Amfipoli News: Καταβύθιση στην Μεγάλη Μπλε Τρύπα (Video)

Παρασκευή 19 Μαΐου 2023

Καταβύθιση στην Μεγάλη Μπλε Τρύπα (Video)


Σε νέα εξερεύνηση – ακόμα πιο λεπτομερή – προχώρησε μια νέα αποστολή έρευνας στη Μεγάλη Μπλε Τρύπα του Μπελίζ στην Καραϊβική, τη μεγαλύτερη υποβρύχια καταβόθρα διαμέτρου 300 μέτρων και βάθους 125 μέτρων.
Πρόκειται για την Στην αποστολή μετείχε ο δισεκατομμυριούχος της Virgin, Ρίτσαρντ Μπράνσον αλλά και ο Φαμπιεν Κουστό, εγγονός του μεγάλου εξερευνητή Ζακ Κουστώ, ο οποίος χαρτογράφησε την καταβόθρα το 1971.
Η αποστολή ξεκίνησε τον Δεκέμβρη του 2018 με δύο υποβρύχια τελευταίας τεχνολογίας. Κατά το διάστημα ερευνών κατέγραψε εικόνες και συνέλεξε εντυπωσιακό υλικό μέσα από την Μπλε Τρύπα και δημιούργησε έναν χάρτη τριών διαστάσεων του εσωτερικού της. Η χαρτογράφησή της έγινε με sonar υψηλής ανάλυσης και συνέλεξαν περιβαλλοντικά δεδομένα για το νερό της.
Συγκεκριμένα, τα υποβρύχια εντόπισαν κοντά στον πυθμένα σταλακτίτες, αλλά και άλλα μη αναγνωρίσιμα ίχνη, για τα οποία ακόμη δεν υπάρχει ερμηνεία. Ωστοσο, δεν εντοπίστηκαν σκουπίδια, κάτι που ικανοποίησε ιδιαιτέρως την ομάδα ερευνών.
Η Έρικα Μπέργκμαν, επικεφαλής χειρίστρια του ενός υποβρυχίου και ωκεανογράφος, Η Μεγάλη Μπλε Τρύπα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη καταβόθρα στον κόσμο, μετά την περιβόητη Dragon Hole στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας η οποία έχει διάμετρο πάνω από 300 μέτρα και βάθος επίσγς 125 μέτρων.
Είναι εξαιρετικά απίθανο τα μυστηριώδη ίχνη να προέρχονται από οποιοδήποτε ζωντανό πλάσμα, καθώς ο πυθμένας της καταβόθρας δεν έχει οξυγόνο. Στον πυθμένα εντοπίστηκαν πολλά νεκρά θαλάσσια πλάσματα.
Εικάζεται λοιπόν πως τα ίχνη αυτά είναι τα λείψανα μιας γεωλογικής διαδικασίας. Άλλωστε η Μεγάλη Μπλε Τρύπα ήταν αρχικά ένα σπήλαιο.
Περίπου 14.000 χρόνια πριν, προς το τέλος της τελευταίας Εποχής των Παγετώνων, τα επίπεδα της θάλασσας αυξήθηκαν δραματικά. Η οροφή του σπηλαίου τελικά έπεσε και πλημμύρισε με νερό, όπως τη βλέπουμε σήμερα.
Το εσωτερικό της τρύπας παραμένει καλυμμένο με σταλαγμίτες, σταλακτίτες και άλλα γεωλογικά χαρακτηριστικά που θα περίμενε κανείς να δει μέσα σε μια σπηλιά.
Η θερμοκρασία στον αέρα είναι συνήθως υψηλή, και η θερμοκρασία του νερού στους 24 βαθμούς Κελσίου. Οι καταδύσεις επιτρέπονται.
dialefsis.blogspot.com

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου