Amfipoli News: Ο ΤΑΛΩΣ

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

Ο ΤΑΛΩΣ



  Ο ΤΑΛΩΣ

Σύμφωνα με τον μύθο, τη φύλαξη της Κρήτης την είχε αναλάβει ο Τάλως, ένα χάλκινος γίγαντας, που είχε κατασκευάσει ο Ήφαιστος για τον Μίνωα. 

Ο Τάλως, τρεις φορές τη μέρα, περιτριγυρνούσε την Κρήτη και έδειχνε τους νόμους του Μίνωα, που τις κουβαλούσε στην πλάτη του, στους υπηκόους του. 

Επίσης όταν κανείς ήθελε να επιτεθεί ή να έλθει απρόσκλητος στην Κρήτη, ο Τάλως προστάτευε το νησί, ρίχνοντας στα ξένα πλοία βράχους. Ίσως για να εξηγηθεί το γεγονός ότι περιτριγυρνούσε τρεις φορές τη μέρα το νησί, απεικονίστηκε κάποια στιγμή με φτερά. Έστω όμως κάποιος κατόρθωνε να αποφύγει τους βράχους, που έριχνε ο Τάλως, και να αποβιβαζόταν στο νησί, τότε τον περίμενε μία δυσάρεστη έκπληξη, καθώς ο χάλκινος Τάλως έμπαινε στη φωτιά και πυρακτωνόταν, και έτσι κατέκαιγε τον εισβολέα.

Κατά τον Ησύχιο, Τάλως θα πει Ήλιος. Όμως στα αρχαία ελληνικά η λέξη ‘‘Ήλιος’’ έχει τις εξής σημασίες: [1] φωτεινό ουράνιο σώμα, [2] φως, [3] η απεικόνιση του Ηλίου.

Αν θα θέλαμε να συσχετίσουμε με κάτι πραγματικό τον Τάλω σίγουρα κατάλληλος υποψήφιος θα ήταν το σύστημα των φρυκτωριών των Μινωιτών, που κάλυπτε όλη την Κρήτη. 

Πρόκειται για ψηλούς κόλουρους πύργους, με ύψος από 3 ως 8 μέτρα, οι οποίοι υπήρχαν είτε πάνω σε κορυφές λόφων είτε σε μονοπάτια. Κατά την παράδοση ο Τάλως διέμενε στην κορυφή Κουλουκώνα των Ταλαίων όρων. 

Μέσω των φρυκτωριών μεταδίδονταν τα διάφορα μηνύματα τη νύκτα μέσω αναμμένων φωτιών ενώ την ημέρα μέσω πυκνών καπνών. Το σύστημα των φρυκτωριών ήταν ένα σύστημα άμυνας και επικοινωνίας, που μάλλον θα πρέπει να είναι η αρχή του μύθου του Τάλου, ενώ όσες φρυκτωρίες ήταν κοντά στην ακτογραμμή μπορεί να είχαν και τον ρόλο φάρου.

Grigoris Mixalopoulos -Αποσυμβολισμός ελληνικής μυθολογίας

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου