Amfipoli News: Hλιακό ρολόι 2000 ετών βρέθηκε στην Λαοδίκεια

Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Hλιακό ρολόι 2000 ετών βρέθηκε στην Λαοδίκεια



Ένα μαρμάρινο ηλιακό ρολόι της Ελληνιστικής εποχής ανακαλύφθηκε στην αρχαία πόλη της Λαοδικείας της Φρυγίας, στη σημερινή νότια Τουρκία.


Με προσανατολισμό προς το νότο, το ηλιακό ρολόι δείχνει εποχές, μήνες και ώρες, δήλωσε ο Celal Şimşek, επικεφαλής αρχαιολόγος στο πανεπιστήμιο του Παμούκκαλε στο Ντενιζλί, ενώ αναφερόμενος σε αυτό το χαρακτήρισε "μοναδικό".


Το ηλιακό ρολόι διακοσμείται με φυλλώματα και τα ονόματα των εποχών στα ελληνικά, αλλά λείπει η βελόνα της σκιάς, γνωστή ως γνώμονας.

Hλιακό ρολόι 2000 ετών βρέθηκε στην Λαοδίκεια


Hλιακό ρολόι 2000 ετών βρέθηκε στην Λαοδίκεια

Γνωστή ως Λαοδίκεια η εν Φρυγία (στη Φρυγία) η αρχαία πόλη της Μικράς Ασίας, ήταν κτισμένη στο σημείο που ο ποταμός Λύκος συμβάλλει με τον ποταμό Μαίανδρο. 
Είναι το σημερινό Εσκί Ισάρ. Παλαιότερα ονομαζόταν Διόσπολις, "Πόλη του Δία" και μετά Ροαί. Λαοδίκεια ονομάσθηκε από τον Αντίοχο Β΄ προς τιμή της συζύγου του. 
Η πόλη καταστράφηκε από σεισμό το 66 π.Χ. και την ανοικοδόμησε ο Μάρκος Αυρήλιος. 

Η πόλη βρίσκεται σε λόφο ανάμεσα στις στενές κοιλάδες των μικρών ποταμών Ασωπού και Κάπρου, που εκβάλλουν τα νερά τους στον Λύκο.

Ανάμεσα στα σπάνια, σε μεγάλο βαθμό διατηρημένα κτίρια της πόλης βρίσκονται το μεγαλύτερο αρχαίο στάδιο στη Μικρά Ασία, όπως επίσης θέατρο και αγορά.

Η Λαοδίκεια η εν Φρυγία (στη Φρυγία) ήταν αρχαία πόλη της Μικράς Ασίας, κτισμένη στο σημείο που ο ποταμός Λύκος συμβάλλει με τον ποταμό Μαίανδρο. ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ Παλαιότερα ονομαζόταν Διόσπολις και μετά Ροαί. Λαοδίκεια ονομάσθηκε από τον Αντίοχο Β΄ προς τιμή της συζύγου του. Η πόλη καταστράφηκε από σεισμό το 66 π.Χ. και την ανοικοδόμησε ο Μάρκος Αυρήλιος.

Η Λαοδίκεια της Φρυγίας υπήρξε μία από τις πρώτες πόλεις που εκχριστιανίσθηκαν. Προς τους χριστιανούς κατοίκους της έγραψε μία επιστολή ο Απόστολος Παύλος. Ήταν επίσης μία από τις επτά πρώτες χριστιανικές κοινότητες στην Μικρά Ασία στις οποίες στάλθηκε από τον Ευαγγελιστή Ιωάννη το έργο του «Αποκάλυψη»[2]ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ Κατά τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους ήταν έδρα επισκόπου.[3] Στην περιοχή της Λαοδίκειας υπήρχαν ασβεστούχες πηγές, που τις αναφέρει ο Στράβωνας.


                    Λαοδίκεια επί Λύκω  (Αρχαιότητα)



1. Η θέση 
Αρχαία πόλη της Φρυγίας, ανάμεσα στους μικρούς ποταμούς Κάπρο και Ασωπό . Ήταν χτισμένη στη μεγάλη κοιλάδα του ποταμού Λύκου  κάτω από τα όρη Κάδμο και Σάλβακο, 15 χιλιόμετρα από την Ιεράπολη.
Η Λαοδίκεια ταυτίστηκε με το χαμηλό λόφο ανάμεσα στα χωριά Gonzali και Eskihısar. Ο ομώνυμος ποταμός είναι αυτός που έδωσε την προσωνυμία «ἐπὶ τῷ Λύκῳ» στην πόλη.
Στις επιγραφές υπάρχουν διάφορες παραλλαγές του ονόματος, που αναγράφεται επίσης στα νομίσματα της πόλης ήδη από το 2ο αι. π.Χ. Η επικράτειά της δε μας είναι γνωστή. Γειτονικές της πόλεις ήταν πάντως τα Αττούδα και η Τραπεζόπολις στα δυτικά, η Ιεράπολις στα βόρεια, οι Κολοσσαί στα ανατολικά και η Ηράκλεια Σαλβάκη και το Θεμισώνιον στα νότια. Περιοχές της χώρας της που αναφέρονται σε επιγραφές, όπως ο χώρος των Ελεινοκαπριτών και των Κιλαζαρέων, δεν έχουν ταυτιστεί.

2. Η ιστορία της πόλης 
Η Λαοδίκεια ιδρύθηκε από τον Αντίοχο Β΄ προς τιμήν της συζύγου του Λαοδίκης μεταξύ του 263 και του 251 π.Χ.
4 Κατέλαβε τη θέση ενός παλαιότερου πολίσματος που, σύμφωνα με τον Πλίνιο το νεότερο, ονομαζόταν Διόσπολις και, αργότερα, Ροάς.
5 Βάσει επιγραφής που χρονολογείται το 267 π.Χ., πριν από την ίδρυση της σελευκιδικής κτήσης, αποδεικνύεται ότι η πόλη δημιουργήθηκε από το συνοικισμό δύο πολισμάτων, της Κιδδίου κώμης και της Βαβακώμης, που βρίσκονταν ενδεχομένως στην ευρύτερη περιοχή, και του Νέου Τείχους, ενός στρατιωτικού οχυρού πάνω στο λόφο.
6 Οι θεότητές τους, Δίας και Απόλλων, εξακολούθησαν να λατρεύονται και στη Λαοδίκεια.
Οι μαρτυρίες που έχουμε για την ιστορία της πόλης είναι σποραδικές. 
Το 220 π.Χ. ο Αχαιός στέφθηκε βασιλιάς μετά την εξέγερσή του εναντίον του Αντιόχου Γ΄.
7 Μετά τη συνθήκη της Απάμειας (188 π.Χ.)[  Η Ειρήνη της Απάμειας είναι η ειρηνευτική συνθήκη που ακολούθησε τη μάχη της Μαγνησίας. Με τη συνθήκη τελείωσε η σελευκιδική παρουσία στη Μικρά Ασία και άρχισε η επικυριαρχία της Ρώμης.] η Λαοδίκεια ανήκε στο βασίλειο των Ατταλιδών της Περγάμου. 
Τότε έκοψε για πρώτη φορά κιστοφορικά νομίσματα με την επιγραφή ΛΑΟ.
8 Μετά την κληροδότηση του βασιλείου της Περγάμου στους Ρωμαίους από τον Άτταλο Γ΄ ενσωματώθηκε στην επαρχία της Ασίας (133 π.Χ.). 



Πηγή: The Archaeology News Network, anaskafi.blogspot.com, 
ellinondiktyo.blogspot.com
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου