Amfipoli News: ΔΑΙΔΑΛΟΣ ΚΑΙ ΙΚΑΡΟΣ

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

ΔΑΙΔΑΛΟΣ ΚΑΙ ΙΚΑΡΟΣ


Ο Δαίδαλος ήταν ένας περίφημος αρχιτέκτονας και γλύπτης, είναι ο μεγαλύτερος εφευρέτης στην αρχαία Ελλάδα, ένας πραγματικός πολυτεχνίτης και καλλιτέχνης ταυτόχρονα, όπως υποδηλώνει το όνομα Δαίδαλος που προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό ρήμα δαιδάλω = εργάζομαι με τέχνη.
Είχε τόσο ταλέντο που τα αγάλματά του ήταν πρακτικά σαν ζωντανά.

Στο εργαστήριο του Δαίδαλου μαθήτευε ο γιος της αδερφής του Πέρδικας ή Πολυκάστης, ο Τάλως (είναι διαφορετικός από τον γίγαντα Τάλω, τον φύλακα της Κρήτης). Φαίνεται πως το ταλέντο είχε μοιραστεί απλόχερα στην οικογένεια και ο Τάλως αναδεικνυόταν σε εξαιρετικά ιδιοφυή τεχνίτη.

Οι φήμες στην Αθήνα έδιναν και έπαιρναν ότι ο ανιψιός θα καταφέρει να ξεπεράσει το θείο του. Ο Δαίδαλος τυφλώθηκε από ζήλια και έβγαλε τον Τάλω από τη μέση γκρεμίζοντάς τον από την Ακρόπολη. Το έγκλημα δεν άργησε να αποκαλυφθεί και ο Δαίδαλος κατάδικάστηκε από τον Άρειο Πάγο .
Δραπέτευσε όμως και έφυγε για το νησί Κρήτη.

Στην Κρήτη ο Δαίδαλος έγινε αμέσως δεκτός, γιατί η φήμη του ως εξαιρετικός τεχνίτης είχε προηγηθεί και μάλιστα γίνεται έμπιστος του Μίνωα, του μυθικού βασιλιά της Κνωσσού . Ο μύθος θέλει το Δαίδαλο να είναι ο εφευρέτης σχεδόν σε όλες τις τεχνολογικές καινοτομίες της εποχής.

Στην Κρήτη ο Δαίδαλος γνώρισε την Ναυκράτη, που δούλευε στην υπηρεσία του Μίνωα και μαζί της αποκτά τον Ίκαρο.
Τα προβλήματα ξεκίνησαν ωστόσο όταν ο Δαίδαλος συμφώνησε να βοηθήσει την γυναίκα του Μίνωα, Πασιφάη. Ο Μίνωας είχε έναν ταύρο που έπρεπε να θυσιάσει στον θεό Ποσειδώνα, αλλά ο βασιλιάς δεν εκτέλεσε τη θυσία επειδή πίστευε ότι ο ταύρος παραήταν όμορφος για να θυσιαστεί.

Για αντίποινα ο Ποσειδώνας έκανε την Πασιφάη να ερωτευτεί το ζώο. Εκείνη παρακάλεσε τον Δαίδαλο να τη βοηθήσει, κάτι που δεν της αρνήθηκε. Έτσι κατασκεύασε μια ψεύτικη ξύλινη αγελάδα μέσα στην οποία κρύφτηκε η Πασιφάη. Το κατασκεύασμα αφέθηκε στη διάθεση του ταύρου. Η τιμωρία του Μίνωα ήρθε εννέα μήνες αργότερα όταν η Πασιφάη γέννησε τον τρομερό Μινώταυρο, που ήταν μισός άνθρωπος και μισός ταύρος.

Με τη γέννηση του Μινώταυρου, ο Μίνωας εξοργίστηκε από την πράξη εκδίκησης του Ποσειδώνα, την συμπεριφορά της Πασιφάης και τον ρόλο που έπαιξε ο Δαίδαλος στη σύλληψη του Μινώταυρου. Ο βασιλιάς απαίτησε από τον Δαίδαλο να επινοήσει έναν τρόπο να φυλακίσει το τέρας. Ο Δαίδαλος για το λόγο αυτό δημιούργησε τον λαβύρινθο. Το κατασκεύασμα αυτό αποτελούταν από αναρίθμητους διαδρόμους και περάσματα που περιπλέκονταν χωρίς τελειωμό. Σύμφωνα με το μύθο ο Λαβύρινθος χτίστηκε κάτω από το βασιλικό παλάτι της Κνωσού .Θυμωμένος ο Μίνωας για τη βοήθεια που προσέφερε στην Αριάδνη ο Δαίδαλος, τον φυλάκισε μαζί με τον γιο του Ίκαρο μέσα στον λαβύρινθο.

Ο Δαίδαλος σκέφτηκε ένα τρόπο να δραπετεύσει. Έφτιαξε δύο ζευγάρια φτερά από ελαφρύ ξύλο και πούπουλα. Τα κόλλησε με κερί, και αυτός και ο γιος του θα πετούσαν μακριά από την Κρήτη.
Πριν αρχίσουν να πετούν έδωσε στον γιο του μια συμβουλή:
"Μην πετάς πολύ ψηλά γιατί ο ήλιος θα λιώσει το κερί και τα φτερά θα διαλυθούν. Επίσης μην πετάξεις πολύ χαμηλά, κοντά στην θάλασσα, γιατί τα φτερά θα βραχούν και θα βαρύνουν και θα πέσεις στην θάλασσα".


Ο Δαίδαλος και ο Ίκαρος άρχισαν το ταξίδι τους. Όλα πήγαιναν καλά αλλά δυστυχώς, ο Ίκαρος ήταν τόσο ενθουσιασμένος που πετούσε και ξέχασε την συμβουλή του πατέρα του. Πέταξε πολύ κοντά στον ήλιο και όπως το κερί έλιωσε, έπεσε στην θάλασσα κοντά σε ένα μικρό νησί και πνίγηκε. 
Ο Δαίδαλος είδε το γιο του να πέφτει και κατέβηκε στο νησί. 
Βρήκε το σώμα του γιου του και το έθαψε στην παραλία.

Το νησί πήρε το όνομα "Ικαρία", από τον Ίκαρο και η θάλασσα ονομάστηκε "Ικάριο Πέλαγος".
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου