Κορωνοϊός: Γιατί τα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D θεωρούνται «ασπίδα» κατά του φονικού ιού
Η πανδημία του κορωνοϊού έχει αλλάξει πολλά στους περισσότερους τομείς της καθημερινότητάς μας. Με τα αντισηπτικά ανά χείρας όλοι προσπαθούν να ανακαλύψουν περισσότερους τρόπους προστασίας από τον κορωνοϊό, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των «γκουρού» του υγιεινού τρόπου ζωής που μιλούν συνεχώς για τους τρόπους ενίσχυσης του ανοσοποιητικού μας με πολυβιταμίνες και υπερτροφές (superfoods).
Ο ρόλος της βιταμίνης D
Δεν ενημερωθήκαμε σήμερα για το γεγονός ότι υπάρχουν τροφές που βοηθούν στο ανοσοποιητικό σύστημα. Ας δούμε,όμως συγκεκριμένα γιατί η βιταμίνη D θεωρείται σημαντική για να «θωρακίσουμε» τον οργανισμό μας.
Η βιταμίνη D είναι γνωστό πως δρα κατά της οστεοπόρωσης και της διατήρησης ενός γερού μυοσκελετικού συστήματος, ωστόσο πια συνδέεται και με την καταπολέμηση των ιώσεων.
Συγκεκριμένα, μελέτες γράφουν ότι η βιταμίνη D αλληλεπιδρά άμεσα με τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση μολύνσεων της αναπνευστικής οδού, όπως για παράδειγμα η βρογχίτιδα.
Σε έρευνα με ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) δόθηκαν υψηλές δόσεις συμπληρωμάτων βιταμίνης D για ένα έτος. Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι μόνο όσοι είχαν σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης D αποκόμισαν σημαντικά οφέλη από τη θεραπεία.
Έχοντας αυτά τα δεδομένα και γνωρίζοντας ότι ο κορωνοϊός προσβάλλει το αναπνευστικό, οι επιστήμονες τείνουν να πιστεύουν ότι ένας οργανισμός κατάλληλα εφοδιασμένος με βιταμίνη D έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον ιό απ’ ότι κάποιος που παρουσιάζει έλλειψη.
Μάλιστα, φαίνεται η επιστημονική κοινότητα να πιστεύει πως ο λόγος που το καλοκαίρι μειώνονται σχεδόν σε απόλυτο βαθμό οι ιώσεις δεν είναι μόνο ότι λόγω καιρικών συνθηκών, αλλά ξαιτίας της αύξησης της διαθέσιμης βιταμίνης D στο σώμα, η οποία ως γνωστόν λέγεται και η «βιταμίνη του ήλιου».
Την ίδια ώρα, ο ανθρώπινος οργανισμός πρέπει να προσλαμβάνει λοιπά θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες και βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C, ο ψευδάργυρος, οι βιταμίνες Ε και D, αλλά και το επονομαζόμενο σελήνιο.
Τροφές ενίσχυσης του ανοσοποιητικού μας συστήματος
1. Εσπεριδοειδή
2. Μπρόκολο
3. Τζίντζερ
4. Γιαούρτι
5. Αμύγδαλα
6. Κουρκουμάς
7. Παπάγια
8. Πουλερικά
9. Ηλιόσποροι
10. Οστρακοειδή
Πέντε φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C
Ακολουθούν τα πέντε τρόφιμα που είναι πλουσιότερα σε βιταμίνη C (η περιεκτικότητα αναφέρεται σε mg ανά 100 γρ τροφίμου).
Πιπεριές (183 mg/ 100γρ)
Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες πιπεριάς. Όλες όμως θεωρούνται πέρα από καλή πηγή βιταμίνης C – καλύτερη από το πορτοκάλι στην αντίστοιχη ποσότητα – και καλές πηγές καλίου, το οποίο τις καθιστά ιδανική επιλογή και για όσους θέλουν να κρατήσουν τις τιμές της αρτηριακής τους πίεσης υπό έλεγχο.
Ακτινίδιο (92 mg/100γρ)
Αποτελεί σημαντική πηγή βιταμίνης C, περιέχοντας στην ίδια ποσότητα, σχεδόν διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C σε σύγκριση με τα πορτοκάλια. Επιπλέον, περιέχει περίπου 3γρ φυτικών ινών ανά 100γρ. Σημειώνεται ότι οι φυτικές ίνες είναι ιδιαίτερα βοηθητικές για τη λειτουργία του εντέρου.
Μπρόκολο (89 mg/100γρ)
Θεωρείται από τα πλέον θρεπτικά λαχανικά. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, αλλά παράλληλα σχεδόν κανένα θρεπτικό συστατικό δεν λείπει από το μπρόκολο. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Κ, Α, Β1, Β6, C και φυλλικό οξύ, καθώς και σε χρώμιο, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο και μαγγάνιο. Επιπλέον είναι πηγή φυτικών ινών.
Φράουλες (58 mg/100γρ)
Θεωρούνται ανοιξιάτικο φρούτο και αποτελούν μια από τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης C. Η βιταμίνη C έχει συσχετιστεί τόσο με την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά και με την προστασία του δέρματος και την συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού. Οι φράουλες είναι επίσης πλούσιες σε μαγγάνιο, κάλιο και φυλλικό οξύ, συστατικά που εμπλέκονται στην εύρυθμη λειτουργία διαφόρων συστημάτων του οργανισμού, όπως του ανοσοποιητικού συστήματος, του νευρικού και του καρδιαγγειακού..
Πορτοκάλια (53 mg/100γρ)
Τελευταία της πεντάδας τα πορτοκάλια τα οποία όμως είναι η δημοφιλέστερη πηγή βιταμίνης C! Επίσης πέρα από πηγή βιταμίνης C περιέχουν και κάλιο το οποίο έχει την ιδιότητα να ρίχνει την αρτηριακή πίεση. Επομένως δεν ισχύει ο ευρύτατα διαδεδομένος μύθος ότι η πορτοκαλάδα ανεβάζει την πίεση. Το αντίθετο ισχύει!
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D: Ο ρόλος της βιταμίνης D είναι πολύ σημαντικός για την προστασία του ανοσοποιητικού. Βιταμίνη D περιέχουν μεγάλα ψάρια όπως ο τόνος και ο σολομός τα αβγά, το μουρουνέλαιο κ.ά. Σημαντική επίσης είναι και η έκθεση στον ήλιο – προσώπου και χεριών- για 10-15 λεπτά την ημέρα για την επαρκή σύνθεση των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε βιταμίνη D.
Γιαούρτι, κεφίρ, προβιοτικά: Σημαντική είναι και η συμβολή γιαουρτιού και κεφίρ και γενικά τροφών πλούσιων σε προβιοτικά.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C: Ένας τρόπος για να θωρακίσετε τον οργανισμό σας είναι να εντάξετε στο καθημερινό διατροφικό πλάνο τροφές με βιταμίνη C όπως πορτοκάλια, μανταρίνια, ακτινίδια, φράουλες, γκρέιπ φρουτ, πιπεριές κ.ά. Η βιταμίνη C αυξάνει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων καταπολεμώντας τις λοιμώξεις αποτελεσματικά.
Ο ρόλος της βιταμίνης D
Δεν ενημερωθήκαμε σήμερα για το γεγονός ότι υπάρχουν τροφές που βοηθούν στο ανοσοποιητικό σύστημα. Ας δούμε,όμως συγκεκριμένα γιατί η βιταμίνη D θεωρείται σημαντική για να «θωρακίσουμε» τον οργανισμό μας.
Η βιταμίνη D είναι γνωστό πως δρα κατά της οστεοπόρωσης και της διατήρησης ενός γερού μυοσκελετικού συστήματος, ωστόσο πια συνδέεται και με την καταπολέμηση των ιώσεων.
Συγκεκριμένα, μελέτες γράφουν ότι η βιταμίνη D αλληλεπιδρά άμεσα με τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση μολύνσεων της αναπνευστικής οδού, όπως για παράδειγμα η βρογχίτιδα.
Σε έρευνα με ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) δόθηκαν υψηλές δόσεις συμπληρωμάτων βιταμίνης D για ένα έτος. Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι μόνο όσοι είχαν σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης D αποκόμισαν σημαντικά οφέλη από τη θεραπεία.
Έχοντας αυτά τα δεδομένα και γνωρίζοντας ότι ο κορωνοϊός προσβάλλει το αναπνευστικό, οι επιστήμονες τείνουν να πιστεύουν ότι ένας οργανισμός κατάλληλα εφοδιασμένος με βιταμίνη D έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον ιό απ’ ότι κάποιος που παρουσιάζει έλλειψη.
Μάλιστα, φαίνεται η επιστημονική κοινότητα να πιστεύει πως ο λόγος που το καλοκαίρι μειώνονται σχεδόν σε απόλυτο βαθμό οι ιώσεις δεν είναι μόνο ότι λόγω καιρικών συνθηκών, αλλά ξαιτίας της αύξησης της διαθέσιμης βιταμίνης D στο σώμα, η οποία ως γνωστόν λέγεται και η «βιταμίνη του ήλιου».
Την ίδια ώρα, ο ανθρώπινος οργανισμός πρέπει να προσλαμβάνει λοιπά θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες και βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C, ο ψευδάργυρος, οι βιταμίνες Ε και D, αλλά και το επονομαζόμενο σελήνιο.
Τροφές ενίσχυσης του ανοσοποιητικού μας συστήματος
1. Εσπεριδοειδή
2. Μπρόκολο
3. Τζίντζερ
4. Γιαούρτι
5. Αμύγδαλα
6. Κουρκουμάς
7. Παπάγια
8. Πουλερικά
9. Ηλιόσποροι
10. Οστρακοειδή
Πέντε φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C
Ακολουθούν τα πέντε τρόφιμα που είναι πλουσιότερα σε βιταμίνη C (η περιεκτικότητα αναφέρεται σε mg ανά 100 γρ τροφίμου).
Πιπεριές (183 mg/ 100γρ)
Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες πιπεριάς. Όλες όμως θεωρούνται πέρα από καλή πηγή βιταμίνης C – καλύτερη από το πορτοκάλι στην αντίστοιχη ποσότητα – και καλές πηγές καλίου, το οποίο τις καθιστά ιδανική επιλογή και για όσους θέλουν να κρατήσουν τις τιμές της αρτηριακής τους πίεσης υπό έλεγχο.
Ακτινίδιο (92 mg/100γρ)
Αποτελεί σημαντική πηγή βιταμίνης C, περιέχοντας στην ίδια ποσότητα, σχεδόν διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C σε σύγκριση με τα πορτοκάλια. Επιπλέον, περιέχει περίπου 3γρ φυτικών ινών ανά 100γρ. Σημειώνεται ότι οι φυτικές ίνες είναι ιδιαίτερα βοηθητικές για τη λειτουργία του εντέρου.
Μπρόκολο (89 mg/100γρ)
Θεωρείται από τα πλέον θρεπτικά λαχανικά. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, αλλά παράλληλα σχεδόν κανένα θρεπτικό συστατικό δεν λείπει από το μπρόκολο. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Κ, Α, Β1, Β6, C και φυλλικό οξύ, καθώς και σε χρώμιο, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο και μαγγάνιο. Επιπλέον είναι πηγή φυτικών ινών.
Φράουλες (58 mg/100γρ)
Θεωρούνται ανοιξιάτικο φρούτο και αποτελούν μια από τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης C. Η βιταμίνη C έχει συσχετιστεί τόσο με την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά και με την προστασία του δέρματος και την συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού. Οι φράουλες είναι επίσης πλούσιες σε μαγγάνιο, κάλιο και φυλλικό οξύ, συστατικά που εμπλέκονται στην εύρυθμη λειτουργία διαφόρων συστημάτων του οργανισμού, όπως του ανοσοποιητικού συστήματος, του νευρικού και του καρδιαγγειακού..
Πορτοκάλια (53 mg/100γρ)
Τελευταία της πεντάδας τα πορτοκάλια τα οποία όμως είναι η δημοφιλέστερη πηγή βιταμίνης C! Επίσης πέρα από πηγή βιταμίνης C περιέχουν και κάλιο το οποίο έχει την ιδιότητα να ρίχνει την αρτηριακή πίεση. Επομένως δεν ισχύει ο ευρύτατα διαδεδομένος μύθος ότι η πορτοκαλάδα ανεβάζει την πίεση. Το αντίθετο ισχύει!
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D: Ο ρόλος της βιταμίνης D είναι πολύ σημαντικός για την προστασία του ανοσοποιητικού. Βιταμίνη D περιέχουν μεγάλα ψάρια όπως ο τόνος και ο σολομός τα αβγά, το μουρουνέλαιο κ.ά. Σημαντική επίσης είναι και η έκθεση στον ήλιο – προσώπου και χεριών- για 10-15 λεπτά την ημέρα για την επαρκή σύνθεση των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε βιταμίνη D.
Γιαούρτι, κεφίρ, προβιοτικά: Σημαντική είναι και η συμβολή γιαουρτιού και κεφίρ και γενικά τροφών πλούσιων σε προβιοτικά.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C: Ένας τρόπος για να θωρακίσετε τον οργανισμό σας είναι να εντάξετε στο καθημερινό διατροφικό πλάνο τροφές με βιταμίνη C όπως πορτοκάλια, μανταρίνια, ακτινίδια, φράουλες, γκρέιπ φρουτ, πιπεριές κ.ά. Η βιταμίνη C αυξάνει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων καταπολεμώντας τις λοιμώξεις αποτελεσματικά.
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου