Amfipoli News: ΦΟΙΝΙΚΟΔΑΣΟΣ ΤΟΥ ΒΑΙ

Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

ΦΟΙΝΙΚΟΔΑΣΟΣ ΤΟΥ ΒΑΙ


Το Βάι είναι ένα από τα ποιο δημοφιλή αξιοθέατα στην Κρήτη και μια από τις ποιο όμορφες και ιδιαίτερες τοποθεσίες σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Βρίσκεται 20 χλμ. ανατολικά της Σητείας, στο νομό Λασιθίου, δίπλα στη θάλασσα και συγκεκριμένα στις κρητικές ακτές του Καρπάθιου πελάγους. Είναι ένα από τα 19 Αισθητά δάση της Ελλάδας, στα οποία εντάχθηκε το 1973. Έχει μια αμμουδερή παραλία με φόντο χιλιάδες φοινικόδεντρα που θυμίζει τοπίο της Καραϊβικής. 

Σύμφωνα με τον τοπικό μύθο, το δάσος με τα φοινικόδεντρα, δημιουργήθηκε από Άραβες πειρατές που έφτασαν στην περιοχή με τα καράβια τους. Έτρωγαν τους χουρμάδες που είχαν φέρει μαζί τους και πέταγαν τα κουκούτσια στο χώμα. Από τους Χουρμάδες αυτούς λέγεται ότι φύτρωσαν, περίπου 6000 φοίνικες, από τους οποίους σήμερα υπάρχουν μόνο 4.500. Το φοινικόδασος βρίσκεται σε μια κοιλάδα και ποτίζεται από τα νερά που την διαρρέουν. Έχει ηλικία 2.000 χρόνων, οπότε, η εκδοχή των πειρατών αν και ωραία, μάλλον είναι μύθος. Μια άλλη εκδοχή είναι αυτή που θέλουν να είχαν αποικήσει στην περιοχή, Φοίνικες ναυτικοί και από αυτούς να δημιουργήθηκε.

 Η επιστημονική κοινότητα όμως έχει αποδείξει ότι είναι το μεγαλύτερο αυτοφυές φοινικόδασος της Ευρώπης με τους ενδημικούς Κρητικούς φοίνικες που ανήκουν στο είδος ‘Θεόφραστου’. Το συγκεκριμένο είδος φοίνικα είναι γνωστό από την Μινωική εποχή, κάτι που φανερώνουν οι ιστορικές πηγές.


Μύθοι και Θρύλοι της Κρήτης

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου