Έχουν περάσει 200 και κάτι χρόνια από την τρομερή έκρηξη ηφαιστείου που σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι η πιο καταστροφική για την ανθρωπότητα, σκοτώνοντας έως και 100.000 ανθρώπους.
Έλαβε χώρα στις 10 Απρίλη 1815 στο νησί Σουμπάβα, στην Ινδονησία και πήρε τη ζωή, είτε ακαριαία είτε από πείνα στους μήνες που ακολούθησαν της καταστροφής, 60 με 100 χιλ. ανθρώπων, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν από τους Times και το History.
Το όρος Ταμπόρα, αφού βρυχήθηκε για μερικές μέρες, εξερράγη στις 10 Απρίλη 1815.
Περίπου 50 κυβικά χιλιόμετρα τέφρας και καυτών αερίων σκότωσαν ακαριαία 10 χιλ. ανθρώπους.
Στις επόμενες ημέρες, το ηφαίστειο έσκασε ξανά. Η κορυφή του βουνού εξαφανίστηκε, μειώνοντας το ύψος του όρους Ταμπόρα κατά 1.5 χλμ.
Ολόκληρο το νησί καλύφθηκε από μέτρα τέφρας. Η έκρηξη έβαλε φωτιά στα γύρω δάση, ενώ εκρήξεις ατμούς σημειώθηκαν, αλλά και τσουνάμι στα κοντινά νερά.
Όμως, η αληθινή καταστροφή επήλθε τους επόμενους μήνες από τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της έκρηξης του ηφαιστείου στην Ινδονησία αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο.
Περίπου 80 χιλ, άνθρωποι από ασθένειες, την καταστροφή των σοδειών και την πείνα.
Πιστεύεται ότι η έκρηξη στο ηφαίστειο Ταμπόρα προκάλεσε σημαντική πτώση της θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο καθ’ όλη τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς.
Τα παραπάνω προκάλεσαν καταστροφή στην γεωργική παραγωγή και λιμό στη Βόρειο Αμερική, αλλά και χιονοπτώσεις στη βορειοανατολική περιοχή των ΗΠΑ, Νιου Ίνγκλαντ, το καλοκαίρι του 1816.
Δείτε το βίντεο:
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου