Το αρχαιότερο χαλί στον κόσμο, το οποίο ανακαλύφθηκε από Σοβιετικό αρχαιολόγο και είναι ηλικίας 2,500 ετών, φαίνεται πως έχει τουρκική προέλευση.
Στον ισχυρισμό πως το αρχαιότερο χαλί στον κόσμο, του οποίου η ηλικία υπολογίζεται στα 2,500 χρόνια, φτιάχτηκε από αρχαίες τουρκικές φυλές, διατύπωσε Τούρκος ιστορικός.
Το συγκεκριμένο κομμάτι υφάσματος ανακαλύφθηκε από Σοβιετικούς αρχαιολόγους στην οροσειρά Αλτάι το 1949, κοντά σε ένα μουμιοποιημένο σώμα γυναίκας, η οποία φορούσε ένα χρυσό φόρεμα.
Το εύρημα εκτίθεται στο μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης, στη Ρωσία.
Σύμφωνα με τον Ιμπραχίμ Τελίογλου, ιστορικό του Πανεπιστημίου Οντοκούζ Μαγίς της Τουρκίας, το σχέδιο και τα μοτίβα που έχουν χρησιμοποιηθεί στο χαλί - όπως «φιγούρες ζώων, εικόνες καβαλάρηδων - όπως και ο τρόπος με τον οποίο οι ουρές των αλόγων είναι πλεγμένες» συνδέονται με την τουρκική κουλτούρα.
Όπως υποστηρίζει ο Τελίογλου, παρόμοια σχέδια χρησιμοποιούσαν οι Τούρκοι για χιλιετίες.
Μία ακόμα λεπτομέρεια που έχει οδηγήσει τους ερευνητές να πιστεύουν πως το χαλί φτιάχτηκε από Τούρκους τεχνίτες, είναι το χρυσό φόρεμα του μουμιοποιημένου σώματος, το οποίο φέρει ομοιότητες με τουρκικά ενδύματα, καθώς και η επιγραφή σε ένα ασημένιο σκεύος.Η άποψη του Τελίογλου θα μπορούσε να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς που κάνουν λόγο για κατασκευή χαλιών στην περιοχή της Τουρκίας από τα αρχαία χρόνια.
Το χαλί των Παζιρίκ ανακαλύφθηκε από τον Σοβιετικό αρχαιολόγο Σεργκέι Ρουντένκο στην οροσειρά Αλτάι, σε μια περιοχή όπου συναντώνται η Κίνα, η Μογγολία, το Καζακστάν και η Ρωσία.
Εντοπίστηκε σε έναν τάφο, ο οποίος αργότερα έγινε γνωστός ως η ταφή Παζιρίκ ή ταφή των Σκύθων.
sputniknews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου