Amfipoli News: Το μαγευτικό φρούριο της Κορίνθου από ψηλά! (βίντεο)

Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

Το μαγευτικό φρούριο της Κορίνθου από ψηλά! (βίντεο)



Τα “ανεξερεύνητα” μέρη της Ελλάδος που διαθέτουν μια μοναδική ομορφιά είναι πολλά κι αν μη τι άλλο αξιοθαύμαστα. Δεν είναι ανάγκη να ταξιδέψεις πολλά χιλιόμετρα για να απολαύσεις ένα τέτοιο θέαμα, όπως θα δείτε εδώ, το φρούριο της Φυλής είναι ένα από αυτά και απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Ένα ακόμη φρούριο που είναι πραγματικά πανέμορφο είναι και αυτό της Κορίνθου.

Αρχαία Κόρινθος

Η Κόρινθος ήταν μία από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Ελλάδος. Αν και κατοικήθηκε από την νεολιθική εποχή, η ακμή της αρχίζει από τον 8ο πΧ αιώνα με σημαντική πολιτική, στρατιωτική, εμπορική και πολιτισμική δράση. Η δημιουργία αποικιών στα δυτικά της Μεσογείου με σημαντικότερες αυτές στη Σικελία βοήθησε την Κόρινθο στην ανάδειξη της ως μία εκ των σημαντικότερων εμπορικών δυνάμεων της εποχής. Η πιο καθοριστική τους αποικιακή κίνηση ήταν η ίδρυση της πόλης των Συρακουσών που εξελίχτηκε στην σημαντικότερη πόλη της Σικελίας.
Η Αρχαία Κόρινθος υπήρξε σημαντικό στρατιωτικό μέλος της Ελληνικής συμμαχίας κατά της εισβολής των Περσών συνεισφέροντας 40 πλοία στη ναυμαχία της Σαλαμίνας και 5.000 οπλίτες στη μάχη των Πλαταιών. Ο έντονος όμως εμπορικός ανταγωνισμός με την Αθήνα αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους λόγους του Πελοποννησιακού πολέμου (431-404 πΧ) ενώ αργότερα συμμάχησε με την Αθήνα κατά της Σπάρτης στον Κορινθιακό πόλεμο (395-387 πΧ). Η πτώση της Αρχαίας Κορίνθου ήρθε με την επικράτηση των Ρωμαίων στα Ελληνικά εδάφη και συγκεκριμένα με την εισβολή του Ρωμαίου στρατηγού Λεύκιου Μόμμιου στην Πελοπόννησο. Ο Λεύκιος Μόμμιος νίκησε το 146 πΧ του Έλληνες στον Ισθμό της Κορίνθου και ισοπέδωσε σχεδόν ολοκληρωτικά την πόλη. Το 44 πΧ οι κάτοικοι επιστρέφουν στη πόλη που βέβαια δεν θα αποκτήσει ποτέ ξανά την παλιά της δύναμη και αίγλη. Το 52 μΧ η Κόρινθος δέχεται την επίσκεψη του Απόστολο Παύλου κατά την δεύτερη αποστολική του περιοδεία στην οποία μεταξύ άλλων συγγράφει την Α και Β επιστολή προς Θεσσαλονικείς. Ο Απόστολος Παύλος επισκέφτηκε την Κόρινθο και στην τρίτη του περιοδεία στη διάρκεια της οποίας συνέγραψε την «Προς Ρωμαίους Επιστολή»

Ακροκόρινθος

Στα νοτιοδυτικά της Αρχαίας Κορίνθου υψώνεται ο βράχος του Ακροκορίνθου σε ύψος 575 μέτρων. Στους πρόποδες του ήταν χτισμένη η Αρχαία Κόρινθος ενώ η θέση του και ο απόκρημνος χαρακτήρας του αποτέλεσε ιδανική οχυρωματική θέση. Αυτό φυσικά δεν έμεινε αναξιοποίητο από τους Κορίνθιους οι οποίοι οχύρωσαν το βράχο δημιουργώντας την πρώτη οχυρωμένη ακρόπολη κατά την τυραννία του Περίαδρου και του πατέρα του Κύψελου τον 7ο πΧ αιώνα.



newspepper.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου