Στο χωριό Χαραυγή, στη μέση του δρόμου Καλαμάτας-Πύλου, βρίσκεται ένα μοναδικό φυσικού κάλλους τοπίο για τους λάτρεις της εξερεύνησης και της πεζοπορίας.
Το σύμπλεγμα λιμνών, που ονομάστηκε Πολυλίμνιο, είναι καλά κρυμμένο μέσα στην πλούσια βλάστηση και θα πρέπει να τις αναζητήσετε μετά από μια πεζοπορία μερικών λεπτών. Αρχικά θα κατηφορίσετε σε ένα χωμάτινο μονοπάτι και μετά θα αρχίσετε να κινείστε μέσα στην βλάστηση, τους καταρράκτες, τα τρεχούμενα ρυάκια και πάνω στα ξύλινα γεφυράκια.
Το σύμπλεγμα λιμνών, που ονομάστηκε Πολυλίμνιο, είναι καλά κρυμμένο μέσα στην πλούσια βλάστηση και θα πρέπει να τις αναζητήσετε μετά από μια πεζοπορία μερικών λεπτών. Flickr
Οι λίμνες είναι συνολικά δεκαπέντε, αλλά είναι δύσκολο να τις εξερευνήσετε όλες, καθώς σε κάποιες απαγορεύεται η πρόσβαση. Μια από τις ωραιότερες, και ταυτόχρονα ευκολότερες διαδρομές, είναι εκείνη προς τη λίμνη Κάδη. Ξεκινώντας για την Κάδη, θα συναντήσετε πρώτα τη λίμνη του Ιταλού, που θυμίζει μια φυσική πισίνα περιτριγυρισμένη από βράχια, δέντρα και μικρούς ορμητικούς καταρράκτες.
Η βουτιά στα παγωμένα, βαθιά νερά της είναι αναζωογονητική μετά το περπάτημα 15 λεπτών, ενώ στην μοναδική άκρη της που δεν βρέχεται από καταρράκτη, υπάρχει ένα λείο βραχάκι, που μοιάζει με πολυθρόνα. Ένα φυσικό παγκάκι.
Η βουτιά στα παγωμένα, βαθιά νερά της είναι αναζωογονητική μετά το περπάτημα 15 λεπτών, ενώ στην μοναδική άκρη της που δεν βρέχεται από καταρράκτη, υπάρχει ένα λείο βραχάκι, που μοιάζει με πολυθρόνα. Ένα φυσικό παγκάκι. Wikimedia Commons
Συνεχίζοντας την ανάβαση, μέσα από απότομα βράχια, μεγάλες πέτρες μέσα στο νερό και σιδερένια στηρίγματα θα βρεθείτε στην παραμυθένια λίμνη Καδούλα, που πήρε το όνομά της από το σχήμα της που θυμίζει καρδιά. Λίγα μέτρα πιο πάνω θα φτάσετε στην ωραιότερη λίμνη της διαδρομής.
Η λίμνη Κάδη φημίζεται για τον φαντασμαγορικό, είκοσι μέτρων καταρράκτη που πέφτει με ορμή στα γαλαζοπράσινα νερά της και τα επιβλητικά βράχια.
Κατά πολύ μεγαλύτερη σε μέγεθος από τις άλλες δύο, με υπέροχα, βαθυπράσινα νερά προκαλεί τους τολμηρούς να κάνουν μια βουτιά στα παγωμένα νερά, πηδώντας από τα βράχια που την περιτριγυρίζουν.
Για όσους προτιμούν την ασφαλή οδό υπάρχει και μια «ομαλή» είσοδος στην άκρη με ρηχά νερά, που βαθαίνουν σταδιακά μέχρι να βρεθείτε, χωρίς να το καταλάβετε, στο κέντρο της λίμνης.
Στο σημείο που πέφτει ο καταρράκτης το ορμητικά τρεχούμενο νερό δίνει την αίσθηση του μασάζ, στο «τζακούζι» που τόσο περίτεχνα έφτιαξε η φύση.
Μια λιγότερο δημοφιλής διαδρομή καταλήγει στις λίμνες του Πανάγου και της Σταθούλας, οι οποίες πήραν τα ονόματά τους από τον Πανάγο Γραμματικόπουλο και τη Σταθούλα Θεριού, που πνίγηκαν στα νερά τους.
Η Σταθούλα Θεριού πνίγηκε μαζί με τα δυο παιδιά της, κυνηγημένη από τις ορδές του Ιμπραήμ για να αποφύγει τη ατίμωση, όπως αναγράφει και η ταμπέλα στις όχθες της λίμνης. Παρά τις τραγικές ιστορίες τους, και οι δύο λίμνες είναι πανέμορφες, με ανοιχτόχρωμα, γαλαζοπράσινα νερά και σαφώς λιγότερο κόσμο από εκείνες της διαδρομής που καταλήγει στην Κάδη. Πανέμορφη είναι επίσης και η Μαύρη Λίμνα, πολύ κοντά σε ένα από τα δύο πάρκινγκ, με τον μικρό καταρράκτη της να κάνει «σκαλοπατάκι» και να καταλήγει απαλά στην βαθυπράσινη επιφάνειά της.
Δείτε το βίντεο:
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikimedia Commons
mixanitouxronou.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου