Η τρισδιάστατη μοντελοποίηση έγινε από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.
Ενώ η καραντίνα παραμένει σε ισχύ, το Υπουργείο Τουρισμού της Αιγύπτου προσκαλεί τους λάτρεις της αρχαιολογίας και των ταξιδιών σε μία δωρεάν εικονική περιήγηση στον τάφο της βασίλισσας Μερεσάνκ ΙΙΙ, ηλικίας 5.000 ετών.
Πρόκειται για μία από τις τέσσερις τοποθεσίες αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που προωθεί η Αίγυπτος μέσω διαδικτύου κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Εμπλουτισμένη με τρισδιάστατη απεικόνιση από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, η περιήγηση είναι πραγματικά συναρπαστική.
Λαξευμένος σε βράχο, ο τάφος ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια ανασκαφών το 1927 από τον Αμερικανό αρχαιολόγο Τζορτζ Άντριου Ράισνερ, ο οποίος ανακάλυψε επίσης, τον τάφο της βασίλισσας Χετεφερές Α’, μητέρας του Χέοπα.
Η βασίλισσα Μερεσάνκ ΙΙΙ ήταν κόρη της Χετεφερές ΙΙ και εγγονή του αρχιτέκτονα της Μεγάλης Πυραμίδας του Χέοπα. Οι ζωγραφικές παραστάσεις -ο τάφος αποκαλύφθηκε σε πολύ καλή κατάσταση- είχε εκπλήξει τον Ράισνερ για τη ζωντάνια των χρωμάτων. Η βασίλισσα απεικονίζεται με λευκό ένδυμα και σε εναγκαλισμό με την μητέρα της στον προθάλαμο δυτικά της εισόδου, ενώ στο βάθος βρίσκεται η μαύρη σαρκοφάγος της από γρανίτη.
Οι βασιλείς της Τέταρτης Δυναστείας (η βασιλική δύναμη και επιρροή του Παλαιού Βασιλείου της Αρχαίας Αιγύπτου έφθασε την περίοδο εκείνη στο σημείο της μέγιστης ακμής) ήταν οι πρώτοι που κατάφεραν να κτίσουν κανονικές πυραμίδες, οι οποίες προήλθαν σταδιακά, μετά από αρχιτεκτονικούς πειραματισμούς των προηγούμενων περιόδων, ως μετεξέλιξη των μπασταμπά και των βαθμιδωτών πυραμίδων. Παραδείγματα της μετάβασης προς το τέλειο σχήμα της πυραμίδας αποτελούν οι τρεις πυραμίδες του Σνεφρού, ιδρυτή της Τέταρτης Δυναστείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου