Αν σας αρέσει να πειραματίζεστε στην κουζίνα, την εποχή που υπάρχουν άφθονα σταφύλια, μη διστάσετε να φτιάξετε μόνοι σας αποξηραμένη σταφίδα.
Υλικά Συνταγής
ολόκληρα τσαμπιά σταφύλια
δαφνόφυλλα
Εκτέλεση
Για την παραδοσιακή αποξήρανση σταφίδας θα χρειαστούμε: λαμαρίνα, σχάρα, τουλπάνι.
Διαλέγουμε φρούτα ώριμα αλλά γερά. Αφήνουμε τα τσαμπιά ως έχουν, ολόκληρα. Με προσοχή τα πλένουμε και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά. Αν το τσαμπί είναι πολύ χοντρό, το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια για πιο γρήγορη αποξήρανση. Βάζουμε τη σχάρα πάνω στη λαμαρίνα κι ακουμπάμε πάνω τα τσαμπιά, όχι πολύ κοντά για να αερίζονται και να λιάζονται σωστά.
Τα σκεπάζουμε με τουλπάνι και τα αφήνουμε σε δυνατό ήλιο για αρκετές ημέρες. Πότε πότε, αναποδογυρίζουμε τα τσαμπιά για να στεγνώσουν και να ξεραθούν καλά. Για να βεβαιωθούμε ότι είναι έτοιμη η σταφίδα, κουνάμε απαλά το τσαμπί και αν η σταφίδα πέφτει με ευκολία τότε είναι έτοιμη.
Μαδάμε προσεκτικά όλα τα τσαμπιά και φυλάμε τη σταφίδα σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα, τοποθετώντας ενδιάμεσα δαφνόφυλλα. Προσοχή, η σταφίδα πρέπει να στεγνώσει καλά γιατί η παραμικρή υγρασία θα μας δημιουργήσει μούχλα. Μπορούμε επίσης να τη στεγνώσουμε, προς το τέλος, στο φούρνο, σε χαμηλή θερμοκρασία για μεγαλύτερη σιγουριά. Όταν είναι έτοιμη, φυλάμε τη σταφίδα σε σκοτεινό και δροσερό ντουλάπι.
Το πιο υγιεινό σνακ για όλες τις ώρες και όλες τις ηλικίες. Εκτός από τα φαγητά τις σαλάτες και τα γλυκά, η σταφίδα καταναλώνεται σκέτη χαρίζοντας μας τα πολύτιμα κι ευεργετικά συστατικά της.
Εγώ επιλέγω πάντα σταφύλι μαύρο με μικρή ρόγα κυρίως από βόρεια και δυτική Πελοπόννησο. Η ποικιλία αυτής της περιοχής, είναι φημισμένη σε όλο τον κόσμο από τα αρχαία χρονιά και ταξιδεύει μέχρι και σήμερα παντού. Και μην ξεχνάτε η κορινθιακή σταφίδα είναι ένας πολύτιμος διατροφικός θησαυρός που κατατάσσεται ανάμεσα στις ελληνικές υπερτροφές. Το πιο εύκολο και υγιεινό σνακ που μπορείτε να φαίνεται στα παιδιά σας όλη την διάρκεια της ημέρας.
argiro.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου