αυτοκράτορα Αυγούστου ήταν έργο του Έλληνα Διοσκουρίδη.
                         Η αρπαγή της Ευρώπης από τον Δία.

Αναπαράσταση σε ρωμαϊκό ψηφιδωτό της περιόδου 175-225 μ.Χ.

Για αυτό υπήρξαν και Ρωμαίοι που αντέδρασαν στον πολιτιστικό εξελληνισμό όπως για παράδειγμα ο Κάτων.

Ας δούμε χαρακτηριστικά αποσπάσματα από έργα κορυφαίων ακαδημαϊκών για το ζήτημα.

-Ο Μπέρναρντ Ράσσελ (Ιστορία της Δυτικής Φιλοσοφίας) γράφει  Όταν οι Ρωμαίοι ήρθαν σε επαφή με τους Έλληνες δεν άργησαν να συνειδητοποιήσουν ότι ήσαν σε σύγκριση με εκείνους βάρβαροι κι άξεστοι. Οι Έλληνες ήταν ασυγκρίτως ανώτεροι τους σε πολλούς τομείς… Τα μόνα πεδία στα οποία οι Ρωμαίοι υπερείχαν ήταν η στρατιωτική τακτική και η κοινωνική συνοχή. Οι Ρωμαίοι άρχισαν να αισθάνονται μεγάλο θαυμασμό για τους Έλληνες. Μάθαιναν τα ελληνικά, αντέγραφαν την ελληνική αρχιτεκτονική, χρησιμοποιούσαν Έλληνες γλύπτες. Οι Ρωμαϊκοί Θεοί ταυτίστηκαν με τους Ελληνικούς. Η τρωική καταγωγή των Ρωμαίων εφευρέθη για να συνδεθούν με τους ελληνικούς μύθους. Οι Λατίνοι ποιητές χρησιμοποιούσαν τα ελληνικά μέτρα, οι Λατίνοι φιλόσοφοι υιοθέτησαν της ελληνικές θεωρίες. Τελικά η Ρώμη, από πολιτιστική πλευρά, κατήντησε παράσιτο της Ελλάδας. Οι Ρωμαίοι δεν επινόησαν νέες μορφές τέχνης, δεν διετύπωσαν νέα συστήματα φιλοσοφίας και δεν πραγματοποίησαν επιστημονικές ανακαλύψεις. Έκαναν μόνο καλούς δρόμους, συστηματικούς νομικούς κώδικες και αξιόμαχους στρατούς για όλα τα άλλα στηρίζονταν στους Έλληνες.

-Ο H G Wells ( Outline of History) γράφει – Ρωμαϊκή επιστήμη δεν υπάρχει. Δεν υπάρχουν περιγραφές περιηγήσεων Ρωμαίων πέραν των συνόρων του κράτους ούτε εξιστορήσεις όπως του Ηροδότου για τους Σκύθες, τους Αφρικανούς και άλλους λαούς. Η Ρωμαϊκή επιστήμη ήταν θνησιγενής. Η μορφή που εκπροσωπεί τη στάση της Ρώμης έναντι της επιστήμης είναι ο στρατιώτης που κατακρεούργησε τον Αρχιμήδη. Το Ρωμαϊκό κράτος σεβόταν τον πλούτο και περιφρονούσε την επιστήμη-. Όσο αναφορά τη τέχνη και τη φιλολογία της Ρώμης διαπιστώνει ότι – ήταν απλά ένας κλάδος του μεγάλου ελληνικού πολιτισμού.

-Ο Arnold Toynbee (The Legacy of Greece) κάνει μια καταλυτική σύγκριση μεταξύ Ελληνικών και Ελληνιστικών επαρχιών της αυτοκρατορίας με τις εκλατινισμένες – Ακόμη και στατιστικώς, η αυτοκρατορία ήταν περισσότερο Ελληνική από οτιδήποτε άλλο. Η σημαντική πλειονότητα των κατοίκων της μιλούσε την Ελληνική Γλώσσα ως κοινή γλώσσα. Όλα σχεδόν τα μεγάλα βιομηχανικά και εμπορικά κέντρα βρίσκονταν σε Ελληνικές ή Ελληνιστικές επαρχίες.. Ο Ελληνικός πυρήνας διαδραμάτιζε στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία τον ρόλο που διαδραματίζει η Δύση στον σύγχρονο κόσμο. Οι λατινίζουσες περιοχές ήταν αραιοκατοικημένες, καθυστερημένες και μόνο επιφανειακά μυημένες στον πολιτισμό. Οι εκλατινισμένες Ισπανία και Αφρική ήταν ότι η σύγχρονη Νότια Αμερική ενώ η Γαλατία και η Βρετανία ότι η Ρωσία. Τον σφυγμό της αυτοκρατορίας τον ρύθμιζε η ελληνική καρδιά της και ήταν ασθενικός στις μη ελληνικές άκρες της. Η μοιραία καταστροφή για τον Ελληνικό πολιτισμό επήλθε το 431 πχ με τον Πελοποννησιακό Πόλεμο και η ίδια η αυτοκρατορία δεν ήταν παρά η παρακμή και η πτώση του.. Η ίδρυση της επιβράδυνε την αναπόφευκτη διάλυση του και συνέλαβε τον διάδοχο του.

Συμπέρασμα
Ρωμαϊκός πολιτισμός δεν υπήρξε. Οι Ρωμαίοι απλά υιοθέτησαν τον Ελληνικό πολιτισμό!

Πηγή : citizengr 
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου