Amfipoli News: Νηστίσιμα ροξάκια με πορτοκάλι

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020

Νηστίσιμα ροξάκια με πορτοκάλι


Όλο αρώματα! Πορτοκάλι, κακάο, κανέλα, γαρύφαλλο!
Σήμερα θα δώσω την νηστίσιμη συνταγή γιατί αυτά τα ροξάκια είναι πιο ελαφριά από τα άλλα με τα αυγά και το γάλα. 
 Πρέπει να επισημάνω ότι εγώ τα φτιάχνω σχετικά μεγάλα όταν είναι για την οικογένεια και μικρότερα όταν είναι για κέρασμα. Επίσης επειδή  στην οικογένεια αρέσει κυρίως η σοκολατένια ζύμη, φτιάχνω σε ίσες ποσότητες τις δυο ζύμες.
Ας δούμε λοιπόν τα νηστίσιμα αρωματικά ροξάκια μου, τη συνταγή της αξέχαστης γειτόνισσάς μου Ε.Τ.,  αλλά με ελαιόλαδο κι όχι με σπορέλαιο!

Υλικά:

Για το σιρόπι:
750 ml  (3 κούπες) εμφιαλώμένο νερό ΖΑΡΟΣ
650 gr  (3 κούπες) ζάχαρη
1 ξύλο κανέλας  περίπου 5 cm
5-6 καρφάκια γαρύφαλλου
Φλούδα πορτοκαλιoύ περίπου 10 cm
Ζύμη:
125 ml (½ κούπα) εμφιαλωμένο νερό ΖΑΡΟΣ
125 ml (½ κούπα)  χυμό πορτοκαλιού
250 ml (1 κούπα)  ελαιόλαδο
12 gr (1,5 φακελάκι ) ξηρή μαγιά
1 κουταλιά της σούπας (15 ml)  ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού (5 ml) μπέικιν
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
500 gr  αλεύρι σκληρό ή για όλες τις χρήσεις
Επί πλέον για την καφέ ζύμη:
2 κουταλιές σούπας κακάο
1 κουταλάκι κανέλα
Μια πρέζα γαρύφαλλο τριμμένο

Επί το έργον:

Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε για 10 λεπτά (ο χρόνος μετρά από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός). Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.
Σε μπολ ανάμειξης βάζουμε το νερό σε θερμοκρασία δωματίου ή ελαφρά χλιαρό και προσθέτουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε λίγο  και προσθέτουμε  τα υπόλοιπα υγρά υλικά και το ξύσμα.  Προσθέτουμε το μπέικιν στο αλεύρι και αρχίζουμε να το αναμειγνύουμε με τα υγρά. Όταν έχουν προστεθεί τα 450 gr  χωρίζουμε το ζυμάρι σε δύο μέρη (δείτε παρατηρήσεις).
Στο ένα μέρος προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και στο άλλο το κακάο, την κανέλα και το γαρύφαλλο. Ζυμώνουμε κάθε ζυμάρι χωριστά κι τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για μισή ώρα (δεν χρειάζεται να φουσκώσουν). Μετά, χωρίζουμε κάθε ζυμάρι σε 3-5 ίσα μέρη. Με το ένα χρώμα φτιάχνουμε ένα παραλληλόγραμμο φύλλο και με το άλλο ένα κυλινδρικό κορδόνι.
Κλείνουμε στο παραλληλόγραμμο το κορδόνι ενώνοντας πολύ καλά τις άκρες ώστε να μην ανοίξουν στο ψήσιμο (μπορούμε να αλείψουμε με λίγο νερό τα σημεία της ένωσης). Κόβουμε σε κομμάτια μήκους 2 cm ,  τα πατάμε λίγο να πλατύνουν και τα αραδιάζουμε σε ταψάκι στρωμένο με χαρτί ψησίματος.
Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς, στη μεσαία σχάρα, για 30 λεπτά.  Μόλις βγουν από το φούρνο τα βάζουμε λίγα λίγα όπως είναι καυτά, στο κρύο σιρόπι.
Τα αφήνουμε 1-2 λεπτά (ανάλογα πόσο σιροπιασμένα τα θέλουμε) και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα  σε ένα σκεύος (δηλαδή όπως τα μελομακάρονα).  Αφήνουμε να τραβήξουν και σερβίρουμε. Τα διατηρούμε σε μπολ που κλείνει καλά για να μη στεγνώσουν. Είναι πολύ καλά και τις επόμενες μέρες.

Παρατηρήσεις:

  • Στους δικούς μου αρέσει περισσότερο η καφέ πλευρά των ροξ κι γι αυτό χωρίζω τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη. Οι περισσότεροι ανακατεύουν στο 1/3 της ζύμης το κακάο και την κανέλα. Τότε θα κρατήσουμε λίγο παραπάνω αλεύρι για τη λευκή ζύμη (μισή κούπα, που είναι 70 gr περίπου). Η ζύμη πρέπει να είναι κανονική σ’ αυτά τα ροξάκια. Να μην είναι σκληρή αλλά ούτε να κολλά στα χέρια.
  • Στην συγκεκριμένη παρασκευή, αντικατέστησα 1 κούπα λευκής ζάχαρης με 1 κούπα καστανής. Τους πήγαινε, αλλά δεν θα συνιστούσα αντικατάσταση  όλης της λευκής με καστανή γιατί θα σκουρύνει πολύ το χρώμα τους (εκτός αν δεν μας ενοχλεί…).
  • Το μέγεθος των ροξ εξαρτάται από το μάκρος του μεσαίου κορδονιού το οποίο βέβαια επιφέρει μεταβολή και στο μάκρος τους εξωτερικού φύλλου ποτ το καλύπτει. Αν κάνουμε λεπτό και μακρύ κορδόνι θα γίνουν πιο μικρά και βέβαια πιο πολλά. Για κέρασμα είναι πιο όμορφα έτσι, αλλά για οικογενειακή κατανάλωση ας είναι λίγο πιο μεγάλα.
  • Το σιρόπιασμα μπορεί να γίνει με αντίστροφες θερμοκρασίες απ’ αυτές που προτείνω παραπάνω. Ζεστό σιρόπι-κρύα ροξάκια. Στο σιρόπι που σιγοβράζει, προσθέτουμε τα κρύα ροξάκια και τα αφήνουμε 1-2 λεπτά. Προτιμάμε αυτήν την εκδοχή αν φτιάξουμε τα ροξάκια λίγες μέρες νωρίτερα από τη μέρα που θα τα χρειαστούμε για να είναι φρεσκαρισμένα όταν τα σερβίρουμε.
  • Αν περισσέψει λίγο σιρόπι το κρατάμε στο ψυγείο για λουκουμάδες, τηγανίτες κλπ.
  • Στην καφέ ζύμη μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε λίγα τριμμένα καρύδια, αλλά μπορούμε και να πασπαλίσουμε τα ροξάκια στο σερβίρισμα με καρύδι.
cretangastronomy.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου