Το φάρμακο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού είναι διαθέσιμο έπειτα από δύο παράλληλες προσπάθειες ανάπτυξης μονοκλωνικών αντισωμάτων, όπως αποκάλυψε ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Δημήτρης Κούβελας, που μίλησε στην εκπομπή «Δύο απ’ όλα!» του Ellada FM 94,3 και τους Μάνο Τσαγκαράκη και Κώστα Γιαννουλόπουλο.
Όπως είπε ο καθηγητής, αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμα τα αντισώματα της Eli Lilly και της Regeneron, τα οποία έχουν εγκριθεί από τις 9 Νοεμβρίου από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων.
«Η εταιρία Eli Lilly είναι φαρμακοβιομηχανία που έχει παράγει ήδη τουλάχιστον 1.000.000 δόσεις του φαρμάκου bamlanivimab, ένα μονοκλωνικό τεχνητό αντίσωμα, το οποίο ενισχύει τις άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος κατά του κορονοϊού. Από την άλλη, η Regeneron είναι μία βιοτεχνολογική εταιρία η οποία επίσης κατάφερε να κατασκευάσει ανάλογο αντίσωμα» αποκάλυψε ο κ. Κούβελας και συμπλήρωσε πως και τα δύο κάνουν την ίδια δουλειά. «Έχουν μία μεγάλη ιδιαιτερότητα, καθώς μπορούν να δεσμεύουν και να αδρανοποιούν τον ιό» εξήγησε.
Ωστόσο, ούτε η κυβέρνηση ούτε η επιτροπή έχουν ασχοληθεί με το φάρμακο, ρίχνοντας το βάρος τους στο εμβόλιο.
Ο καθηγητής εξήγησε πως θα λειτουργήσουν συνεργατικά: «Δεν είναι ανταγωνιστικά αυτά τα δύο. Το φάρμακο θα ανακουφίσει τους νοσούντες, ώσπου να βγει στην αγορά το εμβόλιο. Η Ελλάδα θα μπορούσε να προμηθευτεί 3.000 δόσεις του φαρμάκου, προκειμένου να πάρει μία ανάσα το ΕΣΥ και να σταματήσουν οι θάνατοι. Διαφορετικά θα έχουμε κάθε μέρα 100 θανάτους και στο τέλος του μήνα θα έχει αφανιστεί ένα ολόκληρο χωριό! Άλλωστε, το κόστος προμήθειας του φαρμάκου είναι μηδαμινό μπροστά στα πέντε δισ. ευρώ κάθε μήνα που κοστίζει το lockdown».
Τέλος, ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας ξεκαθάρισε ότι όσοι έχουν ρευματικές παθήσεις, ελκώδη κολίτιδα, σκλήρυνση κατά πλάκας και ορισμένες μορφές καρκίνου δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο, γιατί, αν και ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, παίρνουν ως θεραπεία βιολογικούς παράγοντες ή κορτιζόνη.
newsbreak.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου