Amfipoli News: Φόβοι για τουρκική προβοκάτσια στον Έβρο ή στα νησιά

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

Φόβοι για τουρκική προβοκάτσια στον Έβρο ή στα νησιά



Του Γιάννη Καμπουράκη
Το ενδεχόμενο δημιουργίας τεχνητής έντασης και πρόκλησης προβοκάτσιας των Τούρκων στον Έβρο ή τα νησιά, εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση, βλέποντας ότι οι Τούρκοι στήνουν καταυλισμούς στην άλλη πλευρά του Έβρου για να μονιμοποιήσουν τη σημερινή κατάσταση και διακινούν ψεύτικα video και fake news για νεκρούς μετανάστες και τραυματίες στα σύνορα. 

Η ελληνική πλευρά επεξεργάζεται σχέδια για το πώς θα αποτρέψει την παρατεταμένη παραμονή εκατοντάδων μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα και τη δημιουργία αυτοσχέδιων καταυλισμών «τύπου Ειδομένης», ενώ παρακολουθεί την προπαγάνδα της Άγκυρας που εμφανίζει την Ελλάδα ως εχθρό αλλά και ως το τελευταίο εμπόδιο για την μετάβασή τους στις χώρες της Ευρώπης, στο πλαίσιο του σχεδιασμού των Τούρκων να εργαλειοποιήσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Ουδείς μπορεί να αποκλείσει πως αν η παραμονή ων προσφύγων και των μεταναστών στην τουρκική πλευρά του Έβρου κρατήσει εβδομάδες δεν θα επιχειρηθεί με τη βοήθεια και την κατεύθυνση των τουρκικών αρχών προσπάθεια μαζικής εισόδου μεταναστών στο ελληνικό έδαφος, δεν θα υπάρξει κάποια ακραία ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε απώλεια ανθρώπινης ζωής.

Πρόσφυγες καταγγέλλουν την Τουρκία για κακομεταχείριση και παραπληροφόρηση
Στρατός και Αστυνομία βλέπουν ότι τα τελευταία 24ωρα έχουν αρχίσει να στήνονται καταυλισμοί μεταναστών στην τουρκική πλευρά του Έβρου, πέριξ της Αδριανούπολης και ειδικότερα στην περιοχή Παζάρκουλε, με την επιδεικτική συνδρομή των τουρκικών αρχών. Βλέπουν τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας να πραγματοποιούν μαζί με τους συγκεντρωμένους επιθέσεις με δακρυγόνα και χημικά εναντίον της ελληνικής πλευράς 

Βλέπουν ότι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονταν κατά μήκος των συνόρων και προσπαθούσαν να περάσουν στην Ελλάδα από διάφορα σημεία του Έβρου μετακινήθηκαν με τις οδηγίες των τουρκικών δυνάμεων, απέναντι από τις Καστανιές. Παράλληλα, φτάνουν πληροφορίες στην ελληνική πλευρά ότι η Τουρκία επιχειρεί την αύξηση του αριθμού των Σύρων προσφύγων από το Ιντλίμπ στη συνοριογραμμή με την Ελλάδα, καθώς, όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πηγές, επιχειρείται η αλλαγή του μείγματος των ανθρώπων που ζητούν άσυλο, με στόχο οι πρόσφυγες και μετανάστες αφγανικής, ιρακινής και αφρικανικής καταγωγής να πάψουν να αποτελούν πλειονότητα, ώστε να πάψει να βρίσκει έδαφος το επιχείρημα της Ελλάδας ότι στον Έβρο συγκεντρώνονται μετανάστες που δε δικαιούνται άσυλο και όχι πρόσφυγες από εμπόλεμη ζώνη.

Δύο νέα κλειστά κέντρα

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των επόμενων ημερών θα είναι έτοιμο το πρώτο κλειστό κέντρο στην ενδοχώρα. Ο χώρος που έχει ήδη επιλεγεί είναι ένα παλιό στρατόπεδο στις Σέρρες. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται η δημιουργία ενός ακόμη κέντρου, είτε στην ευρύτερη Αττική είτε κοντά στη Λαμία. Στα δύο κλειστά κέντρα θα μεταφερθούν όσοι εισήλθαν παράνομα στη χώρα μετά την 1η Μαρτίου, οπότε και ισχύει η ΠΝΠ για την αναστολή της διαδικασίας ασύλου για έναν μήνα. Θα προηγηθούν οικογένειες με μικρά παιδιά. 

Η δημιουργία των δύο κέντρων, άμεσα, αποτελεί κυβερνητική απόφαση για να αντιμετωπιστεί η έκτακτη κατάσταση και να σταλεί ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση όσον αφορά την προστασία των συνόρων υπό τις νέες συνθήκες, χωρίς όρους και αστερίσκους. Σημειώνεται ωστόσο ότι το γεγονός, ότι οι αφιχθέντες στα νησιά τις τελευταίες ημέρες θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα, αποκλείει τη δυνατότητα επιστροφής τους στην Τουρκία μέσω της κοινής δήλωσης Ε.Ε. Τουρκίας, η οποία μετά τις ενέργειες της Άγκυρας ισχύει μόνο στα χαρτιά.

naftemporiki.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου