Αρχαία Αργίλος (ένα εμπορικό κέντρο ηλικίας περίπου 2.700 ετών -από τον 6ο π.χ αιώνα- στην αρχαία πόλη, με αυτοσχέδια καταστήματα εκατέρωθεν της στοάς).
Η αρχαία Άργιλος είναι η αρχαιότερη ελληνική αποικία στη θρακική ακτή, ιδρυμένη τέσσερα χιλιόμετρα δυτικά του Στρυμόνα στα 655π.Χ. (στην παλιά Εθνική Ασπροβάλτας – Καβάλας, λίγο έξω από τα Κερδύλλια) που είχε στόχο τον έλεγχο της εισόδου της κοιλάδας του Στρυμόνα.
«Εμπορικά κτίσματα στην αρχαία Άργιλο»
Η ανασκαφή της Αργίλου είναι μια συστηματική ανασκαφική έρευνα στο πλαίσιο κοινού Ελληνοκαναδικού προγράμματος, που ξεκίνησε το 1992 και συνεχίζεται, με υπευθύνους των ανασκαφών τον Καναδό καθηγητή Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ Jacques Perreault και τον αρχαιολόγο Ζήση Μπόνια.
Στα εμπορικά καταστήματα, στην αρχαία Άργιλο,
κατασκευάζονταν και πωλούνταν διαφορά προϊόντα, όπως λάδι, ύφασμα, αντικείμενα από κέρατα ελαφιών, ελιές και άλλα βρώσιμα προϊόντα. Στην πίσω πλευρά υπάρχουν στη σειρά και άλλοι χώροι, πιθανότατα εργαστήρια. Εκεί βρέθηκαν πάνω από 500 νομίσματα της Αργίλου αλλά και πολλών άλλων πόλεων, γεγονός ενδεικτικό του δυναμισμού της εμπορικής δραστηριότητας.
Η αρχαία Άργιλος, που απέχει τέσσερα χιλιόμετρα από την Αμφίπολη, οφείλει το όνομά της στο είδος του πηλού που αφθονεί στην περιοχή.
Ήταν μία από τις τέσσερις αποικίες της Άνδρου στο Βόρειο Αιγαίο -οι υπόλοιπες τρεις βρίσκονταν στη Χαλκιδική (Σάνη της Ακτής, Στάγειρα, Ακανθος).
Οι Έλληνες άποικοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή στα μέσα του 7ου π.Χ. αιώνα (654 π.Χ.), με σκοπό την εκμετάλλευση του μεταλλευτικού και γεωργικού πλούτου.
Για περίπου εβδομήντα χρόνια, οι Ανδριώτες έζησαν μαζί με τον ντόπιο Θρακικό πληθυσμό -συμβίωση που επιβεβαιώνουν τα πασσαλόπηκτα σπίτια που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη και τα κατάλοιπα της λεγόμενης Θρακομακεδονικής κεραμικής.
Η περιοχή σταδιακά εξελληνίζεται.
Η πόλη ακμάζει κατά τον 6ο και 5ο π.Χ. αιώνα και αυτό επιβεβαιώνουν τόσο τα αρχιτεκτονικά ευρήματα όσο και η συμμετοχή της πόλης στο ταμείο της Αθηναϊκής Συμμαχίας.
Η ακμή της συνεχίζεται αμείωτη ως την ίδρυση της Αμφίπολης (αποικία που ίδρυσαν οι Αθηναίοι το 437 π.Χ.).
Η πόλη αρχίζει να χάνει σε σπουδαιότητα και δύναμη, όταν καταστρέφεται από το πέρασμα της στρατιάς του Φιλίππου το 357 π.Χ.
Ο έλεγχος της περιοχής, μετά την καταστροφή της Αργίλου, περνάει σε έναν από τους Μακεδόνες εταίρους του Φιλίππου του Β’ και η πόλη δεν κατοικήθηκε πλέον παρά μόνο στην Ακρόπολη.
Λιθόστρωτη οδός της Αργίλου.
Ένας φαρδύς πλακόστρωτος δρόμος οδηγεί από το λιμάνι μέχρι την Ακρόπολη.
Ευρήματα από την αρχαία Άργιλο εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σερρών.
Ευρήματα της Αργίλου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης.
Ευρήματα της Αργίλου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σερρών.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου