Amfipoli News: Ο ΑΒΒΑΣ ΜΙΣΕΛ ΦΟΥΡΜΟΝ ΔΕΝ ΑΦΗΣΕ «ΛΙΘΟ ΕΠΙ ΛΙΘΟΥ»! ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ, ΤΗΣ ΤΙΡΥΝΘΑΣ, ΤΟΥ ΑΡΓΟΥΣ, ΤΗΣ ΤΡΟΙΖΗΝΑΣ, ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Ο ΑΒΒΑΣ ΜΙΣΕΛ ΦΟΥΡΜΟΝ ΔΕΝ ΑΦΗΣΕ «ΛΙΘΟ ΕΠΙ ΛΙΘΟΥ»! ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ, ΤΗΣ ΤΙΡΥΝΘΑΣ, ΤΟΥ ΑΡΓΟΥΣ, ΤΗΣ ΤΡΟΙΖΗΝΑΣ, ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

Η Σπάρτη μια από τις ένδοξες πόλεις -κράτη της αρχαίας Ελλάδας δεν έχει τον αριθμό των μνημείων που θα περίμενε κάποιος να βρει.
Έχετε αναρωτηθεί γιατί; Ρωμαίοι, σταυροφόροι;Ο Βενετός στρατηγός Μοροζίνι και ο Λόρδος Έλγιν κατέστρεψαν και έκλεψαν πολλούς Ελληνικούς θησαυρούς και αρχαία μυστικά αλλά η λίστα δεν θα συμπληρωθεί χωρίς το όνομα του Μισέλ Φουρμόν.
Κανένας δεν επέδειξε τόση απληστία, βαρβαρότητα, αγνωμοσύνη, ασέβεια και μίσος για τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό όσο ο αββάς Μισέλ Φουρμόν (1690-1746) απεσταλμένος του Λουδοβίκου του ΙΕ΄ της Γαλλίας.
Ο Φουρμόν ξεπερνά τον Έλγιν στο μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε και του μίσους του για τον Ελληνικό πολιτισμό.
Στην προσπάθειά του να έχει την εύνοια του βασιλιά της Γαλλίας και για να εξασφαλίσει την αποκλειστική πρόσβαση στις πληροφορίες που είχε συλλέξει από τις επιγραφές και τα μνημεία που είχε ανακαλύψει αποφάσισε να καταστρέψει όλα όσα μπορούσε ώστε να μην αφήσει κανένα ίχνος για τους μελλοντικούς εξερευνητές.
Ο Φουρμόν, κατά την διάρκεια της αποστολής του στην Σπάρτη, στην Αθήνα, στην Σαλαμίνα, στα Μέγαρα και σε πολλές άλλες τοποθεσίες στην Πελοπόννησο, κατέστρεψε ότι έπεσε στο μάτι του αφού είχε επιβεβαιώσει τα ευρύματά του.
Ο Φουρμόν ομολογεί σε μια επιστολή που έστειλε στον κόμη Maurepas ότι αντέγραψε 1.500 αρχαίες επιγραφές (300 στην Σπάρτη) και καυχιέται για την καταστροφή τους προκειμένου να αποφευχθεί η πρόσβαση στις πληροφορίες από τους τυχόν μελλοντικούς ταξιδιώτες.
Στην επιστολή του ο Fourmont γράφει: «Για περισσότερες από 30 ημέρες, 40 έως 60 εργάτες καταστρέφουν την πόλη της Σπάρτης. Αυτήν την στιγμή καταστρέφω ένα από τα τελευταία μνημεία της Σπάρτης. Καταλαβαίνεις πόσο χαρούμενος είμαι. Η Μαντινεία, η Στυμφαλία, η Τεγέα, η Νεμέα και η Ολυμπία τους αξίζει επίσης να αφανιστούν.
Ταξίδεψα πολύ ψάχνοντας για τις αρχαίες πόλεις αυτής της χώρας και έχω καταστρέψει μερικές από αυτές. Ανάμεσά τους η Τροιζήνα, η Ερμιόνη, η Τίρυνθα, τη μισή ακρόπολη του Άργους, την Φλιασία, το Φενεό.
“Επί έξι εβδομάδες ασχολούμε με την ολοκληρωτική καταστροφή της Σπάρτης, καταστρέφοντας τοίχους, ναούς, μη αφήνοντας ούτε μια πέτρα στην θέση της καθιστώντας το μέρος αγνώριστο στο μέλλον τόσο όσο θα το ξανακάνω διάσημο στο μέλλον πάλι. Με αυτόν τον τρόπο θα δοξαστεί η αποστολή μου.
Δεν είναι κάτι αύτο”;
Σε άλλο σημείο της επιστολής του γράφει για την Σπάρτη:
”Η Σπάρτη είναι η πέμπτη πόλη που κατέστρεψα. Τώρα κατεδαφίζω από τα βαθύτερα θεμέλια τον ναό του Απόλλωνα. Θα κατέστρεφα περισσότερους ναούς αν μου επιτρεπόταν. Τον πύργο τον κατεδάφισα ολοσχερώς.
Για την αρχαία πόλη της Τροιζήνας:
“Έχω καταστρέψει όλα όσα έμειναν από το φρούριο και τους ναούς».
Στη συνέχεια επιδεικνύει πραγματική βαρβαρότητα λέγοντας: «Δεν γνωρίζω κανέναν ταξιδιώτη πριν από εμένα που τόλμησε να καταστρέψει πύργους και άλλα μεγάλα κτήρια”.
Ο Φουρμόν είναι υπεύθυνος για τον αφανισμό της αρχαίας Σπάρτης, της Τροιζήνας και της Ερμιόνης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρείχε ο ίδιος, πλήρωσε 1.200 μεροκάματα για την καταστροφή των μνημείων. Εάν δεν τον είχαν καλέσει να επιστρέψει στην Γαλλία θα είχε καταστρέψει και την αρχαία Ολυμπία όπως είχε σχεδιάσει.
Σωτηρία Λάμπρου

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου