Amfipoli News: Οι 10 πλουσιότεροι δισεκατομμυριούχοι του κόσμου έχασαν $38 δισ. χθες

Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

Οι 10 πλουσιότεροι δισεκατομμυριούχοι του κόσμου έχασαν $38 δισ. χθες


Του Jonathan Ponciano
Μετά από μια εβδομάδα με σημαντικές απώλειες στα χρηματιστήρια, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για τον κοροναϊό, οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο έχασαν συνολικά 37,7 δισεκατομμύρια δολάρια χθες Δευτέρα, καθώς ο S&P 500 και ο Dow Jones διολίσθησαν σχεδόν 8%. Οι εννέα από τους δέκα δισεκατομμυριούχους κατέγραψαν απώλειες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη χθεσινή συνεδρίαση την οποία ειδικοί και χρήστες των κοινωνικών μέσων έσπευσαν να βαφτίσουν ως "Μαύρη Δευτέρα", όπως κατά το περιβόητο κραχ του Οκτωβρίου του 1987.

Ο μεγαλύτερος ηττημένος της ημέρας τόσο σε χρηματικό ποσό όσο και σε ποσοστιαίες μονάδες ήταν ο μεγιστάνας των προϊόντων πολυτελείας, Bernard Arnault, η περιουσία του οποίου υποχώρησε κατά 6 δισ. δολάρια ή 6%. Ο διευθύνων σύμβουλος της LVMH και ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ο Arnault, έκλεισε την ημέρα με την καθαρή αξία του να ανέρχεται στα 92,6 δισ. δολάρια έναντι 98,6 δισ. δολαρίων την Παρασκευή.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, ο Jeff Bezos, έχασε χθες 5,6 δισ. δολάρια στο κλείσιμο των αγορών, επιπλέον των απωλειών 14,1 δισ. δολαρίων  που είχε καταγράψει την περασμένη εβδομάδα. Η μετοχή της Amazon υποχώρησε άνω του 5% τη Δευτέρα, κλείνοντας σε χαμηλό δύο μηνών. 

Εν τω μεταξύ, η περιουσία του θρυλικού επενδυτή Warren Buffett υποχώρησε κατά 5,4 δισ. δολάρια. Ο Buffett είχε χαρακτηρίσει τον κοροναϊό ως "τρομακτικό παράγοντα" σε συνέντευξή του στο CNBC πριν από δύο εβδομάδες, προσθέτοντας ότι η επιδημία του ιού αποτελεί την κύρια απειλή για τις αμερικανικές εταιρείες και την οικονομία των ΗΠΑ. Έκτοτε η μετοχή του ομίλου Berkshire Hathaway υποχώρησε σε χαμηλά έτους, καθιστώντας τον τρίτο στη λίστα με τις μεγαλύτερες απώλειες.

Ο μεγιστάνας τηλεπικοινωνιών του Μεξικού, Carlos Slim, ήταν ο τέταρτος με τις μεγαλύτερες απώλειες, χάνοντας σχεδόν 5 δισ. δολάρια, ή 8% της περιουσίας του, για να κλείσει τη χθεσινή ημέρα με καθαρή αξία 56,4 δισ. δολαρίων. 

Ο  Ισπανός Amancio Ortega έχασε σχεδόν 4 δισ. δολάρια. Η αξία του ιδρυτή και πρώην πρόεδρου της Zara που ανήκει στον όμιλο Inditex ανέρχεται πλέον στα 67,5 δισ. δολάρια.

Οι ανησυχίες για τον κοροναϊό έχουν προκαλέσει αβεβαιότητα στους κορυφαίους τεχνολογικούς γίγαντες, Facebook και Alphabet, με αποτέλεσμα οι περιουσίες των ιδρυτών τους να καταγράφουν απώλειες. Ο Mark Zuckerberg και ο Larry Page έχασαν 4,2 δισ. δολάρια και 3,3 δισ. δολάρια, αντίστοιχα, τη Δευτέρα. Ο συνιδρυτής της Google, Sergey Brin, έχασε τη θέση του στους 10 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, καθώς έχασε 3,1 δισ. δολάρια.

Κάποιοι δισεκατομμυριούχοι δεν έμειναν με τα χέρια σταυρωμένα. Σε μια τολμηρή κίνηση για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κοροναϊού, ο συνιδρυτής της Microsoft, Bill Gates, μαζί με τη σύζυγό του Melinda, ανακοίνωσαν τον Φεβρουάριο ότι το ίδρυμά τους θα δεσμεύσει μέχρι και 100 εκατ. δολάρια για τη χρηματοδότηση της προσπάθειας αντιμετώπισης του ιού. "Λαμβάνοντας υπόψη τον οικονομικό αντίκτυπο που μπορεί να προκαλέσει μια επιδημία - απλά κοιτάξτε τον τρόπο με τον οποίο ο COVID-19 έχει διαταράξει τις αλυσίδες εφοδιασμού και τις χρηματιστηριακές αγορές, για να μην αναφέρουμε τις  ανθρώπινες ζωές- είναι μια καλή ευκαιρία", τόνισε ο Gates σε ένα σημείωμά του για τον ιό στο τέλος του περασμένου μήνα. Η περιουσία του, η οποία αποτελείται από μετοχές της Microsoft και άλλες δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, υποχώρησε κατά 3,8 δισ. δολάρια τη Δευτέρα.

Ακόμη και οι μετοχές που φέρεται να είχαν "ανοσία" στον κοροναϊό, δεν κατάφεραν να μην παρασυρθούν από το κλίμα της Δευτέρας. Παρά την αναβάθμιση της μετοχής της Oracle από αναλυτή την περασμένη εβδομάδα (ο οποίος επικαλέστηκε τα ισχυρά επαναλαμβανόμενα έσοδα), η καθαρή αξία του ιδρυτή της Larry Ellison υποχώρησε 1,8 δισ. δολάρια μετά την πτώση κατά 3% που σημείωσε η μετοχή της εταιρείας από τη Silicon Valley.

Ο μόνος δισεκατομμυριούχος που διατήρησε σταθερή την περιουσία του ήταν ο Michael Bloomberg - αλλά αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η περιουσία του είναι συνδεδεμένη με την Bloomberg LP, μια ιδιωτική εταιρεία που δεν είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο. Εάν οι μετοχές της επιχείρησης του πρώην υποψηφίου των Δημοκρατικών διαπραγματεύονταν τη Δευτέρα, ενδεχομένως να είχε μειωθεί και η δικιά του περιουσία.

Ακολουθεί η λίστα με το πώς κινήθηκε η περιουσία των 10 πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά τις χθεσινές απώλειες, σύμφωνα με την κατάταξη του Forbes Real-Time Billionaire:

1. Jeff Bezos, Amazon, ΗΠΑ

Ζημιές 5,6 δισ. δολαρίων.

2. Bill Gates, Microsoft, ΗΠΑ

Ζημιές 3,8 δισ. δολαρίων.

3. Bernard Arnault & family, LVMH, Γαλλία

Ζημιές 6 δισ. δολαρίων.

4. Waren Buffett, Berkshire Hatsaway, ΗΠΑ

Ζημιές 5,4 δισ. δολαρίων.

5. Amancio Ortega, Zara, Ισπανία

Ζημιές 2,8 δισ. δολαρίων.

6. Mark Zuckerberg, Facebook, ΗΠΑ

Ζημιές 4,2 δισ. δολαρίων.

7. Larry Ellison, Oracle, ΗΠΑ

Ζημιές 1,8 δισ. δολαρίων.

8. Carlos Slim Helu & family, Grupo Carso, Μεξικό

Ζημιές 4,8 δισ. δολαρίων.

9. Michael Bloomberg, Bloomberg LP, ΗΠΑ

Η περιουσία παρέμεινε αμετάβλητη.

10. Larry Page, Google, ΗΠΑ

Ζημιές 3,3 δισ. δολαρίων.

capital.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου