Σφοδρές πολιτικές και επιστημονικές αντιδράσεις προκαλεί η διάταξη για τον μακροχρόνιο δανεισμό αρχαιοτήτων που εντέχνως ενέταξε το υπουργείο Πολιτισμού στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για το ΤΑΠ - Ασπίδα προστασίας στη Λίνα Μενδώνη σήκωσε ο Γιώργος Στύλιος τινάζοντας στον αέρα με διαδικαστικά τερτίπια τη συνεδρίαση για τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου για την εκποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας στους ιδιώτες
Θύελλα αντιδράσεων από τη διάταξη που επιτρέπει μακρόχρονο δανεισμό αρχαιοτήτων: Η διάταξη , αν τελικά υπερψηφιστεί, προχωράει σε αδικαιολόγητα μακρόχρονη εξαγωγή αρχαιοτήτων από τα μουσεία της χώρας μας, διασπά την ακεραιότητα μουσειακών συλλογών και αντιμετωπίζει τις αρχαιότητες και τα έργα τέχνης ως απλά εξαγώγιμα προϊόντα.
Παράλληλα στερεί τη δυνατότητα της ακαδημαϊκής έρευνας διότι τα μουσεία αποτελούν και κιβωτούς έρευνας, αλλά και από τουλάχιστον μια γενιά Ελλήνων και δεκάδες εκατομμύρια επισκέπτες της χώρας να θαυμάσουν τα μνημεία στη χώρα που τα γέννησε. Ταυτόχρονα στερεί έσοδα από τον κουμπαρά του υπουργείου, δηλαδή του ελληνικού κράτους. Από όποια πλευρά και αν το εξετάσει κανείς, πρόκειται για έναν πρωτοφανή τρόπο διαχείρισης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Η συγκεκριμένη διάταξη εντάχθηκε στο νομοσχέδιο με πρόσχημα να διευκολυνθεί το Μουσείο Μπενάκη, του οποίου δεν αμφισβητείται η σημαντική προσφορά, ώστε να ιδρύσει παράρτημα στη Μελβούρνη, όπως ζητούν ομογενείς. Και παράλληλα να ενισχυθεί από εκθέματα που ανήκουν κατά κυριότητα και κατά χρήση στο Ελληνικό Δημόσιο.
Μετά τα πυρά που δέχτηκε εντός και εκτός Βουλής, η υπουργός Πολιτισμού αναγκάστηκε να περιορίσει τον χρόνο δανεισμού από τον ένα αιώνα που προβλεπόταν αρχικά (50 χρόνια με δικαίωμα ανανέωσης για άλλα 50) σε μισό αιώνα (25 χρόνια με δικαίωμα ανανέωση για άλλα 25).
Ακόμα πιο προκλητική γίνεται η συγκεκριμένη διάταξη όταν στον ισχύοντα αρχαιολογικό νόμο προβλέπεται μακροχρόνιος δανεισμός αρχαιοτήτων, με όριο τα 5 χρόνια και δικαίωμα ανανέωσης. Πολλώ δε μάλλον όταν το βασικό επιχείρημα που προβάλλεται είναι η προώθηση και προβολή του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό, όταν ακόμα και αυτή όχι απλώς προβλέπεται, αλλά υλοποιείται συστηματικά με την πραγματοποίηση περιοδικών εκθέσεων.
Ποιος εμπόδισε άραγε την προβολή του ελληνικού πολιτισμού μέσω περιοδικών εκθέσεων όπως η περίφημη "Οι Έλληνες" στις ΗΠΑ και τον Καναδά, "Ταξίδι στη χώρα των αθανάτων - 4.000 χρόνια ελληνικών θησαυρών" στην Ιαπωνία και άλλες εξίσου σημαντικές στη Ρωσία, την Κίνα κ.ά., που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία μόνο χρόνια;
Η κυβέρνηση, πιστή στην κουλτούρα της ιδιωτικοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς και της κατά το δοκούν διαχείρισης των αρχαιοτήτων με τη συγκεκριμένη διάταξη, ξεπερνάει ακόμα και τον εαυτό της. Από τη συλλογή αρχαιοτήτων του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, η οποία δωρήθηκε τελικά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, περνάει στην εξαγωγή κινητών μνημείων και εκθεμάτων για μισό αιώνα!
* * *
Τι λένε οι ειδικοί
Για το μείζον αυτό ζήτημα μιλούν στην ΑΥΓΗ τρεις έγκριτοι αρχαιολόγοι, με σημαντική ακαδημαϊκή σταδιοδρομία και ερευνητικό έργο: οι Όλγα Γκράτζιου, ομότιμη καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και πρώην μέλος του ΚΑΣ, ο Δημήτρης Πλάντζος, καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και ο Γιάννης Χαμηλάκης, καθηγητής Αρχαιολογίας και Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Brown των ΗΠΑ - διαβάστε εδώ περισσότερα
* * *
Το πρωτοσέλιδο της Αυγής σήμερα, με τον τίτλο «Ελλαδέμποροι« στο κεντρικό της θέμα για τον μακροχρόνιο δανεισμό αρχαιοτήτων
Αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων μετά την απαγόρευση του προέδρου της Γ. Στύλιου σε βουλευτές να απαντήσουν
Ασπίδα προστασίας στη Λίνα Μενδώνη σήκωσε ο Γιώργος Στύλιος τινάζοντας στον αέρα με διαδικαστικά τερτίπια τη συνεδρίαση για τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου για την εκποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας στους ιδιώτες.
Με λογική γυμνασιάρχη που τιμωρεί «άτακτους» μαθητές, ο πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων αφαίρεσε τον λόγο από σειρά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προκαλώντας την αποχώρηση όλων των βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη συνεδρίαση. Παράλληλα η υπουργός Πολιτισμού απέρριψε μετ’ επαίνων τις τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη των καλλιτεχνών ευελπιστώντας προφανώς να τις εισαγάγει η ίδια στο μέλλον παίρνοντας την πολιτική υπεραξία.
Αφορμή για το περιστατικό που προκάλεσε την αποχώρηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η κριτική του Θάνου Μωραΐτη στην προχειρότητα με την οποία η Λ. Μενδώνη εισήγαγε νομικά έωλες διατάξεις για το Μουσείο - Ελαιοτριβείο Βρανά, τις οποίες τελικά αναγκάστηκε να αποσύρει. Ο Γ. Στύλιος έδωσε τον λόγο στη Λ. Μενδώνη για να απαντήσει, όμως δεν επέτρεψε ανταπάντηση στον Θ. Μωραΐτη με το πρόσχημα ότι είναι εκτός θέματος, καθώς οι διατάξεις έχουν αποσυρθεί.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτυρήθηκαν έντονα και αρνήθηκαν να πάρουν τον λόγο μέχρι να διευθετηθεί το ζήτημα. Ο Γ. Στύλιος αρχικά «τιμώρησε» τον Πάνο Σκουρολιάκο... βάζοντάς τον τελευταίο στον κατάλογο, ενώ οι υπόλοιποι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκαν να πάρουν τον λόγο μέχρι να αποκατασταθεί η σειρά. Όταν ο Γ. Στύλιος αρνήθηκε, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν.
Η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου θύμισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γ. Στύλιος λειτουργεί κομματικά. «Οι αυθαιρεσίες του κ. προέδρου είναι πολλές από την αρχή της κοινοβουλευτικής περιόδου και δεν μπορούν πλέον να γίνονται αποδεκτές» τόνισε ο Π. Σκουρολιάκος. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει ζήτημα για τη συμπεριφορά του Γ. Στύλιου και στη Διάσκεψη των Προέδρων.
Ονομαστική ψηφοφορία για τον δανεισμό
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ραλλία Χρηστίδου επανέλαβε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για τη διάταξη με την οποία αυξάνεται στα 25 χρόνια ο χρόνος δανεισμού πολιτιστικών θησαυρών στο εξωτερικό. Επισήμανε δε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει «γενική νομική ισχύ» και «ανοίγει την πόρτα για άλλες διαπραγματεύσεις στο μέλλον που δεν θέλουμε ούτε να τις διανοηθούμε».
«Χαρίζουμε ελληνικές αρχαιότητες σε μουσεία και ιδρύματα του εξωτερικού σαν φτωχοί συγγενείς» τόνισε η Σ. Αναγνωστοπούλου.
Συμφωνεί, αλλά απορρίπτει η Μενδώνη
Παράλληλα η Λ. Μενδώνη σημείωσε ότι επί της αρχής είναι υπέρ των τροπολογιών που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την ικανοποίηση άμεσων αναγκών των καλλιτεχνών. Οι τροπολογίες όμως δεν θα γίνουν δεκτές καθώς, όπως υποστήριξε, πρέπει να περάσουν από νομική επεξεργασία και διαβούλευση με τα συναρμόδια υπουργεία. Επιπλέον παρατήρησε ότι η έκτακτη ενίσχυση των δημιουργών μέσω ΟΔΙ είναι «δύσκολη και επισφαλής» ενημερώνοντας ότι σχεδιάζεται απευθείας ενίσχυσή τους από το υπουργείο Οικονομικών, όπως και διάταξη για την ενίσχυση των δημόσιων βιβλιοθηκών.
Σχετικά με την επιβολή του χαμηλού ΦΠΑ 6% στα βιβλία, στα εισιτήρια και στα ψηφιακά πολιτιστικά προϊόντα η Λ. Μενδώνη σημείωσε ότι υπάρχει διαβούλευση με το υπουργείο Οικονομικών. Η υπουργός χαρακτήρισε «εύλογο» το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για ενίσχυση του ελληνικού ρεπερτορίου τραγουδιού στα ραδιόφωνα, πρόσθεσε όμως ότι «απαιτείται διαβούλευση με τα συναρμόδια υπουργεία και τα ραδιόφωνα».
Πληροφορίες από Αυγή
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου