Amfipoli News: Βύθισμα Ντανακίλ: Ένα από τα πιο άγρια τοπία στη Γη

Τετάρτη 10 Μαΐου 2023

Βύθισμα Ντανακίλ: Ένα από τα πιο άγρια τοπία στη Γη


Σχηματισμοί θειαφιού και ορυκτού αλατιού, κοντά στο Νταλόλ, στο λεκανοπέδιο της ερήμου Ντανακίλ (γνωστό ως Danakil Depression), στη βόρεια Αιθιοπία.

Έχει χαρακτηριστεί «πύλη της κόλασης» αλλά και «γη του θανάτου». Οι θερμές πηγές και τα βουνά αλατιού στο βύθισμα Ντανακίλ θυμίζουν σκηνές από ταινία επιστημονικής φαντασίας, σύμφωνα με όσους έχουν επισκεφθεί την περιοχή. Ωστόσο, το τοπίο είναι πραγματικό και αποτελεί ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της Αιθιοπίας, κοντά στα σύνορα με την Ερυθραία.

Η έρημος Ντανακίλ εμφανίζει τις θερμότερες συνθήκες πάνω στη Γη, με μέση ετήσια θερμοκρασία σχεδόν 35 βαθμών Κελσίου σύμφωνα με το BBC, ενώ βρίσκεται περίπου 120 μέτρα κάτω από τη στάθμη της θάλασσας.
Παρά τις αφιλόξενες συνθήκες, για αιώνες, οι έμποροι ταξίδευαν εκεί με καραβάνια για να συλλέξουν αλάτι – τον «λευκό χρυσό» της περιοχής κατά το CNBC - από την επιφάνεια της αχανούς λεκάνης της ερήμου, μεταφέροντάς το πάνω σε καμήλες.

REUTERS/STRINGER

Ενας άντρας περπατά πάνω σε σχηματισμούς θειαφιού και ορυκτού αλατιού, κοντά στο Νταλόλ, στο λεκανοπέδιο της ερήμου Ντανακίλ.
Η περιοχή προσελκύει ανθρακωρύχους, επιστήμονες και ταξιδιώτες. Πρόκειται για γεωλογικό βύθισμα, το οποίο προέκυψε από την παρουσία τριών τεκτονικών πλακών στο Κέρας της Αφρικής. Στη διαμόρφωση του εδάφους εκτιμάται ότι έχουν συμβάλει η διάβρωση, οι πλημμύρες από τη θάλασσα, καθώς και η άνοδος και το βύθισμα του εδάφους.
Εκεί, ο ποταμός Αβάς «στεγνώνει» σε μια σειρά από αλμυρές λίμνες. Το όρος Αγιαάλου είναι το δυτικότερο και μεγαλύτερο από τα δύο ηφαίστεια στο νότιο άκρο του βυθίσματος, ενώ το άλλο ενεργό ηφαίστειο, το Έρτα Άλε, είναι ένας από τους πολλούς κρατήρες λάβας που αναβλύζουν από τον μανδύα της Γης.
Επιπλέον, η περιοχή περιλαμβάνει τις πηγές θείου Νταλόλ ή τις θερμές πηγές. Μεταξύ των σημείων γεωλογικού ενδιαφέροντος για επισκέπτες και ερευνητές υπάρχουν αρκετές ιαματικές πηγές, μεταξύ των οποίων η Κίτρινη Λίμνη.



REUTERS/STRINGER

Αντρες διασχίζουν με τις καμήλες τους την έρημο Ντανακίλ, στη βόρεια Αιθιοπία. Μόλις το καραβάνι βρεί την κατάλληλη τοποθεσία για την εξόρυξη αλατιού, εργάτες συλλέγουν και στοιβάζουν όσες περισσότερες πλάκες αλατιού μπορούν, πριν ξεκινήσουν το 2ήμερο ταξίδι για την πόλη Μπεράχιλ.
Με πληροφορίες από CNBC, BBC, Wikipedia

naftemporiki.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου