Amfipoli News: Ο Ναός του Άμμωνος Διός, που επισκέφθηκε ο Μ. Αλέξανδρος στην Όαση Σίουα - Ο Ζευς ήταν φτιαγμένος από σμαράγδια και άλλες πολύτιμες πέτρες - Από το κεφάλι έως τον αφαλό έμοιαζε με κριό! Εκεί κατοικούν οι Αμμώνιοι…

Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Ο Ναός του Άμμωνος Διός, που επισκέφθηκε ο Μ. Αλέξανδρος στην Όαση Σίουα - Ο Ζευς ήταν φτιαγμένος από σμαράγδια και άλλες πολύτιμες πέτρες - Από το κεφάλι έως τον αφαλό έμοιαζε με κριό! Εκεί κατοικούν οι Αμμώνιοι…  Ο Ναός του Άμμωνος Διός, που επισκέφθηκε ο Μ. Αλέξανδρος στην Όαση Σίουα - Ο Ζευς ήταν φτιαγμένος από σμαράγδια και άλλες πολύτιμες πέτρες - Από το κεφάλι έως τον αφαλό έμοιαζε με κριό! Εκεί κατοικούν οι Αμμώνιοι… - του Al. Manesson Mallet

Αυτός ο Ναός βρίσκεται στη μέση μιας μεγάλης ερήμου, απογυμνωμένης από κάθε είδους δένδρα και πρασινάδας. Και τόσο ξερή και αμμώδης, που όταν φυσά ο μεσημεριανός άνεμος, δεν μπορείς να πάρεις κανέναν ασφαλή δρόμο, αφού όλα τα μονοπάτια είναι εντελώς σκεπασμένα με άμμο, που ο άνεμος συσσωρεύει σε σωρούς τόσο παχείς όσο τα βουνά.


Αυτός ο τόπος που μπορεί να έχει πέντε τέταρτα έκταση στην περιοχή που είναι η πιο φαρδιά, περιβάλλεται από ένα δάσος τόσο πυκνό, που με δυσκολία ο Ήλιος το διαπερνά με τις ακτίνες του. Υπάρχουν επίσης πολλές πηγές με γλυκό νερό που ποτίζουν αυτό το δάσος και διατηρούν την πρασινάδα του. Ο άνεμος αυτού του κλίματος είναι τόσο ζεστός, που όλο το έτος δεν είναι παρά μια συνεχιζόμενη άνοιξη. Οι κάτοικοι αυτού του ευχάριστου δασύλλιου ονομάζονται Αμμώνιοι και κατοικούν σε καμπάνες απομακρυσμένες η μια από την άλλη. Το μέσον του δάσους είναι κλειστό από τρεις σειρές τειχών, που έχουν τον ρόλο του φρουρίου:

-Στην πρώτη σειρά στο βάθος εκτείνεται το παλλάτι των Αρχαίων Βασιλέων.


-Στην δεύτερη τα διαμερίσματα των συζύγων, των παιδιών και των παλλακίδων τους, κι εκεί βρίσκεται επίσης το Μαντείο του Θεού, και


-στην τελευταία η συνοικία των Τοξοτών και των Φυλάκων του Πρίγκηπα.


Υπάρχει ένα ακόμη δάσος του Άμμωνος  στο κέντρο του οποίου βγαίνει μια πηγή που ονομάζουν πηγή του ΉλιουΤο ξημέρωμα είναι χλιαρή, το μεσημέρι κρύα, προς το βράδυ ζεσταίνεται λίγο λίγο και τα μεσάνυχτα είναι καυτή, μετά ενώ η μέρα πλησιάζει η ζέστη μειώνεται συνεχίζοντας πάντα στην ίδια εναλλαγή.

Ο Γ. Λεκάκης στην Πηγή του Ηλίου
στην Όαση Σίουα της Αιγύπτου, το 2003.


Ο Θεός που λατρεύεται σε αυτόν τον Ναό, δεν έχει καθόλου την εμφάνιση που οι ζωγράφοι και οι γλύπτες συνηθίζουν να δίνουν στους Θεούς. Είναι φτιαγμένος από σμαράγδια και άλλες πολύτιμες πέτρες, και από το κεφάλι έως τον αφαλό μοιάζει με κριό. Όταν θέλουν να τον συμβουλευτούν οι Ιερείς τον φέρνουν σε έναν χρυσό ναό στολισμένο με μια ποσότητα από ασημένια κύπελλα που κρέμονται στις δύο πλευρές. Ακολουθούνται από μια ομάδα από γυναίκες και νέες κοπέλλες που τραγουδούν συγκεκριμένους ύμνους σε παραδοσιακό ύφος, μέσω των οποίων πιστεύουν ότι θα εξευμενίσουν τον Δία και θα του πάρουν απαντήσεις καθαρές και συγκεκριμένες.

Ήταν αυτό το μαντείο που θα επεσκέπτετο ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος προσωπικά με όλον του τον στρατό: Παρά όλες αυτές τις φοβερές ερήμους αισθανόμενος υποχρεωμένος να κάνει αυτό το ταξείδι στον ναό του Διός, που πίστευε ή που θα ήθελε να πιστεύεται ότι ήταν ο πατέρας του. Αυτός ο ψεύτικος χρησμός από τον αρχαιότερο των Ιερέων, τον έκανε να πιστέψει ότι ήταν ο υιός του Διός, και ότι θα γινόταν Μονάρχης του Σύμπαντος.

ΠΗΓΗManesson Mallet Alain "Description de L'Univers", 1683, μτφρ. Μ. Β. για το ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Διαβάστε επίσης:Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου