Το θεωρούμε κάτι το απλό, ωστόσο ένας βήχας κρύβει πάντα παγίδες. Ήταν η πρώτη αρρώστεια που πάθαμε από μικρή ηλικία. Ίσως και να ήταν ο μορφασμός που κάναμε στους γονείς μας προκειμένου να τους πείσουμε ότι είμαστε άρρωστοι.
Ο βήχας είναι ίσως το μόνο σύμπτωμα που έχουμε από την πρώτη μέρα της ζωής μας μέχρι και την τελευταία.
Μπορεί ο βήχας να είναι ένας μηχανισμός άμυνας του αναπνευστικού συστήματος, ωστόσο, οι αιτίες που μπορεί να τον προκαλέσουν δεν είναι πάντα τόσο αθώες. Εμφανίζεται από το κοινό κρυολόγημα έως το άσθμα και τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια βασανίζοντας τους πάσχοντες.
Σε κάποιες ωστόσο περιπτώσεις οι ασθενείς θα πρέπει να ανησυχήσουν και να απευθυνθούν στον γιατρό, φτάνει να γνωρίζουν σε ποια κατηγορία ανήκει ο βήχας τους:
- Κρυωμένοι με βουλωμένη μύτη: Ο βήχας είναι σύμπτωμα ενός απλού κρυολογήματος που συνοδεύεται με μπούκωμα και δακρύρροια. Οι ειδικοί πνευμονολόγοι συστήνουν να ακολουθήσετε τις κλασικές συμβουλές για υγιεινή διατροφή και ζεστά ροφήματα και «οπλιστείτε» με υπομονή μέχρι η ίωση να κάνει τον κύκλο της.
- Βήχας με φλέγματα: Συμβαίνει συνήθως στους καπνιστές, καθώς πρόκειται για το γνωστό «τσιγαρόβηχα», που βοηθάει τον οργανισμό να απομακρύνει την περιττή βλέννα που παράγεται στον ερεθισμένο βλεννογόνο του αναπνευστικού. Σταματήσετε το κάπνισμα για να υποχωρήσει ο βήχας.Σε αντίθετη περίπτωση ζητήστε τη βοήθεια ενός πνευμονολόγου.
- Ξηρός: Tο συνάχι, η έντονη καταρροή και η αίσθηση ενός ξένου σώματος στο λαιμό σας που δεν μπορείτε να απομακρύνετε μπορεί να κρύβουν μια λοίμωξη στο ανώτερο αναπνευστικό που δεν έχει θεραπευτεί, με αποτέλεσμα οι εκκρίσεις που ρέουν πίσω από τη μύτη να ερεθίζουν τους υποδοχείς του βήχα στο φάρυγγα. Πάντως σε κάθε περίπτωση απευθυνθείτε στο ειδικό γιατρό.
- Με δύσπνοια: Το άσθμα προκαλεί χρόνιο βήχα, ο οποίος συνήθως είναι ξηρός και συνοδεύεται από δύσπνοια και μερικές φορές σφίξιμο στο στήθος.
Πηγαίνετε στον γιατρό στις εξής περιπτώσεις:
- Aν ο βήχας διαρκεί πάνω από 3 εβδομάδες ,συνοδεύεται από αίμα πυρετό, δύσπνοια, πόνο στο στήθος ή ακόμη και αν ανήκετε σε κάποια από τις ευπαθείς ομάδες (καπνιστές, καρδιοπαθείς, ηλικιωμένους, πνευμονοπαθείς).
ratpack.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου