Ο Αλέξης Ζορμπάς ! Ο θρύλος που γεννήθηκε από το μυθιστόρημα του Κρητικού συγγραφέα Ν. Καζαντζάκη «βίος και Πολιτεία του Αλέξη ζορμπά». Το βιβλίο αυτό το έγραψε ο Καζαντζάκης κατά την παραμονή του στην Αίγινα το 1946, μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες κι έγινε κινηματογραφική ταινία με τον Άντονι Κουίν και την Ειρήνη Παπά σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη.
Αλήθεια ποιος ήταν ο Ζορμπάς? Ήταν απλά και μόνον ένας χαρακτήρας μυθιστορήματος; Σίγουρα όχι και γι’ αυτό αξίζει να κάνουμε μια μικρή αναφορά στον υπαρκτό Ζορμπά.
Ο Αλέξης Ζορμπάς ( πραγματικό του όνομα ήταν Γιώργης Ζορμπάς ) γεννήθηκε στο χωριό Καταφύγι Πιερίας το 1865.
Ήταν γιος του Φώτη Ζορμπά και της Ευγενίας το γένος Σπανού ενός πλούσιου τσέλιγκα και κτηματία και είχε άλλα τρία αδέλφια. Όταν ενηλικιώθηκε έφυγε για τη Χαλκιδική, όπου στο Παλαιοχώρι, έζησε τα πιο κρίσιμα χρόνια της ζωής του. Εκεί διέμεινε σε ένα φίλο του και εργάστηκε ως υλοτόμος, σιδεράς, γανωματής και σταβλίτης, μεταλλωρύχος σε μια Γαλλική εταιρεία εκμετάλλευσης μεταλλείων στο Ίσβορο στην περιοχή Μαδέμ Λάκκο Γνωρίστηκε με τον αρχιεργάτη του μεταλλείου, Γιάννη Καλκούνη, "έκλεψε" και παντρεύτηκε στο Παλαιοχώρι την κόρη του Ελένη, και έκανε μαζί της δώδεκα παιδιά (έζησαν τελικά τα επτά), από τα οποία αγαπούσε ιδιαίτερα τη δεύτερή του κόρη Ανδρονίκη, αλλά οι πόλεμοι και ο θάνατος της γυναίκας του Ελένης, φέρνουν δυστυχία στην οικογένειά του.
Μετά από όλα αυτά εγκαταλείπει το Παλαιοχώρι και την Χαλκιδική και έρχεται στο Ελευθεροχώρι της Πιερίας, όπου μένει ο αδελφός του Γιάννης Ζορμπάς.
Το 1915 φεύγει για το Άγιο Όρος με την απόφαση να γίνει καλόγερος. Εκεί θα γνωριστεί με τον Καζαντζάκη και μια δυνατή φιλία θα αρχίσει να δένει τους δυο άντρες. Κατόπιν πηγαίνουν στη Μάνη όπου εκμεταλλεύονται τα ορυχεία της Πράστοβας κοντά στη Στούπα όπου ο συγγραφέας διατηρεί οικογενειακό λιγνιτωρυχείο. Οι δυο τους θα συνεργαστούν. Ο αρχιεργάτης Γιώργης Ζορμπάς γίνεται η ψυχή του λιγνιτωρυχείου κερδίζοντας τον θαυμασμό του Καζαντζάκη για το ψυχικό και σωματικό σθένος, την εργατικότητα του, την ντομπροσύνη του και την αγάπη του για την ζωή.
Αν και μεγάλος σε ηλικία ο Ζορμπάς όταν η συνεργασία τους τελειώνει πηγαίνει στα Σκόπια, όπου εγκαταστάθηκε μαζί με την κόρη του Κατίνα (Κατερίνα). Εκεί ξαναπαντρεύτηκε, έκανε και άλλα παιδιά και νέα οικογένεια. Ασχολήθηκε με την εξορυκτική δραστηριότητα.
Πέθανε το 1941 από τη φυσική εξασθένηση της υγείας, τις κακουχίες και τη πείνα του Β΄ παγκοσμίου πολέμου. Ο τάφος του βρίσκεται στο νεκροταφείο των Σκοπίων .
Λίγο μετά τον θάνατο του , γεννιέται ο μύθος Αλέξης Ζορμπάς που έμελλε να γίνει θρύλος! Ο Καζαντζάκης είχε πει «ο Ζορμπάς με έμαθε να αγαπώ τη ζωή και να μην φοβάμαι τον θάνατο».
Ίσως όλα αυτά που θαύμαζε ο λογοτέχνης σε εκείνον, να τον ενέπνευσαν να γράψει τον Ζορμπά. Κάτι που εμείς δεν θα το μάθουμε ποτέ, μπορούμε μόνο να το υποθέσουμε.
Ευχαριστώ πολύ για το κείμενο την φίλη μου, συγγραφέα
ΣΤΑΥΡΙΑΝΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ.
Μύθοι και Θρύλοι της Κρήτης
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου