Amfipoli News: Υπέροχα πασχαλινά τσουρέκια της Βέφας Αλεξιάδου!

Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

Υπέροχα πασχαλινά τσουρέκια της Βέφας Αλεξιάδου!


Η πιο ωραία συνταγή για τσουρέκια της Βέφας για φέτος το Πάσχα! Δοκιμάστε την για πεντανόστιμα και πολύ αφράτα τσουρέκια!!!
Γίνονται 6 πλεξίδες
Χρόνος προετοιμασίας 2 ώρες
Χρόνος ψησίματος 20’

Υλικά
2 κιλά αλεύρι δυνατό
200 γρ. μαγιά νωπή ή
6 κουταλιές ξερή
1 κούπα νερό χλιαρό (40C)
3 1/3 κούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
2 κουταλιές σπορέλαιο
1-2 κουταλιες αλεσμένο μαχλέπι
1 κουταλάκι αλεσμένο κακουλέ
1 κούπα καυτό γάλα
10 αυγά θερμοκρασίας δωματίου
1¾ κούπας βούτυρο καθαρό, λιωμένο ζεστό

Εκτέλεση
Σε μεγάλο μπολ βάλτε το χλιαρό νερό και διαλύστε τη μαγιά.
Ρίξτε αρκετό αλεύρι κι ανακατέψτε με κουτάλι, ώσπου να επιτύχετε πηχτό χυλό.
Σκεπάστε κι αφήστε το μίγμα σε ζεστό, υγρό μέρος, ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο και να κάνει μεγάλες φούσκες. Χρειάζεται περίπου 15΄.
Σε μεγάλη λεκάνη βάλτε τη ζάχαρη, τα μυρωδικά το αλάτι και το σπορέλαιο.
Ρίξτε το καυτό γάλα κι ανακατέψτε λίγο μ’ ένα κουτάλι.
Προσθέστε τ’ αυγά και δουλέψτε το μίγμα ελαφρά με τα χέρια, σπάζοντας τα κροκάδια των αυγών. Προσθέστε κατόπιν τη μαγιά και δουλέψτε πάλι το μίγμα με τα χέρια.
Στη συνέχεια ρίξτε το αλεύρι σε μεγάλες δόσεις δουλεύοντας το μίγμα με τα χέρια, χωρίς να ζυμώνετε, ώσπου να υγρανθεί όλο το αλεύρι.
΄Υστερα πάρτε το ζεστό βούτυρο με τις χούφτες σας λίγο, λίγο και ρίχνοντάς το επάνω στη ζύμη διπλώστε την πολλές φορές χωρίς να τη ζυμώνετε, ώσπου να τελειώσει όλο το βούτυρο.
Μην περιμένετε ν΄ απορροφηθεί εντελώς το βούτυρο πριν ρίξετε το επόμενο. Δεν πρέπει να παιδέψετε πολύ τη ζύμη, αν θέλετε να επιτύχετε αφράτα και κορδωνάτα τσουρέκια. Η ζύμη πρέπει να είναι ζεστή, απαλή και βουτυρωμένη. Το βούτυρο απορροφάται καθώς η ζύμη φουσκώνει.
Σκεπάστε την πρώτα με λαδόχαρτο ή πλαστική μεμβράνη κι ύστερα τυλίξτε την μέσα σε μια κουβέρτα. Αφήστε τη να σταθεί σε ζεστό μέρος, να φουσκώσει, ώσπου να διπλασιασθεί σε όγκο (1-2 ώρες ανάλογα με το περιβάλλον).
Η ζύμη είναι έτοιμη, όταν πιέζοντάς την ελαφρά με το δάχτυλο το αποτύπωμα μένει. Χωρίς να ξαναζυμώσετε τη ζύμη, χωρίστε τη σε 18 μέρη.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια πλάστε τα κομμάτια της ζύμης απαλά σε κορδόνια και πλέξτε 6 πλεξίδες. Αλλευρωστε καλα τα κορδονια για να ξεχωριζουν στο πλεξιμο.
Με μαλακο πινελο βουρτσιστε καλα την περισεια του αλευριου απο την επιφανεια. Ετσι θα γυαλισει ωραια με το κροκαδι που θα την αλειψετε.
Βάλτε τις πλεξιδες δυο-δυο σε ταψάκια του φούρνου, επάνω σε λαδόχαρτο, σκεπάστε τες με βαμβακερές πετσέτες κι αφήστε τες σε ζεστό υγρό μέρος, να διπλασιαστούν σε όγκο, 30΄ περίπου. Αλείψτε τις επιφάνειες με κροκάδι αραιωμένο με λίγο νερό και πασπαλίστε τες με αμυγδαλάκι εφιλέ. Ψήστε τα τσουρέκια δυο, δυο με τη σειρά που τα πλάσατε στους 200°C 20΄ περίπου. Δεν πρέπει να τα παραψήσετε, γιατί στεγνώνουν πολύ γρήγορα.
Όταν κρυώσουν, οσα δεν προκειται να καταναλωσετε γρηγορα,κλείστε τα σε πλαστικές σακούλες και φυλάξτε τα στην κατάψυξη.

Καλη επιτυχια.
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου