Amfipoli News: «Εν δυνάμει βλαξ, ή βλαξ εν δυνάμει»

Σάββατο 6 Μαρτίου 2021

«Εν δυνάμει βλαξ, ή βλαξ εν δυνάμει»



Δυστυχώς, η ολοκληρωτική έλλειψη παιδείας, η παντελής έλλειψη κριτικής σκέψης, και η απουσία αντιληπτικής ικανότητας, έχουν αφήσει ένα τεράστιο κενό στην νοητική, ψυχική και σωματική κατάσταση ενός ανθρώπου και φυσικά, ολοκληρωτικά την θέση αυτήν την καταλαμβάνει πλέον απόλυτα ο φόβος. Ο μεγαλύτερος φόβος για την ζωή και δη στο σήμερα, ο φόβος για την μίζερη ζωή μας… γεμάτη ανελευθερία με ζητούμενο την απόλυτη υπακοή και υποταγή μας. Συνεπώς, θα πρέπει απέναντι σε κάθε λογική να αποδεικνύουμε ότι δεν είμεθα ελέφαντες, με αρχή, το ότι είμαστε υγιείς…

Έτσι λοιπόν, όντας κάποιος υγιής, έχει πειστεί πλέον ότι είναι «εν δυνάμει άρρωστος» και θα πρέπει, να κάνει κάποιο τεστ για να αποδείξει το αυτονόητο. Πάντοτε φυσικά, για την προστασία της κοινωνίας και του συνανθρώπου. Όμως, κάτω από κάποιες περιπτώσεις ο ίδιος άνθρωπος, μπορεί να είναι και «εν δυνάμει ψυχοπαθής», να είναι και «εν δυνάμει βιαστής», να είναι και «εν δυνάμει δολοφόνος», ή και «εν δυνάμει τρομοκράτης». Συνεπώς, εκτός από το τεστ για τον ιό, θα πρέπει να εξεταστεί και από έναν ψυχολόγο, έναν ψυχίατρο, την αστυνομία και από κάποιον ανακριτή, εάν πραγματικά ενδιαφερόμαστε για το καλό του κοινωνικού συνόλου σε όλες τις μορφές του.

Η κοινωνική μας φυσιολογία, η κοινωνική μας υγεία, δεν εξαρτάται μόνον από την όποια αρρώστια και από κάποιον ιό, αλλά από όλα όσα συνάδουν σε μια ευνομούμενη και υγιή κοινωνία. 

Ας όψονται όμως, όλοι εκείνοι οι θιασώτες ή και ζηλωτές του εγκλεισμού (καραντίνας), που συνεργούν στον φόβο και την τρομοκρατία και εκθειάζουν τα κέρδη και καλά από έναν εγκλεισμό, και γεννάται το ερώτημα… Τι καλό μπορεί να υπάρχει άραγε από την στέρηση της ελευθερίας, τι καλό προκύπτει απ’ το να χάνεις το δικαίωμα στην εργασία, τι καλό μπορεί να γεννηθεί από την ανέχεια, την απόγνωση, τον θάνατο για το μέλλον των παιδιών μας. Θιασώτες μιας άρρωστης κοινωνίας και γεννάται και πάλι το ερώτημα: «Εν δυνάμει βλαξ», ή τελικά «βλαξ εν δυνάμει»; 

Όλοι αυτοί, είτε είναι τα καλά παιδιά του συστήματος, είτε θα ήθελαν να είναι, είτε είναι οι εύκολα χειραγωγήσιμοι και στο τέλος, ο καθένας ξεχωριστά να είναι και «εν δυνάμει βλαξ», άλλωστε, τίποτε δεν εμποδίζει κάποιον να έχει 10 διδακτορικά και να είναι συγχρόνως και «πανίβλακας» και ακόμη, ίσως και μεγάλο κάθαρμα. Οι πληροφορίες, δεν έχουν να κάνουν ούτε με την γνώση αλλά ούτε και με την παιδεία.

Αυτή είναι η μία πλευρά, η άλλη, η σιωπηλή, είναι στο τέλος όλοι εκείνοι που σιωπούν και φέρουν και την τελική ευθύνη που κατά και τον Αρίστανδρο: «Το μόνο πράμα που είναι απαραίτητο για να θριαμβεύσει το κακό, είναι οι καλοί άνθρωποι να μην κάνουν τίποτα». Και αν πιστεύουν ότι όλα θα πάνε καλά, την απάντηση για όλους αυτούς την έχει ο Δάντης που είπε: «Οι πιο καυτές θέσεις στην κόλαση, είναι κρατημένες γι’ αυτούς που σε καιρούς μεγάλης ηθικής κρίσης, διατηρούν ουδέτερη στάση».

Και φυσικά ανθρωπάκο, για άλλη μια φορά σε έχουνε πείσει ότι εσύ φταις για όλα. Είναι μέρος βλέπεις της ανελέητης προπαγάνδας… Φταις επειδή αναπνέεις, φταις επειδή μιλάς με τους φίλους σου, φταις επειδή αγκαλιάζεις τα παιδιά σου, φταις επειδή περπατάς σε μια παραλία, σε έναν δρόμο, φταις επειδή γελάς, φταις επειδή τραγουδάς, φταις επειδή ακόμη ονειρεύεσαι και στο τέλος, φταις επειδή ακόμη ζεις… Έτσι σου λένε κι εσύ το φοβισμένο ανθρωπάκι τους πιστεύεις και νιώθεις ένοχος. Όμως, αυτοί είναι οι εχθροί σου και όχι ο γείτονας, όχι ο φίλος και όχι τα παιδιά σου και γι’ αυτούς, επειδή ακριβώς με τον φόβο ανθρωπάκο δεν θα το σκεφτόσουν ποτέ, σε διευκολύνει ο Ισοκράτης που είπε: «Απ’ όλους τους ανθρώπους, οι πιο κακοί και άξιοι της πιο μεγάλης τιμωρίας, είναι εκείνοι που για όσα οι ίδιοι είναι ένοχοι, έχουν το θράσος να κατηγορούν τους άλλους».

Σήμερα δυστυχώς ζούμε σε όλο το μεγαλείο τον Οργουελισμό και Μακιαβελισμό αλλά τουλάχιστον, μάθε το πώς, μάθε το γιατί, γιατί όλοι αυτοί οι «νεοφιλάνθρωποι» και «νεοανθρωπιστές» είναι απόλυτοι γνώστες εκτός από σένα. Εκεί θα δεις ότι ο Τζορτζ Όργουελ είπε πως: «Ένας ανθρωπιστής είναι πάντα ένας υποκριτής». Εκεί θα δεις πως ο Μακιαβέλι είπε πως η πολιτική δεν έχει καμία σύνδεση με την ηθική. Αλλά πολύ πριν από αυτούς ο Αριστοτέλης είχε πει πως το να ασκείς εξουσία είναι υπέρτατη ευχαρίστηση. Δεν βάζει ο νους σου ανθρωπάκο πόσο το ευχαριστιούνται να παίζουν με την ζωή σου, με τα όνειρά σου, με το μέλλον σου, με την υγεία σου και πολύ δε περισσότερο, με τον φόβο σου. Εκεί είναι η υπέρτατη ευχαρίστηση, εκεί ποντάρουν, στον φόβο σου γιατί στο τέλος σε όλα τα πράγματα, το αίτιο είναι πάντοτε μα πάντοτε ένας φόβος.

Πάψε να φοβάσαι και ανέπνευσε ελεύθερα, αγκάλιασε τα παιδιά σου, αγκάλιασε τον ήλιο, το οξυγόνο που θέλουν να σου στερήσουν, αγκάλιασε την ζωή σου, τους φίλους σου, αγκάλιασε το κάθε σήμερα που σου χάρισε ο Θεός και μην το χαρίζεις σε κανέναν. Και πάψε επιτέλους ν’ αποκαλείς ψεκασμένους και συνωμοσιολόγους όσους θέλουν το καλό σου, όσους σου λένε την αλήθεια, πάψε ν’ αποκαλείς φασίστες όσους διαφωνούν μαζί σου και μην ξεχνάς, κάτι που σωστά είπε ο Ζαν-Πωλ Σαρτρ: «Ο φασισμός δεν ορίζεται από τον αριθμό των θυμάτων, αλλά με τον τρόπο που τα σκοτώνει». Έτσι λοιπόν ανθρωπάκο, ο σημερινός τρόπος είναι ο φόβος. Απλά, πάψε να φοβάσαι και ζήσε.

Για να μην ανήκει λοιπόν κανείς στην κατηγορία του «εν δυνάμει βλαξ», το πρώτο που έχει να κάνει είναι να κλείσει την τηλεόραση και μετά, κατά τον Αριστοτέλη ν’ αρχίσει να αμφιβάλλει και κατά τον Σωκράτη, να αμφισβητεί. Ν’ αρχίσει να σκέφτεται, να πάρει τα δεδομένα, να τα συνδέσει και να βγάλει σαν αρχή τα λογικά συμπεράσματα, όμως, η δυσκολία βρίσκεται πάντοτε στην απλότητα και ποτέ το αντίθετο. Δεν χρειάζονται μαθηματικές εξισώσεις για το αυτονόητο αλλά η ελάχιστη αντιληπτική ικανότητα και κριτική σκέψη.

Έτσι σαν αρχή, καμία ΠΝΠ & ΠΕΠ δεν είναι ανώτερες από το σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις, νόμους, σύμφωνα και κώδικες που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πάψε να φοβάσαι κι ενημερώσου. Τα όπλα σου είναι η γνώση, και η γνώση απελευθερώνει. Τα όπλα σου για την ζωή, τα όνειρά σου, την δουλειά σου, το μέλλον των παιδιών σου είναι η γνώση και μόνον η δική σου άποψη.

Σωκράτης: Όσοι σου λένε τι πρέπει να κάνεις και τι είναι το σωστό για σένα, δεν θέλουν να βρεις τις δικές σου απαντήσεις, αλλά θέλουν να συμφωνήσεις με τις δικές τους.

Θα μπορούσα να γράψω δεκάδες ακόμη πράγματα όμως, δεν υπάρχει καλύτερο τέλος από τους δύο τελευταίους στίχους του Χένλεϊ (από το ποίημά του ΑΝΙΚΗΤΟΣ) και που είναι αυτό που κράτησε στην ζωή για 27 ολόκληρα χρόνια ζωντανό στην φυλακή έναν Μαντέλα, και απλώς ένα ποίημα, μας τον χάρισε στον κόσμο…..

…………………………………………………………..

εγώ είμαι ο κυρίαρχος της μοίρας μου

εγώ είμαι ο καπετάνιος της ψυχής μου.

Κάνε λοιπόν την χάρη στον εαυτό σου και αμφέβαλε, αμφισβήτησε και διάβασε, διάβασε και σκέψου.

Το σύνταγμα της Ελλάδος / Το διεθνές δίκαιο / Την σύμβαση του Οβιέδο / Την Παγκόσμια Διακήρυξη για τη Βιοηθική και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα / Την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου / Το Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου / Την σύμβαση της Γενεύης / Τον κώδικα της Νυρεμβέργης / Την διακήρυξη του Ελσίνκι / Τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας / Την Παγκόσμια Διακήρυξη για τη Βιοηθική και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα / Το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα / Τον Κώδικα Δεοντολογίας του Αστυνομικού / Το Πειθαρχικό Δίκαιο Αστυνομικού Προσωπικού / Την Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων και άλλων τρόπων σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας (Παράρτημα στην απόφαση 39/46 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών) κ.α.

Όλα τα παραπάνω και όχι μόνον αυτά, απλώς, σε προστατεύουν στο να ζεις, να αναπνέεις και να κινείσαι ελεύθερα.

Θα πρέπει στο τέλος, να είναι κανείς πολύ ηλίθιος για να πιστέψει ότι ενδιαφέρονται για την υγεία του Ελληνικού λαού. Σήμερα, υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες ανασφάλιστοι και όμως, το ενδιαφέρον του κράτους έναντι της υγείας τους είναι μόνον η μάσκα και το εμβόλιο… τι υποκρισία!!! Ένα κράτος που ενδιαφέρεται για την υγεία, δεν απολύει γιατρούς, δεν κλείνει νοσοκομεία αντίθετα τα εξοπλίζει. Εάν όμως εξοπλίζει την αστυνομία, προφανώς για κάτι άλλο ενδιαφέρεται. Έτσι λοιπόν σε αυτό το ταξίδι:

Εσύ είσαι η θάλασσα, εσύ ο ουρανός και το καράβι

Εσύ η ρότα, εσύ τα άστρα κι ο εξάντας

………………………………………………………………………

εσύ είσαι ο κυρίαρχος της μοίρας σου

εσύ είσαι ο καπετάνιος της ψυχής σου.

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου