Amfipoli News: Το Αρχαίο θέατρο Κασσώπης είχε θέα τη Λευκάδα, τον Αμβρακικό, τα Ακαρνανικά όρη και το Ιόνιο [βίντεο]

Κυριακή 14 Ιουνίου 2020

Το Αρχαίο θέατρο Κασσώπης είχε θέα τη Λευκάδα, τον Αμβρακικό, τα Ακαρνανικά όρη και το Ιόνιο [βίντεο]



Σε υψόμετρο 550-650 περίπου μέτρων, σε ένα οροπέδιο ανάμεσα σε κατάφυτες πλαγιές, ανέβηκαν τον 4ο αιώνα π.Χ.οι Κασσωπαίοι για να οικοδομήσουν την πρωτεύουσά τους. 
Οι λόγοι που τους οδήγησαν στο σημείο αυτό δεν ήταν η δροσιά, μόνο, ούτε η ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα. Ήταν κυρίως η φυσικά οχυρή θέση που τους πρόσφερε ασφάλεια και έλεγχο του χερσαίου δρόμου βορρά-νότου κι εκείνου που ένωνε την ενδοχώρα με τα παράλια.
Σε χώρο κάτω από τη βορειοδυτική ακρόπολη, με απρόσκοπτη θέα στη χερσόνησο της Πρέβεζας, τον Αμβρακικό κόλπο, το Ιόνιο πέλαγος, τη Λευκάδα και τα ακαρνανικά όρη, κατασκευάστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. το μεγάλο Θέατρο της πόλης.
Δύο πολυγωνικά αναλήμματα, ενισχυμένα με αντηρίδες στηρίζουν τα δύο άκρα του κοίλου, που χωρίζεται από ενδιάμεσο διάζωμα σε δύο τμήματα με είκοσι τέσσερις (24) σειρές λίθινων εδωλίων κάτω και δώδεκα (12) σειρές επάνω αντίστοιχα. Στην κορυφή του κοίλου ένα πλατύτερο διάζωμα προστατεύεται εξωτερικά από τοίχο, ο οποίος φέρει άνοιγμα, που διευκόλυνε πιθανότατα την έξοδο των θεατών από το ανώτερο τμήμα του Θεάτρου. Έντεκα (11) κλίμακες διαιρούσαν το κοίλο σε δέκα (10) κερκίδες, με τις δύο ακρινές να έχουν το μισό πλάτος από τις υπόλοιπες.
Ακολουθώντας τις επιταγές της ιστορίας, το Θέατρο εγκαταλείφθηκε στα τέλη του 1ου αιώνα π.Χ., μαζί με όλη την πόλη, όταν οι κάτοικοί της εξαναγκάστηκαν να μετοικήσουν στη νεοϊδρυθείσα Νικόπολη. Στους επόμενους αιώνες την Κασσώπη, ερειπωμένη πια, την επισκέπτονταν μόνο φιλοπερίεργοι περιηγητές. Το Θέατρό της, ολοένα και πιο ταλαιπωρημένο, σχεδόν δεν ξεχώριζε από το χώμα. Οι αρχές του 21ου αιώνα, όμως, εγκαινίασαν μία νέα εποχή για το μνημείο.
Πηγή: Diazoma.gr, ancienttheatersofepirus.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου